Å flytte sammen

Kjærligheten er selvfølgelig en stor grunn til å flytte sammen og skape et felles hjem. Man ønsker å tilbringe mer tid sammen, og kanskje slippe å tenke på praktiske ting, som – om klær og ting er på det ene eller andre stedet.

Ofte er det også økonomiske fordeler med å flytte sammen. For eksempel kan det være mye spare på å dele  på boligkostnadene og andre utgifter. Ved å dele på husarbeidet kan man også få tid til overs til andre ting man heller vil gjøre.

Hva bør man tenke på før man velger å flytte sammen?

Å flytte sammen er en stor og viktig beslutning. Derfor er det viktig å ikke forhaste seg.

Det er mange spørsmål å tenke over i forbindelse med at man skal flytte sammen i en felles bolig. Noen ting som er viktige å diskutere på forhånd er for eksempel:

  • Økonomi – hvordan skal dere dele på kostnadene? Skal dere ha felles eller separat økonomi?
  • Hva innebærer det rent juridisk? Trenger dere en samboerkontrakt?
  • Hvor skal dere bo – hos deg, hos hen eller i en ny og felles bolig?

Tenk over ulike fordeler og ulemper med å flytte sammen, for å være sikre på at dere er klare til å ta det store skrittet.

Hva innebærer en felles bolig for forholdet?

Å flytte sammen og skaffe seg en felles bolig innebærer som oftest en stor omstilling. Med en felles bolig blir dere to som påvirkes av små og store beslutninger, som dere tidligere har tatt på egen hånd. Dette kan handle om alt fra bolig og innredning til matvaner, rengjøring, eller hva man bruker pengene sine på.

Derfor er det viktig at begge parter er lydhøre og åpne for dialog. Vær gjerne forberedt på å inngå kompromisser, og kanskje av og til se bort fra ting som egentlig ikke er så viktige. Da er det lettere å komme fram til løsninger som føles riktig for dere begge.

Å flytte sammen er et stort skritt for forholdet, og god kommunikasjoner nøkkelen for bedre forutsetninger for livet sammen.

Felles eller separat økonomi?

Ulike meninger om husholdningsøkonomien er ofte en av hovedårsakene til at par går fra hverandre. Derfor er det viktig å snakke gjennom hvordan dere vil at det økonomiske skal fungere, allerede fra starten. Vær nøye med å fordele utgiftene på en måte som begge er komfortable med, og som føles rettferdig.

Én løsning kan være å ha en kombinasjon av felles økonomi og separat økonomi.

Flytte inn hos en av dere eller i en ny felles bolig?

Et relevant spørsmål som også kan være vanskelig å diskutere når man skal flytte sammen, er hvor man skal bo. Noen par velger å kjøpe eller leie en ny leilighet sammen, mens andre flytter sammen i en leilighet den ene allerede bor i.

Det finnes fordeler og ulemper med begge alternativene, og beslutningen bør tas ut fra deres egne forutsetninger. Nedenfor kan dere lese litt mer om de ulike alternativene.

Flytte inn hos den andre

Hvis en av dere allerede eier eller leier en tilstrekkelig stor bolig, kan man enkelt tenke at den andre bare flytter inn. Det finnes imidlertid noen fallgruver her.

Følelsesmessig kan det føles mer som "din bolig" enn "vårt hjem" hvis den ene flytter inn hos den andre. Juridisk og økonomisk er det også en del ting å tenke på. Derfor er det viktig med en skikkelig samboeravtale.

For noen kan løsningen være at den som flytter inn går inn som deleier i boligen, eller blir skrevet inn i leiekontrakten. På denne måten har begge like mye ansvar og rettigheter til eventuell verdiøkning for oppgraderinger dere har betalt for sammen.

Finne en ny bolig sammen

Et annet alternativ er å skaffe en helt ny og felles bolig som passer for begge.

På den måten unngår dere bekymringer for at en part skal føle seg "mindre som eier" eller eventuelle juridiske problemer.

Husk å være tidlig ute, og bruk god tid: Det kan være vanskelig å få tak i en felles bolig som er passe stor og i riktig prisklasse.

Tenk på dette når dere leter etter deres første bolig.

Om noe skjer i forholdet

Når man er nyforelsket og flytter sammen, tenker man kanskje ikke på hva som skjer ved problemer i fremtiden, som for eksempel dårligere økonomi eller brudd.

Slike problemstillinger kan det også være vanskelig å ta opp. Dessverre kan de økonomiske konsekvensene bli store hvis forholdet skulle ryke. Ta dere derfor tid til å snakke om de vanskelige spørsmålene tidlig, og finn ut hva som gjelder.

Her finner dere en mal for samboerkontrakt.

Hvis dere føler dere usikre eller ønsker råd, kan er av de dyktige rådgiverne våre ta kontakt med dere for å veilede.

Priseksempel førstehjemslån

kr 2 000 000,00 o/25 år, nom. rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,71 % p.a. Totale kostnader: kr 3 703 643,00