Sparing for livets opp- og nedturer

– Sparer du også etter du fyller 60 år gir det økonomisk fleksibilitet inn mot og underveis i pensjonisttilværelsen. Selv om du har pensjon som grunnlag, kan uforutsette utgifter dukke opp. Enten det er helseproblemer, boligoppgraderinger eller hjelp til barn eller barnebarn. Da er det lurt å ha sparepenger i bakhånd, sier Liven Sandell. Hun er pensjonsekspert i Nordea, og har kunder over 60 år og sparing som sitt spesialfelt i arbeidshverdagen.

Liven fortsetter:

– I tillegg kan sparing gi deg mulighet til å realisere drømmer som reiser eller hobbyer når du plutselig har all tid i verden til å nyte livet.

Spørsmål du bør stille deg, før sparing

–  Når det kommer til sparing, er det ikke én løsning som passer for alle. Behov og livssituasjon påvirker hvordan vi bør legge opp sparingen, forklarer Liven.

1. Har du gjeld?

Å betale ned gjeld kan være en av de beste investeringene du gjør. Slik reduserer du rentekostnader, og går inn i pensjonisttilværelsen med en litt romsligere økonomi.

2. Ønsker du å bli boende der du bor?

Boligen er en stor del av økonomien din. Tenk gjennom om du ønsker å bo der du bor, eller om du vurderer nedskalering eller oppussing.

3. Bestemt deg for pensjonsplanene dine?

Vurder om du vil jobbe deltid en periode eller gå av med pensjon nå. Dette påvirker både sparebehovet og mulighetene dine. 

Flere ulike spareformer – for ulike liv

Det finnes mange ulike former å spare på også etter 60. Liven vil trekke frem spesielt 3 sparealternativer: Sparekonto 60+, Fastrenteinnskudd og ulike fond. 

Sparekonto 60+

Dette er en fleksibel sparekonto, spesielt rettet mot deg som er over 60. 

Sparekonto 60+ er et veldig bra alternativ for deg som ønsker enkel tilgang til sparepengene dine og lav risiko. Altså en fleksibel løsning for mer kortsiktig sparing. 

Med en fast spareavtale går sparingen unna.

Fastrenteinnskudd

Vil du ha sparing med mellomlang tidshorisont kan fastrenteinnskudd være et alternativ for deg. 

Har du mulighet til å binde pengene i en periode, og ønsker forutsigbar avkastning kan dette være et godt alternativ.

Innskuddet kan du binde i 3, 6 eller 12 måneder til gunstig rente.

Fond

Mange tror det ikke er mulig å spare i fond etter fylte 60, men det er absolutt mulig siden det finnes så mange alternativer på markedet. Det finnes noe for de fleste. 

Fond passer for deg som skal spare langsiktig. Å spare i fond innebærer en større risiko enn å ha pengene på en sparekonto, men kan gi større avkastning om du tar tiden til hjelp.

Må du spare evig?

Så er spørsmålet: Hvor lenge skal du egentlig spare? 

– Det er ikke noe universelt svar på dette, men det er viktig å finne en balanse. Målet bør være å bruke opp midlene på en måte som gir glede og trygghet i livet, samtidig som du har en buffer for uforutsette utgifter. Mange slutter aktiv sparing rundt 75–80 år når de ser at pengene strekker til, avslutter Liven. 

Våre rådgivere gir økonomisk veiledning som skal passe akkurat denne livsfasen best. Ønsker du å snakke med en av våre rådgivere?

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi. Det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn.