Sara Midtgaard, makro- og valutastrateg

- Veksttakten i norsk økonomi er tilbake på trend, men det er fortsatt stor forskjell blant næringer i Norge. Boliginvesteringene har falt videre gjennom 2024 mens veksten i oljeinvesteringene fortsatt er sterk. Arbeidsledigheten har steget så vidt, men har vært stabil på 2,1 prosent sesongjustert helt siden juli. Vi mener at det ikke skal så mange rentekutt til før veksttakten i norsk fastlandsøkonomi tar fart, og tror Norges Bank kun vil gjennomføre to rentekutt neste år. Husholdningene kan oppleve en god kjøpekraftsforbedring i 2025 med at lønnsveksten overgår prisveksten. Det venter vi vil trekke konsumet opp. I tillegg så tror vi at boligbyggingen vil øke i takt med sterk bruktboligprisvekst. 

- Boligprisene har steget med 5,2 prosent sesongjustert så langt i år. Den sterke boligprisveksten kan sees i sammenheng med både høy lønnsvekst, fortsatt lav arbeidsledighet, og en forventing om kommende rentekutt. Neste år ser vi for oss at boligprisveksten blir ganske så sterk. Men to rentekutt kan vi se en tolvmånedersvekst opp mot 10 prosent, målt ved desember. 

- Kronen har gått om lag 4 prosent svakere mot euroen fra starten av 2024. Kronen har holdt seg svak gjennom 2024, til tross for økt rentedifferanse mot utlandet. Det kommer trolig av at kronekursen fortsatt er blant de mest volatile valutaene av alle G20 landene. Dermed må det en større rentedifferanse til for at krona skal gå nå sterkere. Vi venter at EUR/NOK vil være rundt 12 det neste halvåret, før vi gradvis ser en sterkere NOK andre halvår neste år.  

Norsk økonomi

Chart graph icon cloud blue 640x360

  • Norsk økonomi tilbake på trend.
  • Forventet sterk boligprisvekst og kjøpekraftsforbedring i 2025.
  • Kronen forblir svak, men styrkes gradvis i 2025.

Derya Incedursun, forbrukerøkonom

- Kjøpekraften ser ut til å styrkes i 2025, og dette kan gi mange husholdninger mer rom i økonomien til å håndtere hverdagsutgifter, spare eller betale ned gjeld. Boligprisveksten kan gi økt egenkapital for boligeiere, men for førstegangskjøpere kan det være lurt å bruke tid på å spare opp egenkapital og vurdere mindre konkurranseutsatte områder for å finne gode alternativer. 

- Den svake kronen kan øke kostnadene på importerte varer og utenlandsreiser, men samtidig gjøre norske produkter og tjenester mer attraktive. Dette kan bli året for å prioritere lokal handel og opplevelser hjemme, som både kan redusere kostnadene og støtte norsk næringsliv.

Derya-Incedursun-large

Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea

Privatøkonomi

Money bag add cloud blue 640x360

  • Økt kjøpekraft gir bedre økonomisk handlingsrom.
  • Førstegangskjøpere bør spare og vurdere mindre konkurranseutsatte områder å se etter bolig.
  • Svak krone øker importkostnader, og fremmer lokal handel.

Robert Næss, investeringsdirektør

- Selv om Oslo Børs har gitt en god avkastning i 2024 så har den ikke hengt med på utviklingen i de internasjonale markedene. Inntjeningen til de norske selskapene har derimot utviklet seg bra. Den svake kronen kombinert med greie priser på olje og råvarer samt god utvikling i norsk økonomi har medført at inntjeningen ligger på nær rekordnivå. Vi tror at selskapene kan øke inntjeningen videre i 2025. Dette medfører at aksjene er attraktivt priset og vi tror at det er et godt grunnlag for videre oppgang.

Robert-Ness-large

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea

Oslo Børs

Gazebo bank icon cloud blue 640x360

  • Oslo Børs har gitt god avkastning, men henger bak globalt.
  • Norske selskaper har høy inntjening og vekstpotensial.
  • Aksjer attraktivt priset, og det forventes videre oppgang i 2025.

Hos Nordea får du helt personlig rådgivning

Vi vet at ingen mennesker er like. Derfor får du også din egen personlige rådgivning, som skreddersyr samtalene etter dine behov og økonomiske situasjon.

  • Spesialiserte rådgivere som er tett på og opptatt av å finne gode løsninger for deg
  • Full gjennomgang av din økonomi, lån, kort og kreditt
  • Skreddersydde råd og personlig oppfølging for å optimalisere din økonomi

Erik Bruce, sjefstrateg

- 2024 har vært nok et usedvanlig godt år for globale aksjer med en oppgang på nær 25 prosent så langt. Norske investorer har i tillegg fått medvind fra en markant kronesvekkelse. Globale aksjer er opp godt over 30% i norske kroner. 

- Jeg tror det blir oppgang i globale aksjemarkeder også i 2025 og at aksjer som normalt gir litt bedre avkastning enn renteplasseringer. De globale vekstutsiktene er relativt gode og det betyr at veksten i bedriftenes inntjening blir bra. Med inflasjonen nær målet kan sentralbankene sette rentene slik at det støtter økonomien. Det lover godt for aksjer. Likevel, oppgangen blir langt mer moderat enn i 2024. Etter den kraftige oppgangen er aksjer høyt priset og et optimistisk vekstbilde er allerede priset inn.

- Som alltid innebærer aksjeplasseringer høyere risiko. Med et høyt priset marked og optimistiske investorer er aksjemarkedet sårbart for eventuelle dårlige nyheter. Hvilken politikk Trump vil føre er høyst usikkert. Han kan legge mye vekt på politikk som stimulerer veksten og inntjeningen i bedriftene som skattekutt og dereguleringer. Men han kan også legge mye vekt på politikk som er negativ for vekst, inntjening og dermed aksjer som kraftig økning i tollsatser. 

Erik-Bruce-large

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea

Aksjemarkedet

Invoice agreement money cloud blue - 640x360

  • Et godt år for globale aksjer som steg kraftig.
  • Oppgang forventet i 2025, men mer moderat enn i 2024.
  • Aksjemarkedet sårbart for dårlige nyheter og usikker politikk.

Herman Aleksander Dahl, sjømatanalytiker:

- Biologiske utfordringer preget sjømatnæringen i 2024, i første halvår førte perlesnormaneter til sårproblematikk og i andre halvår slet næringen med mye lakselus etter en særdeles varm sommer. Lakseprisene har derimot vært et lyspunkt, etterspørselen etter norsk laks vært svært sterkt i 2024 og gjennomsnittsprisen for året ender rett i overkant av 90 kroner per kilo. Etter rask prisvekst fra 2021 til 2022 har prisene stabilisert seg på et høyt nivå.

- I 2025 tror vi på forbedringer i den biologiske situasjonen, de fleste oppdretterne har nå vaksinert fisken sin med en ny vaksine som trolig gir mindre sårproblematikk enn i fjor. Samtidig er det liten tvil om at 2025 også vil bli preget av sterkt søkelys på forhold i oppdrettsnæringen som ikke er akseptable. Vi tror myndighetene vil legge strammere føringer på vekst i oppdrettsbransjen, og vi tror det vil bli mer kostbart å gå på kompromiss med fiskens velferd. Med tanke på lakseprisene tror vi at 2025 vil bli nok et sterkt år med laksepriser omtrent på linje med det vi har sett i 2024. Vi forventer spesielt at etterspørselen i Europa vil bedre seg noe med lavere renter og bedre forutsigbarhet på priser for konsumentene.

Herman-Alexander-Dahl-large

Herman Aleksander Dahl, sjømatanalytiker i Nordea

Laksepris

Globe icon cloud blue 640x360

  • Biologiske utfordringer preget sjømatnæringen i 2024.
  • Lakseprisene har stabilisert seg på et høyt nivå, med sterk etterspørsel i markedet.
  • Forbedret fiskevelferd og stabile priser forventes i 2025.

Hans-Erik Jacobsen, analysesjef

- Råvareprisene har generelt vært under press i 2024 grunnet svak global økonomisk vekst. Unntaket har vært aluminium hvor temporære problemer med tilgangen på innsatsfaktorene har drevet prisen opp. I tillegg har den norske kronen svekket seg mot dollar, og derfor har inntjeningen til Norsk Hydro vært bra. Elkem opplever prispress og overkapasitet i sine markeder, noe som har medført en svak inntjening. Yaras inntjening har heller ikke vært tilfredsstillende, hovedsakelig grunnet de høye europeiske gassprisene. 

- Ved inngangen til 2025 er etterspørselen fortsatt svak i store deler av verden og vi ser ingen tegn til bedring på kort sikt. Kina, som har vært et lyspunkt med hensyn til etterspørselsvekst, har store strukturelle problemer. En ny amerikansk administrasjon vil være mere proteksjonistisk og dette øker usikkerheten samtidig som det vil kunne medføre lavere økonomisk vekst. I Europa er det få tegn til bedring i de største økonomiene. 

Men råvareaksjer er generelt lavt verdsatt og potensialet for kursstigning er betydelig når verdensøkonomien bedres. Det vil den etter hvert, men vi tror det er litt for tidlig med en stor eksponering innen råvarebasert industri. 

Hans-Erik-Jacobsen-large

Hans-Erik Jacobsen, analysesjef i Nordea

Råvarer

Sustainability cloud blue 640x360

  • Råvareprisene har vært svake i 2024, med unntak av aluminium.
  • Norsk Hydro har hatt god inntjening, mens Elkem og Yara har hatt dårligere inntjening.

Jørgen Bruaset, energianalytiker

- Underliggende har oljeprisen i 2024 vært preget av rekordhøy geopolitisk urolighet og svak etterspørselsvekst, kombinert med et vinglende OPEC-kartell desperate etter å støtte prisbildet. Alle disse effektene ser vi fortsetter inn i 2025, men siste løypemelding om at OPEC avventer å rulle tilbake produksjonsvolumer gjør at markedsbildet er relativt balansert gjennom neste år, selv med moderat etterspørselsvekst. Vi ser fundamental støtte for et prisbilde mellom USD 70/boe og USD 80/boe, et likevekstpunkt der spesielt norske operatører generer veldig god kontantstrøm, og fortsetter å bygge langsiktig utbyttekapasitet. Vi ser fremdeles stor oppsiderisk på prisbildet ved tilbudsjokk på nedsiden, skulle ytterligere geopolitisk uro gir effekter på sjøtransport eller annen strategisk infrastruktur, og tror denne risikoen kombinert med attraktiv prising av norske E&P aksjer gir basis for gode investeringsmuligheter i sektoren.

Oljepris

house with money stack icon cloud blue 640x360

  • Oljeprisen i 2024 har vært påvirket av geopolitisk uro og svak etterspørsel.
  • Markedsbildet relativt moderat gjennom 2025.