Det finnes mange måter å spare på avhengig av hva du sparer til. Her får du noen konkrete tips til hvordan du kan maksimere sparingen din – selv med et stramt budsjett.
1. Bygg buffer for trygghet og mot uforutsette utgifter
Bufferkonto
Livet skjer og plutselig står du der med en uforutsett utgift til tannlege, datamaskinen som streiker eller bil som nekter å starte. Med en bufferkonto slipper du å ta opp dyre smålån eller bruke kredittkortet når uhellet er ute.
Derfor er bufferkonto det første du bør prioritere. På grunn av rentene du får på denne kontoen vil også pengene du setter inn vokse over tid.
Planlegg for de utgiftene som ikke ligger i budsjettet: Å spare litt hver måned på en bufferkonto kan gi økt selvtillit og kontroll over egen økonomi.
Slik kommer du i gang med buffer'n
- Sett opp et mål. En typisk anbefaling er å ha nok til 1-3 måneders utgifter på kontoen, men start med det du klarer. Alt er bedre enn ingenting.
- Ha pengene på en egen bufferkonto. Jeg liker å skjule bufferkontoen i mobil- og nettbanken, da '' frister'' pengene litt mindre.
- Lag et fast, automatisk trekk fra din vanlige konto hver måned. Start for eksempel med 200 kroner i måneden, og juster beløpet avhengig av økonomien din.
2. Velg BSU for smart boligsparing
BSU (boligsparing for ungdom)
BSU et av de beste boligsparealternativene for deg under 34 år. Du får ikke bare bankens beste rente – staten gir deg også 10 % skattefradrag på det du sparer, inntil 2750 kroner per år.
Drømmer du om å eie din egen bolig? Hovedregelen er at du må ha spart 10,00 % av det boligen koster. Pengene du sparer på en BSU-konto kan brukes som egenkapital den dagen du skal kjøpe din første bolig.
Slik kommer du i gang med BSU
- Sett opp et månedlig trekk til BSU fra lønnskontoen. Sparer du 2292 kroner i måneden, har du fylt opp maksbeløpet på 27500 kroner innen året er omme.
- Hvis du ikke kan spare hele beløpet, er det fortsatt verdt å spare det du kan. Hver krone teller, og det gir deg et solid forsprang når du skal kjøpe bolig.
- Hva med å ønske seg penger til BSU i gave? Ypperlig anledning til å makse BSU-kontoen i 2025!
Husk: For å få skattefradraget må du ha skattepliktig inntekt i løpet av året.
3. Spar for fremtiden i fond
Fond
Sparer du for fremtiden? Velger du fond kan dette innebære en større risiko enn å ha pengene på en sparekonto, men også gi større avkastning om du tar tiden til hjelp.
Kom i gang du også: Å spare i fond er ikke bare for ekspertene. Vi har flere gode løsninger for deg som er nysgjerrig, og vil komme i gang med fondssparing.
Slik kommer du i gang med fondssparing
- Sett opp et fast, månedlig trekk fra kontoen din til fondet. Du trenger ikke mye penger for å komme i gang. Hos oss er startbeløpet 100 kroner. Du kan også sette inn et engangsbeløp.
- Hvis du ikke har så mye erfaring med sparing i fond er spareroboten Nora et bra sted å starte.
- Vil du heller snakke med noen? Da kan du faktisk booke time med en rådgiver i banken som kan hjelpe deg i gang. Så slipper du å bekymre deg for at du gjør noe ''feil''.
Generelt om risiko ved sparing i fond
Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi. Det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn.