Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat

Lån og kreditt - finn lånet eller kreditten som passer deg

Trenger du lån eller kreditt til kjøp av bolig, hytte, bil, forbruk eller kanskje til å pusse opp kjøkkenet? Det er mange grunner til å låne penger, og det er nesten like mange lånetyper å velge blant. Nedenfor kan du raskt klikke deg videre til lånet eller kreditten du er ute etter. Hvis du er usikker på hvilken lånetype som passer deg og dine behov, får du her en god oversikt og guide over våre ulike lån og kreditter.

Boliglån

Har du planer om å kjøpe bolig eller hytte? Ønsker å refinansiere boliglånet ditt? Det er smart å snakke finansiering med oss før et kjøp.

Les om boliglån

Billån, forbrukslån og andre lån

Det kan lønne seg å snakke med oss når du skal låne til bil og båt eller trenger et forbrukslån til hva du vil.

Les om billån, forbrukslån og andre lån

Hva er et lån?

Et lån i bank er en form for leie av penger. På samme måte som vi betaler leie for en leilighet, eller for en bil vi låner, betaler vi leie for et lån vi tar i banken, eller fra en annen långiver. Når det handler om lån av penger snakker vi om leien som rente. Renten betales hver betalingstermin, oftest månedlig. Ved et lån leverer du tilbake «lånt vare», gjennom å nedbetale på lånebeløpet. Ofte skjer dette regelmessig via et annuitetslån eller et serielån.

Med noen lånetyper trenger du ikke å nedbetale regelmessig, men du kan i stedet velge å tilbakebetale når du ønsker det. Dette gjelder først og fremst ulike typer kreditter. Med de fleste annuitetslån og serielån kan du også søke om å få avdragsfrie perioder, hvis du trenger det.  

Hva er kreditt?

Å låne penger på kreditt innebærer at du låner penger uten å ha en forpliktende og på forhånd bestemt nedbetalingsplan. I stedet velger du selv når du ønsker å betale avdrag, men ofte innenfor noen rammer. Du kan vanligvis ikke utsette lånet hvor lenge som helst, og med kredittkort kan det ofte være et minimumskrav på noen prosents nedbetaling hver måned.  

Kredittsjekk ved lån

Når du søker om lån eller kreditt hos Nordea vurderer vi din betjeningsevne for å kunne ta stilling til om vi kan bevilge dette. Din betjeningsevne er en kombinasjon av din og eventuelt din husholdnings inntekt, kostnader, gjeld og formue. I forbindelse med denne vurderingen gjør vi en kredittsjekk av deg. 

En kredittsjekk innebærer at vi kontrollerer hvor stabil økonomi du har, for å se hvor mye lån vi kan gi deg. Vi får informasjon fra et kredittopplysningsselskap om inntekten din, skattelikning, eventuelle betalingsanmerkninger, næringsinteresser registrert hos Brønnøysundregistret og din folkeregistrerte adresse. Etter en slik kredittsjekk får du et brev som informerer om hvilke opplysninger som ble utlevert og til hvem.

Det gjennomføres alltid en kredittsjekk uansett lån. Kredittsjekken er viktig både for deg og for oss, slik at du ikke får et lån du ikke kan håndtere. 

Lån uten kredittverdighet?

For å få lån må du normalt være kredittverdig. Dette innebærer at du har god nok betjeningsevne. Ved de fleste av våre lånetyper kan det likevel være mulig å få bevilget lån uten kredittverdighet, hvis du har tilleggssikkerhet. Dette er en sikkerhet for oss om at lånet vil nedbetales. Eksempler på tilleggssikkerhet er å bruke en kausjonist eller en medlåntaker. Les mer om tilleggssikkerhet her. 

Hvilket lån passer best for dine behov?

Hvilket lån som passer best for deg avhenger av din situasjon og dine behov. Her får du en oversikt over våre ulike lånetyper.

Lån til bolig

Ved kjøp av bolig har vi flere ulike typer lån å tilby, som alle har ulike fordeler. Med alle våre boliglån, unntatt Boligkreditt, kan du velge om du ønsker serielån eller annuitetslån. Våre ulike boliglån er:

 • Boliglån med fastrente
  Med fastrente bindes renten på et fast nivå i 3, 5 eller 10 år, noe som gir deg en mer forutsigbar månedskostnad. Låneavtalen er mindre fleksibel enn for et lån med flytende rente, men passer deg som har et stort lån og ikke vil kunne håndtere større renteøkninger. Hvis du gjør endringer i fastrenteavtalen  kan du risikere å måtte betale overkurs. 
 • Boliglån med flytende rente
  Et boliglån med flytende rente gir deg en rente som endrer seg i takt med styringsrenten. Et slikt lån gir deg mer fleksibilitet hva gjelder endringer i låneavtalen, sammenlignet med et lån med fastrente, og er ofte mest gunstig på sikt.
 • Boliglån UNG
  Dersom du er under 34 år bør du velge Boliglån UNG, fordi det gir deg lavere rente. Den beste renten får du med Boliglån UNG Utdanning og Boliglån UNG Premium. Disse lånene kan fås enten med fast eller flytende rente. Du kan også velge å ha fastrente på deler av lånet og flytende rente på resten.    
 • Boligkreditt
  Boligkreditt passer deg som ønsker et fleksibelt boliglån innenfor en bevilget ramme, hvor du selv bestemmer når du skal benytte kreditten. Du velger også hvor fort kreditten skal nedbetales, men renter og provisjon betales løpende.
 • Mellomfinansieringslån
  Dette lånet er aktuelt for deg som har kjøpt bolig før du har solgt den du bor i nå, eller dersom du har solgt, men ikke mottatt oppgjør. Mellomfinansieringen gjør det mulig å eie to boliger samtidig i en kortere periode.

  Byggekreditt er også et mulig alternativ for finansiering av bolig, men passer kun for boligbygging. Les mer om våre kreditter litt lenger ned.  

Lån til bil

Med et billån hos Nordea får du pant i bilen du kjøper, uansett om bilen er ny eller brukt. Stiller du med høy egenkapitalandel får du en veldig gunstig rente. Du trenger i utgangspunktet ingen egenkapital, men dette må sees på i sammenheng med betjeningsevne, type bil og nedbetalingstid på lånet. Med god betjeningsevne kan du låne inntil kr. 1 500 000,- og nedbetalingstiden er på maksimalt 10 år.   

Lån til båt

Vi tilbyr for tiden dessverre ikke muligheten for å søke om Båtlån eller lånerettsbevis for båt. Søknad vil bli tilgjengelig igjen i første halvdel av 2020.  

Lån til forbruk

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet og passer deg som ønsker å låne penger du kan bruke på akkurat det du ønsker. Hos Nordea kan du låne inntil kr 500 000,- med en nominell rente fra 7,50 % og en løpetid på maksimalt 5 år, hvis lånet innvilges. Du kan også refinansiere lån og kredittkortgjeld du har i andre banker og potensielt oppnå lavere kostnader.  

Hvilken type kreditt passer best for deg?

Hvis det er kreditt du trenger, er det flere lånetyper å velge blant hos Nordea. Her er en rask oppsummering av våre forskjellige kreditter:

 • Kontokreditt
  Akkurat som en brukskonto, men med mulighet for å bruke kreditt. Du omgjør rett og slett din vanlige brukskonto til Kontokreditt. Dette er perfekt som buffer for uforutsatte utgifter, og du betaler kun rente og provisjon for de pengene du faktisk bruker.  
 • Kredittkort med Mastercard
  Renten på lånte penger er høyere med et kredittkort enn ved Kontokreditt, men i stedet får du låne penger rentefritt de første 45 dagene. I tillegg gir Nordeas kredittkort med Mastercard deg ulike forsikringer og andre fordeler.    
 • Byggekreditt
  Dette er kreditten for deg som skal bygge bolig. Det finansierer byggeprosessen etter de løpende utgiftene og i byggeperioden betaler du kun rente og provisjon på pengene du låner. Når boligen er ferdigstilt gjøres Byggekreditt om til et «vanlig» boliglån etter dine ønsker; med flytende eller fast rente, som annuitetslån eller serielån.     
 • Boligkreditt
  Boligkreditt passer deg som ønsker et fleksibelt boliglån innenfor en bevilget ramme, hvor du selv bestemmer når du skal benytte kreditten. Du velger også hvor fort kreditten skal nedbetales, men renter og provisjon betales løpende.