Fordeler med IPS - Individuell pensjonssparing

  • IPS er pensjonssparing med skattefordel.
  • Spar opptil kr 15 000 i året, og få 22,00 % av sparebeløpet (opptil kr 3 300) i skattefordel.
  • Bytt investeringsprofil/fond underveis kostnadsfritt.
  • Ingen skatt på avkastning underveis.
  • Du betaler kun skatt når du tar ut pengene.
  • Utbetalingene beskattes som alminnelig inntekt.
  • Ingen formuesskatt på IPS-sparingen.
  • Endre sparebeløp eller ta pause i sparingen, når du vil.

Hva er IPS?

IPS (individuell pensjonssparing) passer i utgangspunktet for alle med skattbar inntekt som ønsker å spare til pensjon selv, ved siden av det arbeidsgivere og folketrygden sparer for deg. Men du må være villig til å binde sparingen for å få skattefordel. 

Du må være komfortabel med at sparepengene bindes frem til pensjonsuttak (tidligst ved fylte 62 år). I tillegg er det greit å vite at pengene må utbetales over minimum 10 år, og tidligst kan avsluttes når du er er 80 år. 

Utbetalingsperioden kortes ned hvis beløpet ikke er stort nok til å fordeles over så mange år. Årlig utbetaling må være minimum 20 % av G (folketrygdens grunnbeløp) 

Er du under 34 år? Da kan det være lurt å fylle opp BSU-kontoen først. Vi anbefaler også å nedbetale kreditt- og forbrukslån før du starter pensjonssparing. 

Hva skjer med pensjonssparingen hvis jeg dør? 

Ved død skal IPS-sparingen utbetales til barn under 21 år, i form av en årlig barnepensjon. Hvis du ikke har barn, vil pengene utbetales til ektefelle, partner eller samboer. Dersom du ikke etterlater deg ektefelle, partner eller samboer vil oppspart saldo utbetales etter reglene i arveloven og testamentet. 

Sparing med skattefordel - uansett beløp

For å dra nytte av pensjonssparing med skattefordel må du ha skattepliktig inntekt.

Ikke alle har mulighet til å sette av så mye til pensjon hvert år. Selv små beløp kan likevel være med på å gjøre en forskjell for deg som pensjonist, når de får lang tid på seg til å vokse. Uansett hvor mye du sparer får du en skattefordel på 22 % av sparebeløpet.

Hva innebærer skattefordelen? 

Skattefordelen på 22 % av sparebeløpet er i prinsippet et rentefritt lån fra staten, frem til du starter utbetalingen fra IPS-kontoen. For å få mest ut av skattefordelen og sparingen, er det lurt å igjen sette av det beløpet du får i skattefordel til videre sparing - slik at du også får avkastning på dette i årene frem til pensjonsalder. 

Vanlige spørsmål om IPS - Individuell pensjonssparing

Nye regler - redusert sparebeløp

1. januar 2022 ble maksimalt sparebeløp redusert fra kr 40 000 til kr 15 000. Dette innebar at maksimal skattefordel ble endret fra kr 8800 til kr 3300.  

Start IPS - Individuell pensjonssparing

Sjekk hvor mye IPS kan påvirke pensjonen din og start sparing!

Start sparing Åpnes i nytt vindu

Aktiv forvaltning eller indeksfond?

Når du sparer i IPS kan du velge å plassere sparingen i en investeringsprofil eller enkeltfond. Velg selv om du ønsker en aktivt eller indeksforvaltet profil. Du kan også velge en investeringsprofil eller fond med økt fokus på bærekraft, slik at sparingen din kan være med på å gjøre en forskjell.

Aktiv forvaltning

I aktivt forvaltede investeringsprofiler jobber Nordeas forvaltere med å oppnå høyest mulig avkastning i investeringsprofilene. De følger nøye med på markedet og målet er å best mulig avkastning over tid, ut fra investeringsprofilenes mandat og risikoprofil. 

Investeringsprofiler som er aktivt forvaltet har en høyere forvaltningskostnad, sammenlignet med passive indeksforvaltede investeringsprofiler (indeksfond). På grunn av høyere kostnader, kreves det også større positiv utvikling i investeringsprofilen før du får avkastning. Aktivt forvaltede investeringsprofiler gir imidlertid mulighet for en høyere avkastning når forvalterne tar gode investeringsbeslutninger.

Start IPS pensjonssparing med aktiv forvaltningÅpnes i nytt vindu

Indeksforvaltning

Indeksforvaltning følger den generelle utviklingen i investeringsprofilenes referanseindeks, uten aktiv oppfølging. Investeringsprofilene forvaltes hovedsakelig av roboter, og kalles også passiv forvaltning. Forvaltningskostnaden er derfor lavere sammenlignet med aktiv forvaltede investeringsprofiler. 
Start IPS pensjonssparing med indeksfondÅpnes i nytt vindu

Redusering av aksjeandel før pensjonsalder

Når du nærmer deg pensjonsalder og utbetaling av pensjonen din, reduserer vi gradvis aksjeandelen i sparingen din. Dette skjer automatisk og kalles nedtrapping. Målet er å sikre pensjonen din, slik at den ikke blir utsatt for store svingninger i aksjemarkedet i årene rett før og mens du får utbetalt pensjon. Den automatiske nedtrappingen starter ved 60 år. 

I Persondialogen kan du enkelt velge en annen startalder (fra 50 til 90 år) for nedtrappingen. Uavhengig av startpunkt vil nedtrappingen skje over 15 år. Merk at nedtrapping er forbeholdt IPS som er plassert i investeringsprofiler tilpasset pensjonssparing.

Vil du spare mer til pensjon?

Ønsker du ikke å låse pengene, eller har du mulighet til å spare mer enn kr 15 000 i året? Da er fleksibel sparing i Fondskonto Pensjon et godt alternativ!

Les mer om Fondskonto Pensjon

Kostnader for IPS
Kostnader for IPS-investeringsprofiler
Kostnader for IPS
SpesifikasjonKostnader
Innskuddskostnad0,00 %
Årlig administrasjonskostnad0,00 %
Bytte av fond eller investeringsprofiler0,00 %
Årlig forvaltningskostnad i utbetalingsperioden (ingen øvrige fondskostnader).0,75 %
Sammenlign prisene våre med priser fra andre selskaper på FinansportalenÅpnes i nytt vindu
Kostnader i underliggende investeringsprofiler
FondÅrlig forvaltningskostnad
Aktiva 100,49 %
Aktiva 300,79 %
Aktiva 500,99 %
Aktiva 651,09 %
Aktiva 801,19 %
Aktiva 1001,29 %
Nordea Liv Indeksforvaltning 10-1000,30 % 
Øvrige fond Fra 0,15 % til 2,00 %

Informasjon om priser og returprovisjon finnes på det enkelte fonds faktaark i fondsoversikten.