Kvinne jogger utendørs

Pensjon

Pensjon er penger du skal leve av når du slutter å jobbe. For mange blir avstanden mellom dagens lønn og forventet pensjon stor. Utbetaling fra Folketrygden sammen med pensjon opptjent i jobb, vil for mange utgjøre ca. 50 % av dagens lønn. Derfor kan det lønne seg å starte pensjonssparingen tidlig.

Hva får jeg i pensjon?

Det første spørsmålet som melder seg når du begynner å tenke på pensjon, er kanskje hva du får fra folketrygden og i pensjon fra arbeidsgiveren din.

Det kommer ofte som et sjokk for mange av oss, at vi som pensjonister vil få omtrent halvparten av det vi tidligere hadde i lønn per måned når vi legger sammen pensjonen vi får fra folketrygden med pensjonen vi får fra arbeidsgiver.

Nøyaktig hva du ender opp med hver måned i pensjon kommer selvfølgelig an på hvor lenge du har jobbet, hvor mye, og hvor god avtale du har med arbeidsgiveren som sparer for deg.

For de langt fleste gjelder uansett dette: Vi tror rett og slett at vi får mer i pensjon enn vi faktisk får. Derfor er det så viktig å komme i gang med pensjonssparingen tidlig. 

Nedenfor finner du mer informasjon om hva andre sparer eller har spart for deg og hvordan du kan spare selv. Vi forklarer også hva som skjer når all pensjon samles i din egen pensjonskonto - et forslag fra regjeringen for å gjøre pensjon mer oversiktlig for deg.

Sjekk din pensjon i Nordea Boost
I mobilløsningen Nordea Boost kan du enkelt få oversikt, samle pensjonen din, flytte din egen pensjonskonto (om du har) og starte egen sparing. Du får en samlet oversikt over pensjonsavtalene dine, og kan dermed enkelt sjekke hva du får i lønn som pensjonist. I tillegg kan du starte sparing i IPS eller Fondskonto Pensjon for å øke pensjonen din. Boost pensjonen din på 1-2-3. Alt på ett sted – rett på mobilen. 

Les mer om Nordea BoostÅpnes i nytt vindu

Andre sparer for deg

Pensjonssystemet er satt sammen slik at både folketrygden og arbeidsgiver sparer til pensjon for deg. Ved bytte av jobb får du med deg oppspart pensjon som Fripolise eller Pensjonskapitalbevis. Det er ofte lurt å samle Pensjonskapitalbevisene, og det må du velge å gjøre selv.

Les mer om sparing fra folketrygden og din arbeidsgiver.

Spar til pensjon selv

Flere av oss har ikke så mye å avse til pensjon hvert år. Uansett er det lurt å spare noe, slik at du blir fornøyd med pensjonen din. Sparer du i Fondskonto Pensjon låses ikke pengene, og du kan ta de ut når du vil. Med IPS (individuell pensjonssparing) låses pengene, men gir deg en skattefordel.

Les mer om egen sparing i IPS og Fondskonto Pensjon.

Hva betyr egen pensjonskonto for deg?

I 2021 ble egen pensjonskonto innføring for alle med innskuddspensjon via arbeidsgiver. Dette er gode nyheter for deg! Nå vil pensjonsavtalene dine fra arbeidsgivere samles på ett sted - i én egen pensjonskonto. I tillegg til at du vil få bedre oversikt, vil dette også bidra til å redusere kostnadene, som igjen betyr at du får mer til pensjon. I Nordea Boost kan du samlet alle avtalene dine.

Les om egen pensjonskonto

God råd til bedre pensjon

Hva du vil få i pensjon avhenger i stor grad av hvilke valg du selv tar. Vi gir deg gode råd på hvordan du kan få den pensjonist-tilværelsen du ønsker. Det er likevel du som må ta de viktige grepene.

  1. Få oversikt over pensjonen din
  2. Ta et aktivt valg av hvor mye aksjer du ønsker på innskuddspensjonen din.
  3. Start egen sparing til pensjon i IPS eller Fondskonto Pensjon.
  4. Samle pensjonskapitalbevisene dine.
  5. Betal ned dyre lån.

Du kan enkelt få oversikt, endre aksjeandel, starte egen sparing og samle pensjonskapitalbevisene dine i Nordea Boost.Åpnes i nytt vindu

Les mer og start din pensjonssparing

Annerledes pensjonsfilm

Pensjon oppleves som komplisert for mange. Vi er så heldige å ha vår egen pensjonsekspert, Liven Sandell, med på laget. Hun har laget en pensjonsfilm hvor hun forklarer pensjon på en enkel og litt annerledes måte. Velg de kapitlene som interesserer deg mest. 

Se filmÅpnes i nytt vindu

Før du vet ordet av det er det du som er gammel

Selv om det kanskje er mer fristende å bruke pengene dine på noe annet akkurat nå, så er det lurt å spare noe. Så kan du leve livet og gjøre det du vil - også som gammel. Noen få hundrelapper i måneden med pensjonssparing kan utgjøre en stor forskjell for deg som pensjonist.

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Start allerede i dag

Spare litt - det er bedre enn ingenting.

Les mer og start din pensjonssparing

Tips: Få oversikt over sparingen din i mobilbanken

Last ned mobilbanken

  • Du velger om du skal laste ned til iPhone/iPad eller Android i neste steg.