Gode tips og råd på veien til kjøp av din første bolig

1. Finn din låneevne

Sørg for å ha oversikt over økonomien før du går på boligjakt. Bruk boliglånskalkulatoren nedenfor for å beregne hvor mye du kan få i lån. 

2. Få finansieringen på plass

Før du kaster deg ut i visninger og budrunder, må du ha finansieringen på plass. Skaff deg et finansieringsbevis. Da vet du hvor mye du kan kjøpe for. Det koster ingenting, og du søker lengre ned på siden. 

3. Kjøp sammen med noen 

Opplever du at du ikke kan låne nok penger til å kjøpe den boligen du ønsker deg, er det en mulighet å få hjelp av foreldre, eller kjøpe sammen med et familiemedlem, en venn eller en kjæreste. Er man to er det ofte lettere å realisere drømmen om å komme inn på boligmarkedet. 

4. Eiendomsmegler

Kontakt gjerne en eiendomsmegler, de kan hjelpe deg med å finne den rette boligen til riktig pris. De har spesialkompetanse innen et regelverk som for mange kan virke overveldende.  Velg også en megler som har lokalkjennskap til området du ønsker å kjøpe i.

5. Følg med i boligmarkedet

Kjøper du bolig utenfor områder med høy konkurranse, er boligdrømmen kanskje nærmere enn du tror. Bruk den verdifulle tiden din på visninger av boliger du vet du kan kjøpe.

6. Vær klar over kostnadene

Husk å ta høyde for omkostninger som kommer i tillegg til kjøpesummen (tinglysningsgebyr, dokumentavgift og etableringsgebyr). Det kan også komme kostnader i forbindelse med flytting, reparasjoner eller oppgraderinger. 

7. Vær tålmodig

Å finne den rette boligen kan ta tid, så vær tålmodig og ikke la deg friste til å kjøpe noe som ikke er helt riktig for deg.

8. Benytt deg av god rådgivning

Selv om du har god oversikt over økonomien din, er det likevel smart å benytte seg av god rådgivning. Vi kan hjelpe deg å kartlegge din økonomiske situasjon, og kan sette opp et regnestykke for å se akkurat hva du kan kjøpe bolig for.

Priseksempel førstehjemslån

kr 2 000 000,00 o/25 år, nom. rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,71 % p.a. Totale kostnader: kr 3 703 643,00

Er du klar for å kjøpe bolig?

Sikre deg et finansieringsbevis nå!

Gå direkte til søknaden

Nyttig informasjon for førstegangskjøpere

Slik er lånereglene

  • Du kan låne inntil fem ganger bruttoinntekten din, inkl. total gjeld
  • Du må kunne tåle en renteøkning på tre prosentpoeng, og minimum en rente på 7 %.
  • Lånet kan dekke inntil 85 prosent av verdien på boligen. 15 prosent av summen må altså dekkes inn av egenkapital eller garanteres gjennom tilleggssikkerhet.

Vi ser også på din betjeningsevne og betalingsvilje.