Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat Ris og ros
Mor med datter på ryggen i eng

Lån og kreditt - finn den lånetypen som passer deg

Trenger du lån eller kreditt til kjøp av bolig, hytte, bil, forbruk eller kanskje til å pusse opp kjøkkenet? Det er mange grunner til å låne penger, og det er nesten like mange lånetyper å velge blant. Nedenfor kan du raskt klikke deg videre til lånet eller kreditten du er ute etter. Hvis du er usikker på hvilken lånetype som passer deg og dine behov, får du her en god oversikt og guide over våre ulike lån og kreditter.

Boliglån

Har du planer om å kjøpe bolig eller hytte? Ønsker å refinansiere boliglånet ditt? Det er smart å snakke finansiering med oss før et kjøp.

Les om boliglån

Billån, forbrukslån og andre lån

Det kan lønne seg å snakke med oss når du skal låne til bil og båt eller trenger et forbrukslån til hva du vil.

Les om billån, forbrukslån og andre lån

Hva er et lån?

Et lån i bank er en form for leie av penger. På samme måte som vi betaler leie for en leilighet, eller for en bil vi låner, betaler vi leie for et lån vi tar i banken, eller fra en annen långiver. Når det handler om lån av penger snakker vi om leien som rente. Renten betales hver betalingstermin, oftest månedlig. Ved et lån leverer du tilbake «lånt vare», gjennom å nedbetale på lånebeløpet. Ofte skjer dette regelmessig via et annuitetslån eller et serielån.

Med noen lånetyper trenger du ikke å nedbetale regelmessig, men du kan i stedet velge å tilbakebetale når du ønsker det. Dette gjelder først og fremst ulike typer kreditter. Med de fleste annuitetslån og serielån kan du også søke om å avdragsfrihet i særskilte tilfeller, jfr. Boliglånsforskriften.   

Hva er kreditt?

Å låne penger på kreditt innebærer at du låner penger uten å ha en forpliktende og på forhånd bestemt nedbetalingsplan. I stedet velger du selv når du ønsker å betale avdrag innenfor noen rammer. Med kredittkort er det et minimumskrav på noen prosents nedbetaling hver måned.  

Kredittvurdering

Når du søker om lån eller kreditt hos Nordea vurderer vi din betjeningsevne for å kunne ta stilling til om vi kan bevilge dette. Din betjeningsevne er en kombinasjon av din og eventuelt din husholdnings inntekt, kostnader, gjeld og formue. I forbindelse med denne vurderingen gjør vi en kredittsjekk av deg. 

En kredittvurdering innebærer at vi kontrollerer hvor stabil økonomi du har, for å se hvor mye lån vi kan gi deg. Vi får informasjon fra et kredittopplysningsselskap om inntekten din, skattelikning, eventuelle betalingsanmerkninger, næringsinteresser registrert hos Brønnøysundregistret og din folkeregistrerte adresse. Etter en slik kredittvurdering får du et brev som informerer om hvilke opplysninger som ble utlevert og til hvem.

Det gjennomføres alltid en kredittvurdering uansett lån. Kredittvurderingen er viktig både for deg og for oss, slik at du ikke får et lån du ikke kan håndtere. 

Hvilket boliglån passer best for dine behov? 

 • Boliglån med fastrente
  Med fastrente bindes renten på et fast nivå i 3, 5 eller 10 år, noe som gir deg en mer forutsigbar månedskostnad. Låneavtalen er mindre fleksibel enn for et lån med flytende rente, men passer deg som har et stort lån og ikke vil kunne håndtere større renteøkninger. Hvis du gjør endringer i fastrenteavtalen kan du risikere over- og underkurs.  
 • Boliglån med flytende rente
  Et boliglån med flytende rente gir deg en rente som endrer seg i takt med markedsrenten. Et slikt lån gir deg fleksibilitet sammenlignet med et lån med fastrente. 
 • Boliglån UNG
  Dersom du er under 34 år bør du velge Boliglån UNG, fordi det gir deg lavere rente. Den beste renten får du som Premium Next-kunde. Du kan velge å ha fastrente på deler av lånet og flytende rente på resten.    
 • Boligkreditt
  Boligkreditt passer deg som ønsker et fleksibelt boliglån innenfor en bevilget ramme. Du  bestemmer selv når og hvor mye av kreditten du skal benytte, og hvor fort kreditten skal nedbetales. Renter og provisjon betales løpende.
 • Mellomfinansieringslån
  Dette lånet er aktuelt for deg som har kjøpt bolig før du har solgt nåværende bolig eller dersom du har solgt, men ikke mottatt oppgjør enda. Mellomfinansieringen gjør det mulig å eie to boliger samtidig i en kortere periode. 
 • Byggekreditt/byggelån 
  Dette er en midlertidig kreditt for deg som skal bygge bolig eller rehabilitere en eldre bolig. Byggekreditten gjelder kun i byggeprosessen hvor du betaler renter og provisjon av  pengene du låner. Når boligen er ferdigstilt omgjøres byggekreditt om til et «vanlig» boliglån. 

Lån til bil

Med et billån hos Nordea får du pant i bilen du kjøper, uansett om bilen er ny eller brukt. Stiller du med høy egenkapitalandel får du en veldig gunstig rente. Du trenger i utgangspunktet ingen egenkapital, men dette må sees på i sammenheng med betjeningsevne, type bil og nedbetalingstid på lånet. Med god betjeningsevne kan du låne inntil kr. 1 500 000,- og nedbetalingstiden er på maksimalt 10 år.   

Lån til båt

Til deg som er kunde hos oss tilbyr vi båtlån med salgspant i båten.  

Lån til forbruk

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet og passer deg som ønsker å låne penger du kan bruke på akkurat det du ønsker. Hos Nordea kan du låne inntil kr 500 000,- med en nominell rente fra 6,99 % og en løpetid på maksimalt 5 år, hvis lånet innvilges. Du kan også refinansiere lån og kredittkortgjeld du har i andre banker og potensielt oppnå lavere kostnader.  

Hvilken type kreditt passer best for deg?

 • Kontokreditt
  Akkurat som en brukskonto, men med mulighet for å bruke kreditt. Du omgjør rett og slett din vanlige brukskonto til Kontokreditt. Dette er perfekt som buffer for uforutsatte utgifter, og du betaler kun rente og provisjon for de pengene du faktisk bruker.  
 • Kredittkort med Mastercard
  Renten på lånte penger er høyere med et kredittkort enn ved Kontokreditt, men i stedet får du låne penger rentefritt de første 45 dagene. I tillegg gir Nordeas kredittkort med Mastercard deg ulike forsikringer og andre fordeler.    

Tips: Få full oversikt over lånene dine i mobilbanken

Last ned mobilbanken

 • Du velger om du skal laste ned til iPhone/iPad eller Android i neste steg.