Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat

Pensjon

Pensjonen er de pengene du skal leve av når du slutter å jobbe. For mange blir avstanden mellom dagens lønn og forventet pensjon stor. Folketrygden sammen med pensjon opptjent gjennom jobben din, vil for mange utgjøre ca. 50 % av dagens lønn. Jo tidligere du kommer i gang med egen sparing, jo mer kan du få i pensjon.

Hva får jeg i pensjon?

Det første spørsmålet som melder seg når du begynner å tenke på pensjon, er kanskje hva du får fra folketrygden og i pensjon fra arbeidsgiveren din.

Det kommer ofte som et sjokk for mange av oss, at vi som pensjonister vil få omtrent halvparten av det vi tidligere hadde i lønn per måned når vi legger sammen pensjonen vi får fra folketrygden med pensjonen vi får fra arbeidsgiver.

Nøyaktig hva du ender opp med hver måned i pensjon kommer selvfølgelig an på hvor lenge du har jobbet, hvor mye, og hvor god avtale du har med arbeidsgiveren som sparer for deg.

For de langt fleste gjelder uansett dette: Vi tror rett og slett at vi får mer i pensjon enn vi faktisk får. Derfor er det så viktig å komme i gang med pensjonssparingen tidlig. 

Nedenfor finner du mer informasjon om hva andre sparer eller har spart for deg og hvordan du kan spare selv. Vi forklarer også hva som skjer når all pensjon samles i din egen pensjonskonto - et forslag fra regjeringen for å gjøre pensjon mer oversiktlig for deg.

Sjekk her hvor mye du får i pensjon.

Andre sparer for deg

Pensjonssystemet er satt sammen slik at både folketrygden og arbeidsgiver sparer til pensjon for deg. Ved bytte av jobb får du med deg oppspart pensjon som Fripolise eller Pensjonskapitalbevis. Det er ofte lurt å samle Pensjonskapitalbevisene, og det må du velge å gjøre selv.

Les mer om sparing fra folketrygden og din arbeidsgiver.

Spar til pensjon selv

Flere av oss har ikke så mye å avse til pensjon hvert år. Uansett er det lurt å spare noe, slik at du blir fornøyd med pensjonen din. Sparer du i Pensjonskonto låses ikke pengene, og du kan ta de ut når du vil. Med IPS (individuell pensjonssparing) låses pengene, men gir deg en skattefordel.

Les mer om egen sparing i IPS og Pensjonskonto.

Pensjonen samles

Regjeringen foreslår å samle pensjon fra dine tidligere arbeidsgivere hos et pensjonsselskap. Pensjonskapitalbevisene dine vil da flyttes dit din nåværende arbeidsgiver har pensjonen som spares for deg. Du kan selv velge å beholde pensjonen der den samles - eller velge å flytte den til et annet pensjonsselskap. Her får du siste nytt om lovforslaget.

Mer om egen pensjonskonto

5 tips til bedre pensjon

Hva du vil få i pensjon avhenger i stor grad av hvilke valg du selv tar. Vi gir deg våre beste tips for hvordan du kan få den pensjonist-tilværelsen du ønsker. Det er likevel du som må ta de viktige grepene.

  1. Finn ut hva du får i pensjon for å se om dette er nok.
  2. Ta et aktivt valg av hvor mye aksjer du ønsker på innskuddspensjonen din.
  3. Start egen pensjonssparing.
  4. Samle pensjonskapitalbevisene dine.
  5. Betal ned dyre lån.
Les mer og start din pensjonssparing

Før du vet ordet av det er det du som er gammel

Selv om det kanskje er mer fristende å bruke pengene dine på noe annet akkurat nå, så er det lurt å spare noe. Så kan du leve livet og gjøre det du vil - også som gammel. Noen få hundrelapper i måneden med pensjonssparing kan utgjøre en stor forskjell for deg som pensjonist.

Obs! Godta Markedsføring-informasjonskapsler for å vise denne typen innhold fra Nordea

Start allerede i dag

Spare litt - det er bedre enn ingenting.

Les mer og start din pensjonssparing