Å flytte sammen

Kjærligheten er kanskje den vanligste og mest åpenbare grunnen til å flytte sammen og skape et felles hjem. Dere ønsker å tilbringe mer tid sammen med hverandre, uten å måtte tenke på praktiske ting som om klær og ting er på "det ene eller andre" stedet.

Det er også ofte økonomiske fordeler med å flytte sammen. For eksempel kan det være mye spare på å dele  på boligkostnadene og andre utgifter. Ved å dele på husarbeidet kan dere også få mer tid til andre ting dere heller vil gjøre.

To inntekter – delte utgifter

To inntekter gir som regel større økonomisk frihet, og øker mulighetene til å låne mer til boligkjøpet. Samtidig kan dere også få halvert en del av utgiftene. 

Når dere er to, kan dere dele på utgifter som avdrag og renter, strøm, internett, eiendomsskatt, vedlikehold og oppussing.

Hva bør dere tenke på før dere velger å flytte sammen?

Å flytte sammen er en stor og viktig beslutning. Derfor er det viktig å ikke forhaste seg.

Det er mange spørsmål å tenke over i forbindelse med å flytte sammen. Noen ting som er viktige å diskutere på forhånd er for eksempel:

  • Økonomi – hvordan skal dere dele på kostnadene? Skal dere ha felles eller separat økonomi?
  • Hva innebærer det rent juridisk? Trenger dere en samboerkontrakt?
  • Hvor skal dere bo – hos deg, hos hen eller i en ny og felles bolig?

Tenk over ulike fordeler og ulemper med å flytte sammen, og vær sikre på at dere er klare til å ta det store skrittet.

Hva innebærer en felles bolig?

Å flytte sammen og skaffe seg en felles bolig innebærer som oftest en stor omstilling. Med en felles bolig blir dere to stykker som påvirkes av små og store beslutninger – som dere tidligere kanskje har tatt på egen hånd. Dette kan handle om alt fra bolig og innredning til matvaner, rengjøring, eller hva dere bruker pengene på.

Derfor er det viktig at begge parter er lydhøre og åpne for dialog. Vær gjerne forberedt på å inngå kompromisser, og kanskje av og til se bort fra ting som egentlig ikke er så viktige. Da er det lettere å komme fram til løsninger som føles riktig for dere begge.

Å flytte sammen er et stort skritt for forholdet, og god kommunikasjon er alfa og omega.

Felles eller separat økonomi?

En ny økonomisk hverdag

Ulike meninger om husholdningsøkonomien er ofte en av hovedårsakene til at par går fra hverandre. Derfor er det viktig å snakke gjennom hvordan dere vil at det økonomiske skal fungere, allerede fra starten.

Vær nøye med å fordele utgiftene på en måte som begge er komfortable med, og som føles rettferdig. Én løsning kan være å ha en kombinasjon av felles økonomi og separat økonomi. Da kan dere for eksempel ha hver deres brukskonto for eget bruk, i tillegg til en felleskonto som begge har tilgang til. 

Delt boliglån

Når dere kjøper bolig sammen er det også mulig å splitte lånet i to. Da har dere hvert deres lån, men felles ansvar for den totale nedbetalingen på boligen.

Tenk langsiktig og diskuter hvordan dere vil håndtere fremtidige endringer i verdier. Hvis situasjonen føles kompleks kan det være lurt å oppsøke juridisk bistand.

Sett dere inn i ulike former for lånetyper her, eller få en av rådgiverne våre til å kontakte dere via knappen under.

Flytte inn hos en av dere eller i en ny felles bolig?

Flytte inn hos den andre

Hvis en av dere allerede eier eller leier bolig, kan det virke enkelt at den andre flytter inn. Det finnes imidlertid noen fallgruver her.

Følelsesmessig kan det føles mer som "din bolig" enn "vårt hjem" hvis den ene flytter inn hos den andre. Juridisk og økonomisk er det også en del ting å tenke på. Derfor er det viktig med en skikkelig samboerkontrakt.

For noen kan løsningen være at den som flytter inn går inn som deleier i boligen, eller blir skrevet inn i leiekontrakten. På denne måten har begge like mye ansvar og rettigheter ved en eventuell verdiøkning for oppgraderinger dere har betalt for sammen.

Kjøpe seg inn hos den andre

Å kjøpe seg inn i partnerens bolig kan være en god løsning for mange par. Samtidig er det viktig å tenke nøye gjennom noen punkter først. Start med å få en uavhengig verdivurdering av boligen for å sikre en rettferdig pris. PrivatMeglerens verdivurdererÅpnes i nytt vindu kan gi dere en indikasjon på boligens verdi. Snakk deretter med banken om lånemuligheter –  vi hjelper dere å finne den beste finansieringsløsningen.

Bestem hvordan eierandelene skal fordeles, og sørg for å dokumentere alt skriftlig, gjerne i en samboerkontrakt. Vær også oppmerksom på eventuelle skattemessige konsekvenser.

Samboerkontrakt

En samboeravtale, eller samboerkontrakt, gjør det ryddig og enklere å ha en felles forståelse av hvordan utgiftene skal fordeles underveis i samboerforholdet. Dette kan hjelpe til med å skape forutsigbarhet for begge parter.

En samboerkontrakt bør inneholde fordeling av egenkapital, eierandel eller eierbrøk, fordeling av eiendeler og verdier, og gjeld. Den bør også si noe om fordeling av ansvar og verdier ved et eventuelt brudd.

Les mer om samboerkontrakt og finn en mal på samboerkontrakt her.

Er en av dere medlem av en fagforening?

Som medlem i et av fagforbundene vi samarbeider med, får både du og registrert partner tilgang til flere bankfordeler i Nordea. Ekstra gunstig rente, tilgang på flyplass-lounger og personlig rådgivning er bare noen av godene forskjellige fagforeninger har.

Se alle fagforbundene vi samarbeider med her, og finn ut hvilke fordeler som gjelder for deg.

Søke boliglån eller finansieringsbevis?

Det beste er at dere fyller ut en søknad om finansieringsbevis først. Dette gir oss informasjon vi trenger for å kunne hjelpe dere på best mulig måte videre.

Hvis dere er usikre på hva dere skal søke om, kan dere også få hjelp av en av de dyktige rådgiverne våre ved å fylle ut skjemaet i knappen under.

Om noe skjer i forholdet

Når dere er nyforelsket og flytter sammen, tenker dere kanskje ikke på hva som skjer ved problemer i fremtiden, som for eksempel dårligere økonomi eller brudd.

Slike problemstillinger kan det være vanskelig å ta opp. Dessverre kan de økonomiske konsekvensene bli store hvis forholdet skulle ryke. Ta dere derfor tid til de vanskelige spørsmålene tidlig, og finn ut hva som gjelder for dere.

Her finner dere en mal for samboerkontrakt.

Hvis dere føler dere usikre eller ønsker råd, kan en av de dyktige rådgiverne våre ta kontakt med dere for å veilede.

Bli kontaktet av en av de dyktige rådgiverne våre

Fyll ut skjemaet og bli kontaktet om det du måtte lure på rundt boliglån og finansiering.

Kontakt meg

Priseksempel førstehjemslån

kr 2 000 000,00 o/25 år, nom. rente 5,24 % p.a., eff. rente 5,44 % p.a. Totale kostnader: kr 3 614 947,00