Fondssparing

Fondssparing passer alle som sparer langsiktig og som ønsker mulighet for god avkastning på sparingen sin. Nedenfor kan du lese om hva fondssparing er, se en forklarende video og få gode tips.

Du kan starte fondssparing enkelt i nettbanken. Har du ikke spart i fond hos oss tidligere, bestiller du tilgang her.

Hva er fondssparing?

Fondssparing er en spareform, der du og mange andre betaler inn penger til en profesjonell fondsforvalter som investerer i ulike aksjer og/eller andre verdipapirer.

Fondssparing gir deg mulighet til å velge mellom et stort utvalg av fond – alt fra aksje- og kombinasjonsfond til rentefond. Basert på din tidshorisont og risikoprofil kan du finne det beste fondet for deg.

Eksempelvis kan det lønne seg å starte fondssparing i aksjefond dersom du har lang sparehorisont. Fondssparing i aksjefond har høyere forventet avkastning på lang sikt, samtidig som risiko jevnes ut over tid.

Ønsker du å ta mindre risiko kan kombinasjonsfond være et godt alternativ, hvor du selv kan velge hvor mye aksjer du vil ha i fondssparingen din. 

Hvis du har en kortere sparehorisont, eller ikke ønsker å spare i aksjer, kan det være bedre å velge et rentefond. 

Hvem bør starte fondssparing?

Fondssparing passer alle som planlegger å spare langsiktig og egner seg godt for langsiktig sparing, som eksempelvis en reise, ny bil, pensjon, sparing til barn/barnebarn eller oppbygging av formue. 

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Hvorfor fondssparing?

Når du sparer i fond, øker du muligheten for å oppnå høyere avkastning over tid, enn ved tradisjonell sparing på konto.

Med tradisjonell banksparing i dag, er rentene ofte lave, noe som over tid fører til en reell svekkelse av verdien på grunn av prisstigning og inflasjon. 

Fondssparing er den spareformen som historisk har vist seg å gi bedre avkastning enn sparing på konto, hvis du ikke skal bruke pengene på en stund og du er villig til å ta risiko. 

Fordelen med fondssparing er at sparebeløpet ditt vil kunne vokse over tid. Det finnes mange muligheter, noe som betyr at din fondssparing kan skreddersys akkurat deg.

Hvilken fondssparing er best?

De fleste spare- og investeringseksperter vil råde deg til «å ikke ha alle egg i samme kurv».

Med det menes at du bør spre risikoen på flere forskjellige spareprodukter. For de aller fleste betyr dette å spare noe på konto og noe i fond. Et fond kan bestå av mye forskjellig; alt fra konto og renter til enkelt aksjer. 

Hvilket fond som passer deg, avhenger av hvor høy avkastning du forventer av sparepengene dine kombinert med hvor mye risiko du er villig til å ta for å oppnå dette.

Se våre tips til fondssparing eller prøv Sparerobtoen Nora. Hun gir sparerådgivning og foreslår et Nora-fond som er tilpasset deg. 

Kom i gang med fondssparing

Har du ikke spart i fond hos oss tidligere?

Få tilgang - fyll ut skjema

Generelt om risiko ved sparing i fond

Det er viktig å merke seg at historisk og forventet avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste