Hva er budsjett?

Budsjett er et verktøy som hjelper deg med å ha oversikt over økonomien din. Det gir oversikt over forholdet mellom inntekter og utgifter. Ved å sette opp et budsjett kan du forvisse deg om at du har tilstrekkelig med penger til å betale regninger etter hvert som de forfaller. Det hjelper deg også å se hvor det er mulig å spare.

Hvorfor er budsjett nyttig?

Ved planlegging av større anskaffelser – f.eks. kjøp av bolig – kan det være lurt å sette opp et budsjett på forhånd. Da vet du hva du har av økonomi til å klare å betjene av lån. Uten en plan kan økonomien lett komme ut av kontroll. Har du oversikt over økonomien er det enklere å redusere eller kutte unødvendige utgifter. Sett derfor opp et budsjett før du tar opp lån. 

Et budsjett er fleksibelt og krever jevnlig oppfølging og justeringer underveis. La det være et levende verktøy som du integrerer i hverdagen.

Boliglånskalkulator

Hjelper deg med å beregne hvor mye du kan kjøpe for når du er på jakt etter ny bolig. Kalkulatoren er basert på et standardbudsjett og det du oppgir om økonomien din.

Hvordan sette opp et budsjett?

Når du skal i gang med å sette opp et budsjett trenger du oversikt over alle inntekter og utgifter. I utgangspunktet så har de færreste av oss muligheter til å påvirke inntekter og faste utgifter på kort sikt. Da er det naturlig å starte med de utgiftene du kan påvirke - og etter hvert kan du bygge en buffer til uforutsette utgifter. Se eksempler på hva du kan påvirke nedenfor.

1. Faste utgifter


Dekker f. eks. utgifter til lån, husleie, lisenser, barnehage/SFO og forsikringer.

2. Delvis påvirkbare utgifter


F.eks. mat, drikke, sko, hygieneartikler, telefonutgifter, bilhold osv.

3. Påvirkbare utgifter


F.eks. innkjøp av møbler, TV, annet utstyr til hjemmet, ferie, fritidsaktiviteter, underholdning etc. 

4. Uforutsette utgifter

Kan bl.a. være en uventet regning, hvis f.eks. vaskemaskin eller mobil går i stykker.

Hjelpemidler til å sette opp budsjett

 • Nettbanken  
  Få et totalt overblikk over økonomien din i nettbanken.
 • Mobilbanken
  Tjenesten "Innsikt" i mobilbanken gir deg full oversikt over hvor og hvordan du bruker pengene dine. "Innsikt" deler forbruket ditt inn i kategorier som mat og drikke, bolig, strøm, transport og shopping. Du velger selv hvilke hvilke kontoer du vil inkludere, og du kan også legge til kontoer fra andre banker.

  Mobilbanken sammenligner så forbruket ditt opp mot inntekten din, og viser deg hvor mye som gjenstår fram til neste lønning. Slik gir appen deg full kontroll over forbruket ditt.  

Budsjettmal

Trenger du en mal til budsjett så kan du teste ut SIFO referansebudsjettÅpnes i nytt vindu. Den viser forbruksutgifter for ulike livssituasjoner. 

Du kan blant annet sammenligne forbruket ditt med et referansebudsjett. Da kan du se hvordan du ligger an, og få hjelp til å gjøre justeringer.

Tips til å redusere forbruket

Å redusere forbruk slik at man får endene til å møtes, eller får råd til å spare er ikke alltid like lett. Her er noen tips:

 • Planlegg innkjøpene
 • Unngå fristelser
 • Kjøp brukt

Alt vi gjør får økonomiske konsekvenser. Med god styring på økonomien, kan du prioritere.