Hvem bestemmer egentlig om du får lån?

– Mange tror kanskje at det er banken som bestemmer seg for at «nei, du skal ikke få lån», men sånn er det jo ikke. De har veldig strenge forskrifter de må følge, forteller Incedursun.

For det er ikke slik at bankene tar lånebeslutningen basert på magefølelse. De har en sjekkliste:

  • Egenkapital: Kjøperens egenkapital skal være på 15 prosent av kjøpesummen
  • Størrelsen på lånet: Samlet gjeld kan ikke overskride fem ganger inntekten. Det inkluderer også annen gjeld, som studielån.
  • Rentesensitivitet: En låntaker skal tåle en renteoppgang på tre prosentpoeng. I dagens marked bør du altså kunne tåle en rente på 6,5-8,5 prosent for å skulle få lån.
  • Annen informasjon: Med i helhetsvurderingen er også ønsket nedbetalingstid, lånesøkerens livssituasjon, informasjon om betalingsanmerkninger, skattemeldinger, mislighold og annen gjeld.

– Det er imidlertid ikke slik at alle får lån på fem ganger inntekten. Det viktigste er at man har til livsopphold etter gjeld, sier Incedursun. 

Vurderer du å kjøpe bolig?

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,71 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 703 643,00

Derya - forbrukerøkonom– Skal du kjøpe bolig, må du ha finansieringsbevis, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

Budrunden: – Du bør ikke fortelle noen om maksbeløpet ditt

Skal du kjøpe bolig, må du ha finansieringsbevis. Incedursun anbefaler å skaffe seg det først som sist, slik du faktisk kan være med i en budrunde.

- Et finansieringsbevis er bindende for banken, men helt uforpliktende for kunden. Og hos de aller fleste banker er prosessen 100 prosent digital. I Nordea er finansieringsbeviset gyldig i seks måneder og kan fornyes.

Når budrunden står for tur, har forbrukerøkonomen enda et tips:

– Det er lett å glemme at prisen på en bolig er en antydning, så her er det rom for å prøve seg frem. Du trenger absolutt ikke å maksimere lånet ditt.

– Du bør aldri vise finansieringsbeviset ditt til megler, og heller ikke oppgi den maksimale lånesummen din til verken megleren eller selgeren, understreker Incedursun. Denne informasjonen kan bli brukt til å presse prisen på boligen opp. 

Få finansieringsbevis

Mange steder varer et finansieringsbevis i tre måneder. I Nordea varer det i seks måneder, og er både uforpliktende og kostnadsfritt for deg.

Fast eller flytende rente?

Renteutgiftene til norske husstander sammenlignet med inntekten øker stadig. Men hvor viktig er det egentlig med denne renten?

– Renten er veldig viktig. Hvis den går kraftig opp, så kan dette føre til betalingsproblemer. Det er nettopp derfor bankene tar høyde for eventuelle renteoppganger før de gir ut lån, sier Incedursun.

– Fastrente er en forsikring mot høyere rente. Men hvis renten går ned, sitter du fast. Med flytende rente står man mye friere, og kan også lettere søke om avdragsfrihet. 

Still forberedt!

Et boligkjøp er sannsynligvis en av de største investeringene du skal gjøre i ditt liv. Da er det viktig å stille forberedt, sier Nordeas forbrukerøkonom.

– Sett deg godt inn i prospektet og forbered hvilke spørsmål du vil stille. Finn ut hva som finnes av feil og mangler. Undersøk nabolaget og området. Sjekk vinduer, dører, sikringsskap og rør, hør hva som er inkludert i fellesgjelden og hvilke forsikringer som finnes.

– Men viktigst av alt: spør. Og føler du deg usikker kan du alltid ta kontakt med en rådgiver, sier Incedursun. 

Du bør også vurdere ulike forsikringer, mener hun:

– Mange velger boligkjøperforsikring  for feil og mangler som kan oppstå etter boligkjøp. Men har du innbo- eller husforsikring har du rettshjelpsdekning gjennom disse forsikringene.  Når man tar opp lån sammen, bør man vurdere en livsforsikring. For hvis den ene faller fra, så unngår man at den andre sitter igjen med et digert boliglån alene.

Innholdet er produsert av Schibsted Partnerstudio for Nordea.