Bærekraftig sparing?

- Tre enkle grep for å komme i gang

Mange tror bærekraft bare handler om klima, men det er et begrep som omfatter en rekke områder og tiltak. Det er også mange måter du kan bidra til en mer bærekraftig verden.  Sparing er en av dem! Anders Haukås, bærekraftansvarlig i Nordea Liv, gir deg tips til  hvordan du kommer i gang . 

Anders Haukås 640x320

- Det er mange måter du kan bidra til et bærekraftig samfunn, for eksempel ved å ta mer kollektiv, kjøpe brukt, fly mindre eller gjøre andre hverdagstiltak. Men du kan også ta grep gjennom sparingen din. Det kan ha en positiv effekt, uten at du må gjøre mye. Investerer du sparepengene dine bærekraftig, får du økonomisk avkastning samtidig som at du påvirker samfunnet og miljøet i en positiv retning. For bærekraft handler ikke bare om grønne tiltak og klima, det handler også om alt fra menneskerettigheter til likestilling til arbeideres rettigheter. Alt dette ligger til grunn i Nordeas arbeid når vi skal forvalte pengene til kundene våre, sier Anders Haukås, bærekraftansvarlig i Nordea Liv.

Les Anders´ beste tips til hvordan du gjør sparingen din mer bærekraftig:

1. Finn ut hvor du sparer i dag

Investerer du i dag? Da kan første steg være å finne ut hvor du har investert pengene dine og om du vil endre til andre og mer bærekraftige alternativer.  

Er du kunde hos oss i Nordea Liv? Sjekk hva du investerer i

Sparer du ikke i dag? Kom i gang

Slik jobber Nordea med bærekraft

I 2007 signerte Nordea, som første bank i Norden, FNs Prinsipper for Bærekraftige Investeringer, og i 2014 gjorde vi i pensjonsselskapet Nordea Liv det samme.  Det betyr at vi forplikter oss til at bærekraft ligger til grunn i investeringsanalyser, beslutningsprosesser og gjennom aktivt eierskap. Som en aktiv deleier jobber vi med å påvirke selskap til å ta bærekraftig valg. Vi velger også å investere i selskaper som ikke nødvendigvis er bærekraftige i dag, men hvor omstilling og påvirkning kan sette store bærekraftige spor på sikt. 

Det er mange måter vi kan påvirke selskap vi er investert i. Vi kan blant annet delta i valgkomiteer og gjennom stemmegiving i ulike prosesser.  Der vil vi alltid være en stemme for de bærekraftige valgene og retningene.

Et konkret eksempel på hvordan Nordea jobber med aktivt eierskap

PFAS er en gruppe stoffer som har fått stadig økende fokus de siste årene, og da spesifikt den påvirkningen det har på mennesker og miljø. Nordea har sluttet seg til et investorinitiativ sammen med over 50 aktører, som jobber med å få selskaper til å fase ut bruken av disse farlige kjemikaliene.  Dette er bare et av mange eksempler på hvordan vi kan være med å påvirke ulike aktører i en mer bærekraftig retning.

2. Utforsk bærekraftige investeringer

Det finnes mange alternativer for deg som ønsker å gjøre investeringene dine mer bærekraftige, og som vil være sikker på pengene dine forvaltes etter strenge retningslinjer.

Vi følger en rekke prinsipper når vi investerer. Vi investerer blant annet aldri i kullselskaper, selskaper som er knyttet til ulovlig våpenproduksjon og selskaper som ikke følger internasjonale prinsipper og standarder for menneskerettigheter, arbeiderrettigheter og korrupsjon. 

Velger du et av fondene som er med i Nordeas bærekraftige utvalg, utelukker vi i tillegg investeringer i alle typer våpenproduksjon, alkohol, gambling, pornografi og alle former for fossilt brensel, der selskapene ikke har en troverdig grønn omstillingsplan.

3. Er det noe du brenner ekstra for?

Har du en spesifikk hjertesak du ønsker å investere i? Det finnes mange fond som spesialiserer seg på en spesifikk sektor og har fokusområder innen ulike  bærekraftige retninger.

Les mer om fond fokus på bærekraft

Disse områdene omfavnes av bærekraftsbegrepet

Bærekraft kan være et litt vagt begrep. I tillegg til grønne mål som å stoppe klimaendringer og sørge for ren energiproduksjon, finner du også mål om å urydde fattigdom og sult og sørge for at alle får god helse, livskvalitet og utdannelse. Det blir litt tydeligere i annet begrep som brukes om bærekraft, nemlig ESG. E’en står for environment, altså miljø,  og omfatter grønne mål som å stoppe klimaendringer og sørge for ren energiproduksjon. S’en står for social, nemlig sosiale mål som at alle får god helse, livskvalitet og utdannelse. G’en står for Governance eller selskapsstyring og handler om at selskapet skal overholde lover og regler, ikke være involvert i korrupsjon etc. Et godt utgangspunkt  om du vil få oversikt over ulike bærekraftspørsmål, er å ta en kikk på FNs bærekraftsmål.

Fortsatt usikker og lurer på hvordan du skal gå frem?

Ingen problem! Da vil vi gjerne hjelpe deg. Du er velkommen til å booke et møte med en av våre rådgivere for å legge en bærekraftig spareplan for deg. Det er helt gratis!

Book møte med en pensjonsrådgiver

Book møte