Her på siden kan du beregne hva du har mulighet til å kjøpe hytte for, hvordan den kan finansieres, og hvilke tanker det er lurt å tenke over før du setter i gang prosessen.

Start med en oversikt over din økonomi

En god start på et hvert hyttekjøp er å bli klar over hvordan din nåværende økonomi ser ut og hvordan et kjøp vil påvirke den. For å få oversikt over økonomien er det derfor lurt å starte med å sette opp et budsjett.

Før du bestemmer deg for å kjøpe hytte, er det lurt å avklare en rekke spørsmål om din økonomi, din fremtid med hytta, og hvordan finansieringen av hytta fungerer.

  • Har du egenkapital i bolig som kan finansiere hele eller deler av kjøpet?
  • Hva kan du spare til faste utgifter til hytta?
  • Hva har du til andre utgifter, f.eks vedlikehold, strøm, forsikring, eiendomsskatt og kommunale utgifter?

Budsjettmal

Trenger du en mal til budsjett så kan du teste ut SIFO referansebudsjettÅpnes i nytt vindu. Den viser forbruksutgifter for ulike livssituasjoner. 

Du kan f.eks. sammenligne ditt reelle forbruk med et referansebudsjett. Da kan du se hvordan du ligger an og få god hjelp til å gjøre justeringer.

Hvordan låne til kjøp av hytte og hva det koster

Øke ditt eksisterende boliglån

Har du en bolig med ledig sikkerhet, kan det være et alternativ for å finansiere hyttekjøpet. Du har mulighet til å låne inntil 85 % av markedsverdien på boligen din. Dersom store deler av boliglånet ditt er nedbetalt, kan du øke eksisterende boliglån.   

Ta opp et nytt boliglån

Dersom du ikke kan tilby sikkerhet i bolig, kan du ta opp nytt boliglån med hytta som sikkerhet. Har du funnet hytta du skal kjøpe, kan du søke om boliglån direkte

Hvis du fortsatt leter etter den rette hytta, kan du forberede deg på budgiving med et finansieringsbevis. Har du gjort et godt forarbeid går det fort å få finansieringsbeviset i hånda.

Låneeksempel for Premium-kunder:  

Nom.rente 6,15 % p.a., eff. rente 6,40 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 943 710,00

Finansiere hyttedrømmen med utleie?

Dersom du er villig til å leie ut hytta når du selv ikke bruker den kan du tjene gode penger. Med utleie kan du nyte godt av 10.000 skattefrie leieinntekter i året. Utover dette beløpet regnes 85 prosent som skattepliktig inntekt.

Å leie ut hytta til andre når den ikke er i bruk kan også gi deg en god følelse. Dessuten er du med på å redusere belastningen på klima og miljø.  

Merk! Noen fritidsboliger selges også med leieavtale deler av året. Dette gjør at kostnaden ved å anskaffe seg hytte kan virke relativt lav.

Hvordan fungerer hyttefinansiering?

Når du ønsker å finansiere kjøp av hytte, ser vi på de samme faktorene som om du var ute etter et vanlig boliglån. Å kjøpe hytte eller fritidsbolig er som å kjøpe en helårsbolig. Din totaløkonomi vil være avgjørende for hvor mye du kan kjøpe for.

Vi hjelper deg gjerne med å legge en plan for et fremtidig hyttekjøp. 

Lykke til med hyttejakten!

Vurderer du å låne til hytte eller fritidsbolig?

Her kan du søke om finansieringsbevis eller motta tilbud på hyttelån.

Søk om lån til hytte eller fritidsbolig