Få oversikt over økonomien

Før man går i gang med et oppussingsprosjekt, er det lurt å få oversikt over økonomien og hvilke finansieringsmuligheter man har. Hva har man råd til? Kan man spare penger, eller må man låne i tillegg?

Finansiering og hvilket lån man kan ta opp, avhenger helt av hver enkeltes økonomiske situasjon.

GettyImages-1204046131-small1

Her er noen alternativer til hvordan du kan finansiere ditt prosjekt:

1. Øke boliglån for oppussing

Dersom du har rukket å betale ned noe av lånet eller at boligen din har steget i verdi, er et gunstig alternativ å øke boliglånet. Har boligen steget i verdi, kan en ny verdivurdering gjøre at du kan øke lånet og få bedre betingelser. Når du har fått ny verdivurdering kan du enkelt beregne hvor mye egenkapital du har, og bruke boliglånskalkulatoren vår til å beregne hvor mye du kan låne totalt. Les mer om refinansiering av boliglån her

2. Forbrukslån til oppussing

Har du ikke hatt rom i økonomien til å spare, eller ikke rukket å betale ned nok på lånet, kan forbrukslån være et alternativ. Forbrukslån er et lån uten sikkerhet, det vil si at vi ikke tar pant i eiendelene dine, hvilket også betyr at renten er høyere enn for eksempel på boliglån. Du kan bruke pengene på det du måtte ønske, som for eksempel oppussing. Det er imidlertid smart å legge en plan på hvordan du skal nedbetale et forbrukslån, slik at du ikke sitter igjen med et høyt forbrukslån du ikke kan betjene. Les mer og beregn forbrukslån her.

3. Spar selv til oppussing

Har du muligheten til å stramme inn i hverdagsøkonomien for en periode? Å spare selv er helt klart det gunstigste. Oppussing har lett for å bli dyrere enn planlagt og dersom det ikke er prekært, men heller en estetisk oppgradering som trigger oppussingsfingrene, kan det være lurt å ha litt is i magen og spare opp litt penger på forhånd. Sjekk gjerne ut vår sparekalkulator for å beregne hvor mye du må spare i måneden for å nå målet ditt. 

Unngå budsjettsprekk underveis i oppussingen

Ved hjelp av god og detaljert planlegging kan du spare penger. Lag gjerne et budsjett med alle kostnader for prosjektet. Legg en plan for hva du kan gjøre selv, og hva du trenger fagfolk til å gjøre. Sørg for å budsjettere med realistiske priser og definer en tidsplan.

Vi har samlet noen tips til hvordan du kan spare noen oppussingskroner:

  1. Legg ut jobber på anbud og få flere pristilbud fra flere håndverkere. Husk også å gjøre en grundig sjekk før du velger håndverker, slik at du er sikker på at det er seriøse fagfolk. Hør gjerne med venner og bekjente om anbefalte håndverkere.
  2. Følg med på tilbud og sammenlign priser på fliser, gulv og andre materialer i flere butikker.
  3. Lokk frem dugnadsånden hos venner og familie, og få unna rivejobben med pizza som betaling. I tillegg til å være godt for lommeboken, kan det også skape gode minner. 

Dersom budsjettet likevel er ved å sprekke, kan det være smart å ta en titt i hverdagsøkonomien. Ved å gjøre små justeringer, som for eksempel å planlegge handleturene bedre, kan man spare noen kroner og heller plassere de på oppussingskontoen. 

Verdivurdering etter oppgradering

Uansett hvilken finansiering som passer for deg og din økonomi, er det lurt å gjøre en ny verdivurdering etter at du har pusset opp. Dersom oppussingen har bidratt til verdistigning på boligen, utgjør lånet nå en lavere del av verdien enn tidligere. Det kan resultere i bedre betingelser på boliglånet, og forhåpentligvis en romsligere økonomi.