Par ser på fargekart

Boliglånskalkulator

Hvor mye kan du låne? Bruk vår boliglånskalkulator for å beregne hvor mye du med din økonomi kan få i boliglån, og hvor mye et boliglån vil koste deg hver måned. Merk at beregningen ikke er bindende for banken.

Boliglånskalkulatoren viser hvor mye et boliglån koster ved annuitetslån, men ta kontakt med oss hvis du lurer på hva et serielån koster. Vi hjelper deg med beregningene.

Vil du bare vite hvor mye et lån koster?

Da kan du bruke vår forenklede boliglånskalkulator som beregner lånekostnadene for et hvilket som helst boliglån, uavhengig av din økonomi.

Hva avgjør hvor mye du kan få i boliglån?

Kort fortalt er det hvor mye du kan betale på renter og avdrag hver måned som bestemmer hvor mye du kan få i boliglån. Dette kalles din betjeningsevne. Den beregnes ut ifra din inntekt, formue, gjeld og hvor mye du har i faste utgifter hver måned. Det er også noen regler som Finanstilsynet har satt som begrenser hvor mye du kan låne.

Hva påvirker hvor mye lånet koster?

Hva lånet koster avhenger av:

 • Rentenivået
 • Tilleggskostnader som etablerings-, termin-, depot- og tinglysningsgebyr
 • Om du har et annuitets- eller serielån
 • Hvor lang nedbetalingstid boliglånet har

Renter og avdrag utgjør de største kostnadene i forbindelse med lånet. Hvis du ønsker å sikre at renten ikke vil endre seg under nedbetalingstiden kan du velge et boliglån med fastrente. Flytende rente passer deg som ønsker et fleksibelt lån der renten følger markedsrenten.

Sammenligne boliglån

Før du søker om lån kan det være lurt å sammenligne tilbud på boliglån fra ulike långivere. Her bør du sammenligne forskjeller i ulike typer tjenester og produkter som tilbys, men også sammenligne priser. Den effektive renten er et godt tall å sammenligne med når du ser på priser, ettersom den gjenspeiler totalprisen på lånet – renten pluss alle typer gebyrer.

Fra boliglånskalkulatorene våre får du relevant informasjon om Nordeas boliglånstilbud, som du kan bruke i din sammenligning av boliglån:

Hva bør jeg tenke på før jeg kjøper?

For å avgjøre hvor mye du kan kjøpe bolig for, er det flere ting det er lurt å finne ut av. Første skritt er å finne ut av hvor stort lån du kan betjene. Har du ikke et budsjett allerede? Det virker kanskje snusfornuftig, men når du skal ta opp huslån, er det et uvurderlig verktøy. Skriv opp alt du har av inntekter i en kolonne, og alt du har av utgifter i en annen. Viktige utgifter er:

 • Renter og avdrag
 • Strøm
 • Forsikring
 • Fellesutgifter til borettslaget
 • Vedlikehold, kommunale avgifter, eiendomsskatt (om du ser etter en selveier eller hus)
 • Mat
 • Klær
 • Transport
 • Underholdning og mediebruk

Gå gjennom kontoutskriftene dine i nettbanken samtidig, slik at du vet at du bruker reelle tall. Tjenesten Min økonomi, som du finner i nettbanken, kan også være lur å bruke. Bruk gjerne boliglånskalkulatoren for å beregne lånekostnadene. Det kan være du får deg noen overraskelser. Er det noen av utgiftspostene du blir motivert for å redusere? I så fall er det en bonus. Å sette av faste beløp til sparing er også en god ide når du først er inne og ser over økonomien. At du sparer, vil dessuten ofte telle positivt når banken skal vurdere lånesøknaden din.

Hva er viktig for deg med en bolig?

Andre vurderinger det er lurt å gjøre, er hvor du gjerne vil bo, og hva du kan gå på kompromiss med. Hvis du vil bo midt i byen, har du råd til færre kvadratmeter enn om du flytter ut et sted hvor du må bruke kollektivtransport for å komme deg rundt. 

Vil du være i nærheten av barer, kafeer, jobb og skole, eller vil du være i nærheten av skogen? Er det viktig for deg med gode kollektivmuligheter eller kort kjøreavstand? Hvis du har barn, er det barnehager eller skoler i nærheten som du har hørt er bra? Hvis du skal kjøpe sammen med en partner – har dere forskjellige forventninger og krav? Alt dette er det lurt å få avklart før dere begynner å gå på visninger.

Hva slags levestandard skal jeg legge opp til? 

Er det viktig for deg med en utenlandsferie i året? I så fall bør du sette av penger til det. Kanskje er det mindre viktig, fordi du er så motivert for å ta opp boliglån og få et eget sted å bo at du er komfortabel med om budsjettet til forlystelser og ferier blir litt mindre i noen år. 

Alle disse valgene er det lurt å ha gjort før du drar ut for å kikke på den første leiligheten eller huset. Du ville ikke være den første som får det travelt med å snakke med banken etter en visning om du gjør det i en annen rekkefølge. Det er mer behagelig å på forhånd finne ut av de økonomiske betingelsene som avgjør hvor mye du kan få i boliglån. 

Hvordan skaffe finansieringsbevis?

For å ha finansieringsbeviset klart innen du blir fristet til å gå på din første visning, er det like greit å begynne å tenke på å skaffe det med det samme. For å gi deg et finansieringsbevis, trenger banken dokumentasjon på inntekten din, typisk lønnslipper og siste skattemelding. Kjøper du sammen med noe, skal partneren din også skaffe den samme dokumentasjonen. Eier du eller dere allerede en bolig, trenger dere også en takst eller verdivurdering som er ferskere enn seks måneder gammel.

 Hvor mye kan jeg låne? 

Når vi skal vurdere lånesøknaden din, ser vi på disse momentene:

 • Betalingsevne
 • Egenkapital
 • Sikkerhet

Når det gjelder betalingsevnen din, har du fått avklart den gjennom boliglånskalkulatoren din og budsjettet du setter opp, som viser hvor mye du kan betale hver måned. Når det gjelder egenkapital, er det noen særegne krav du bør kjenne til.

Les mer om kravet til egenkapital 

Når du tar opp lån, tar banken sikkerhet i boligen du kjøper. Har du mulighet til å stille mer sikkerhet enn det som ligger i boligen?  

Les mer om sikkerhet  

Lurt å ha gjort før visning

 • Få oversikt over økonomien, og bruk boliglånskalkulatoren for å finne ut hvor mye du kan låne
 • Skaffe finansieringsbevis fra banken
 • Ha tenkt gjennom hvor du vil bo, og hvilke kriterier som er viktige for deg når du skal velge

Søk om finansiering nå

Med et estimat på hvor mye du kan kjøpe bolig for, er du ett steg nærmere boligdrømmen. For å legge inn bud på en bolig bør du ha et finansieringsbevis – en bekreftelse på hvor mye du kan kjøpe bolig for. Det er gratis, helt uforpliktende og gyldig i 6 måneder. Trenger du fornyelse så ta kontakt med oss på telefon eller chat, så får du raskt hjelp.

Ønsker du finansiering for å kjøpe et spesielt objekt, øke boliglånet ditt, eller flytte lånet ditt til Nordea?

På knappen nedenfor finner du søknadsskjema for finansieringsbevis og for boliglån.

Er du klar til å sende inn søknaden?

Søk om boligfinansiering