Hvordan får du god oversikt i boligmarkedet? Og hva er det viktigste å se etter på visning?

Boligsøket – dette bør du sjekke før visning

Hvordan få oversikt i markedet?

– På finn.no finner du alle eiendommer i det åpne markedet. For mer spesifikk informasjon ville jeg ringt to-tre meglere som jobber i det området der du leter etter bolig, siden det tar litt tid før objekter kommer på finn.no, sier Klovland.

Hva bør du være ekstra oppmerksom på når man søker etter bolig?

– Bli enig med deg selv om område. Man kaster bort mye tid på å lete rundt og drar på for mange visninger, og kjøper til en dyrere pris fordi man har gått glipp av gunstige prisperioder. Vær streng med deg selv på kriterier.

Hva er den vanligste «feilen» folk gjør når de forsøker å orientere seg i markedet?

– Mange tør ikke nok. Flere forteller dessverre at de angrer på at de ikke kjøpte når de hadde muligheten sist. At man ikke ga de ekstra 50 tusen. Våg å kjøpe når media er negative, når boligmarkedet «oppfattes» som dårlig.

På visning

Tips og vanlige feil

Hvordan bør du forberede deg til en visning?

– Forstå tilstandsrapporten og egenerklæringsskjema fra selger. Spør megler om hen har snakket med styret om vedlikeholdsetterslep de neste årene, som vil gjøre det dyrere å bo der.

Hva er det viktigste å se etter på en visning? 

– Det viktigste er kanskje ikke å se etter noe på visning, men å kjenne etter noe. Kjenn etter om dette er en bolig du virkelig liker. Er magefølelsen god, så bruk tiden på visning til å spørre om alt du lurer på utover det som allerede står i salgsoppgaven. Tenk også over hva du har lyst til å gjøre med boligen, og om dette er enkelt eller av mer omfattende karakter. 

Hvilke spørsmål er viktig å stille under visningen?

– Det er ingen spørsmål som er for dumme på visning. Spør om alt du lurer på. Ofte er det fint å vite hvem som er naboer, hvor lenge selger har bodd her, hvorfor selger flytter, og når selger ønsker seg overtakelse. Spør gjerne også om det har vært stor forhåndsinteresse og om det har kommet inn noen bud direkte til selger før visning. Det gir en god pekepinn på hvor attraktivt salgsobjektet er.

Thomas Klovland-GRAF-1280x720-small

Boligekspert: Thomas Klovland hos PrivatMegleren har solgt over 1000 boliger. Foto: Kilian Munch

Budrunde

Hvordan du kan by smart

Er det noen ulike strategier man bør bruke under en budrunde?

– Det er som regel ett av to scenarioer: Mange eller få på visning, forklarer Klovland.

– Er det mange, så er det flere som vil være med i budrunde. Da kan man trygt starte litt høyt. Er det derimot få, kan man tillate seg å starte lavt, tipser han.

Er det noe som er spesielt viktig å tenke på under en budrunde?

– Finn ut hvor mange som er med i budrunden. Legg en strategi for budøkningene dine. Sett deg en grense på forhånd, men våg å være litt tøff – budrunde er intenst og krevende for alle som er med. 

Hva er typiske feil man kan gjør under en budrunde?

– Øker bud med så lite som 25 000 fra start. Det kan være en bevisst og smart strategi, men ofte en handling der man føler det er dyrt og går heller opp 25 000 ganger 3, enn å bare gi 50 tusen med en gang, og ender opp med å dra med seg flere inn i budrunden. Vær forsiktig med å trappe for mye ned i slutten av budrunden.

Er det noe som er lurt å tenke på når det gjelder forbehold?

– Prøv å unngå forbehold i budet ditt, hvis du ikke absolutt må. To bud med samme budbeløp, hvor det ene er med forbehold, vil som regel resultere i at budet uten forbehold aksepteres.

– Et bud med forbehold betyr at megler må formidle forbeholdet til øvrige budgivere i tillegg til selger. Noen bruker forbehold bevisst, for å rette oppmerksomhet mot noe negativt. Dette kan dempe andre budgiveres kjøpelyst, avslutter Klovland.

PS: Er det noe man bør tenke på etter overtakelse?

– Dersom du mener boligen har en mangel, må du reklamere så raskt som mulig. Med boligkjøperforsikring får du både gode råd og profesjonell hjelp i en eventuell reklamasjonssak. Med mindre man er jurist eller i bransjen selv, så trenger man ofte hjelp med å reklamere, forklarer Klovland. 

– Boligkjøperforsikring fører til at du møter en profesjonell på den andre siden. Dette er et relativt nytt produkt i forhold til boligselgerforsikring. 58 % av PrivatMeglerens kjøpere tegner boligkjøperforsikring i dag.

Klovland tror dette vil øke i årene fremover.