Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat

Start sparing til egen pensjon

Jo tidligere du starter, jo mindre sparebeløp skal til for å sikre økonomien din som pensjonist. Pensjonssparing i fond gir mulighet for god avkastning over tid.

Planlegg din pensjon

Det er ingen tvil om at mange av oss bør spare til egen pensjon. Selv om det kan være en god stund til du blir pensjonist, bør du ta høyde for at du kan få mindre å leve av.

Jo høyere inntekt du har i dag, desto lavere andel av inntekten vil du få i pensjon. Veldig mange vil oppleve at samlet pensjon blir betydelig lavere enn ønsket. Ved å spare selv får du mulighet til å leve det livet du drømmer om som pensjonist.  

Pensjonsillustrasjon

Slik er pensjonen din bygget opp

Pensjonssystemet i Norge er bygget opp av 3 nivåer: 

1. Folketrygden
Pensjon fra folketrygden sikrer at du har en inntekt den dagen du blir pensjonist. Pensjonen baseres på hvor mye du har tjent i løpet av din arbeidskarriere. 

2. Pensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgivere 
Pensjon fra arbeidsgiver avhenger av:

  • Hvor mye som spares for deg.
  • Hvilken avkastning du får.
  • Hvor mange år innskuddene får vokse. 

3. Egen pensjonssparing 
De fleste ønsker å leve et aktivt liv som pensjonist, men dagens inntekt reduseres ofte betydelig når du slutter å jobbe. Derfor er det smart å spare.

Slik kan du spare

Du kan velge mellom to typer pensjonssparing - IPS og Pensjonskonto.

IPS passer for deg som ønsker en skattefordel og synes det er greit at pengene dine bindes frem til pensjonsalder. Pensjonskonto passer for deg som ønsker fleksibilitet til å ta ut pengene når du ønsker. 

Uansett om du velger IPS eller Pensjonskonto plasseres pengene i fond og du kan selv velge den aksjeandelen som passer deg. Du kan når som helst bytte fond helt uten kostnader og beskatning av gevinsten. I tillegg tilbyr Nordea mange andre spareprodukter, dersom disse ikke skulle passe.

IPS (Individuell pensjonssparing)

Med IPS kan du spare opptil kr 40 000,00 i året og få inntil kr 9 200,00 i skattefordel. Utbetaling starter tidligst fra 62 år og det er ingen formuesskatt.

Les mer om IPS

Pensjonskonto

Fordelen med Pensjonskonto er at det er ingen øvre sparegrense og du velger selv utbetalingstidspunktet. I motsetning til IPS er det ingen skattefordel.

Les mer om Pensjonskonto

Avtal møte med en rådgiver

Du kan velge mellom nettmøte eller fysisk møte. Ring oss eller chat med oss for å avtale tid.

Avtale møte