Banktips for deg som er 13-17 år

Bank og penger kan være et vanskelig tema, og som kanskje er nytt for deg? Her kan du lære om nettbank, bankkort, sparing i konto og andre bankting som passer for deg.

Visste du at du kan få ungdomskort fra du fyller 13 år?  Og at du kan få tilgang til en enkel versjon av nettbanken og mobilbanken? Mens fra du fyller 15 år kan du få den fulle versjonen av nettbanken og mobilbanken. Det er med andre ord mye du skal sette deg inn i. 

Scroll deg nedover og se om du kan lære noe nytt. Lykke til!

Nettbank for deg under 15 år

Hvis du er under 15 år eller ikke har BankID, kan du bruke Nordea ID-appen for å logge inn i en litt enklere versjon av mobil- og nettbanken, som vi kaller for Basistjenesten. Her får du oversikt over hvor mye penger du har på kontoen din og hva du har brukt penger på!

Les mer om basistjenesten for deg under 15 år

Nettbank for deg som er fylt 15 år

Fra fylte 15 år kan du få «vanlig» nettbank med BankID. Med nettbank med BankID får man enda flere funksjoner og kan blant annet betale regninger og overføre penger mellom kontoer. Du kan også bruke Nordeas mobilbank-app, opprette SMS-varsler og starte småsparing med MikroSpar.

Les mer om nettbank for deg som er 15 år

Dine lommepenger

Drømmer du om ny sykkel, moped, klær, spill eller lignende? Da er det lurt å sette i gang å spare, slik at du kan få sparedrømmen din oppfylt i fremtiden. Det er ikke alltid enkelt å spare litt av lommepengene dine, men det kan hjelpe å ha en konto du kan spare penger i.

Les mer om sparing på konto

Bankapper og tjenester

Det er mange bank-apper og tjenester som kan være smart å ha og som gjør det lettere for deg å lære mer om egne penger. Basistjenesten, Mobilbanken og Nordea ID er noen av de.

Husk at noen av appene krever godkjenning fra foreldre eller at du må være fylt 15 år.

Les mer om bankapper og tjenester.

Lappen

Motorcycle icon - 640x360Moped- og billappen er en av de største investeringene du gjør i ungdomstiden. Det er dyrt å ta førerkort, så derfor er det lurt å starte sparingen tidlig. Slik at du har nok lommepenger til dagen du er klar for å starte med kjøretimer.

Spør foreldrene dine om hjelp til å sette opp en sparekonto, slik at du kan spare litt av lommepengene dine i en egen sparekonto.

Det lønner seg å regne ut totalkostnadene på forhånd og sjekke ut priser hos flere kjøreskoler. Prisen kan variere fra kjøreskole til kjøreskole, så her kan du spare litt penger.

Forberedelse til 18 år

Notepad icon - 640x360Å fylle 18 år er en stor begivenhet. Det er ting som endrer seg når man blir myndig, også når det gjelder penger og bank. Det er smart å sette seg inn i hva dette betyr for deg og dine lommepenger, slik at du er forberedt til 18-års dagen. 

18 år - da kan du endelig bestemme selv over pengene dine og bankkontoen. Du velger selv hvor mye du ønsker at foreldrene dine skal se av hvordan du bruker pengene dine. Alle bankprodukter og apper er nå komplette, og du kan fikse mer ting helt selv!  For eksempel, har du ansvar for regninger med ditt navn på.  

Med andre ord, det å fylle 18 år innebærer et stort økonomisk ansvar. Det er lurt å sette av lommepenger tidlig og bli kjent med forskjellige sparemåter i banken.

Konfirmasjon

Graduation hat icon - 640x360Konfirmasjonsdagen er en stor dag både for deg, familie og venner!

Etter at man i større grad har sluttet med kontanter, kan det være utfordrende å gi konfirmasjonsgave.

Her kommer gavetips til deg som skal konfirmeres og til foreldrene dine.

Les mer om gavetips til konfirmasjon

Bankkort fra 13 år

Nordea Bankkort Ungdom bestilles fra fylte 13 år.

Det er høyere beløpsgrenser enn på Nordea Bankkort Barn, og det er mulighet til å handle på nettet. Nordea Bankkort Ungdom er gratis å bruke og har ingen årspris. Ungdom opptil 15 år får forenklet nettbank som gir oversikt over saldo og transaksjoner. Husk at du må du be dine foreldre ta kontakt med oss for bestilling av bankkort.

Les om Nordea Bankkort Ungdom og bestill her.

Bankkort fra 15 år

Du kan nå laste ned Nordeas Mobilbank og fullverdig Vipps. I Vipps kan du for eksempel raskt betale eller overføre til en venn, og alt du trenger er et telefonnummer.

Du har fortsatt ditt Nordea Bankkort Ungdom. Nå kan du bestille fullverdig Nettbank med BankID og du kan enkelt betale regninger, overføre penger, opprette SMS-varlser og MikroSpar-avtaler.

Les om Nordea Bankkort Ungdom og bestill her.

 

Bruk Nordea Bankkort Ungdom på nett og i apper

Ønsker du å bruke ditt Nordea Bankkort Ungdom til netthandel eller i apper som f.eks. Vipps? Da trenger vi bekreftelse fra dine foreldre.

Hvis du er under 18 år må dine foreldre aktivere for betaling i nett og apper. Det kan de gjøre ved å fylle ut et enkelt skjema.

Fyll ut skjema for netthandel Nordea Bankkort Ungdom her.