Mange nordmenn sliter med flere smålån og har liten oversikt over egen økonomi. – Med refinansiering kan du komme ut av en ond spiral, sier finansekspert.

For mange er slik gjeld delt opp i flere smålån. Rentene er høye, du som kunde må forholde deg til flere banker, og hver gang forfallsdato nærmer seg kan mange oppleve å få en vond klump i magen.  

En som har lang erfaring med å hjelpe nordmenn ut av vanskelige økonomiske situasjoner, er Halvor Lie Fjellberg i Nordea.

Han er teamleder i Nordeas avdeling for forbrukslån. Deres viktigste oppgave er å hjelpe kundene med å rydde opp i privatøkonomien.

– Det er mange som betaler mer enn nødvendig. En av grunnene til det er at de har smålån i flere banker. Det vil si flere fakturaer å forholde seg til, høy rente og mange termingebyrer. Da er det lett å miste oversikten, sier finanseksperten.

Usikker på om refinansiering passer deg?

Priseksempel
kr 160 000,00 o/5 år, nom. rente 10,90 %, eff. rente 12,44 %, etabl.gebyr kr 950,00, kostnad kr 52 199,00, totalt kr 212 199,00. Nom.rente fra 8,49 % til 17,49 % p.a.

Sparer store summer

Halvor Lie Fjellberg sier kredittgjeld ofte blir veldig dyrt hvis det betales ned over lang tid, rett og slett fordi rentene kan «løpe løpsk».

– Hvis du kan komme unna med å betale 10 prosent rente på et forbrukslån, er det ikke noe poeng å betale 20 til 25 prosent i renter.

Halvor forteller at teamet nylig hjalp et pensjonistpar som har sjonglert nedbetaling av seks kredittkort og fire forbrukslån.

Paret har nå i stedet tatt opp lån hos Nordea på 420.000 kroner over 13 år. Grepet sparer dem mellom 4000 og 5000 kroner i måneden.

– Før refinansiering betalte de rundt 9500 kroner i måneden. Hos oss betaler de 4800 kroner i måneden og har også bare én bank å forholde seg til når det gjelder usikret gjeld.

Les mer om hvordan du kan samle smålån og kredittkortgjeldÅpnes i nytt vindu

Ønsker å hjelpe kundene

Halvor tror det er mange som kvier seg for å kontakte teamet hans fordi de er flaue over å ha pådratt seg usikret gjeld, samt at de tror banken ser på denne type gjeld som utelukkende negativt.

Rådgiver Fjellberg i rådgiversamtale 2 - 640x360px

Halvor Lie Fjellberg og teamet hans er eksperter i å finne løsninger til de som sliter med flere smålån.

– Paradokset er at vi stort sett vil kunne hjelpe deg med å rydde opp i din personlige økonomi. Det har vi i Nordea gjort for utallige kunder, sier han.

En småbarnsfar teamet hans nettopp hjalp, sparer i likhet med pensjonistparet flere tusen kroner hver eneste måned.

– Nordea fikk samlet syv av hans åtte gjeldsposter. Nå har han fått en oversiktlig økonomi og har bare forbrukslån i to banker i stedet for åtte.

Halvor legger til at kunden har refinansiert for 453.000 kroner og har gått fra å betale rett over 9000 kroner måneden til like under 4500 kroner.

Halvor minner også om regelen som sørger for at refinansiering skal være til kundens fordel.  

– Dermed kan du ikke sitte igjen med et totalt sett dyrere lån etter å ha refinansiert flere smålån, sier han.

Med andre ord: Du har ikke noe å tape på å høre med Nordea om de kan gi deg et bedre tilbud enn du har i dag.

Gjør du denne feilen?

En feil mange gjør er at de bare ser på nominell rente når de sammenligner ulike type lån, sier Halvor.

– Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet, altså den nominelle renten, pluss alle andre kostnader i forbindelse med lånet. Det er også viktig å huske på.

Det er også en misforståelse at det ikke er noe å spare dersom lånet ditt ikke er så stort, forteller finanseksperten.

Han bruker et ektepar med flere barn som eksempel etter at Nordea hjalp familien med å få mer oversikt over økonomien.

– Beløpet var 98.000 kroner, som ikke er all verden. De refinansierte to handlekontoer og to kredittkort og har gått fra å betale rundt 2600 kroner i måneden til å bare betale 1200 kroner.

Halvor legger til at ekteparet nå har en klar nedbetalingsplan i stedet for at alle kredittene bare løper og løper.

– Jeg trives veldig godt med å jobbe slik med kundene og vårt produkt. Det gir meg mulighet til å påvirke hverdagen deres i en positiv retning ved å løse problemene deres og gi dem en mer oversiktlig økonomi, sier Halvor før han avslutter:

– Har du flere smålån med høye kostnader er det lurt å ta kontakt med Nordea for å redusere de månedlige utgiftene.

Usikker på om refinansiering passer deg?

Priseksempel
kr 160 000,00 o/5 år, nom. rente 10,90 %, eff. rente 12,44 %, etabl.gebyr kr 950,00, kostnad kr 52 199,00, totalt kr 212 199,00. Nom.rente fra 8,49 % til 17,49 % p.a.

Mangler du oversikt over økonomien?

Send en søknad Åpnes i nytt vindu

Innholdet er produsert av Schibsted Partnerstudio for Nordea.