Å lære barna verdien av sparing tidlig legger grunnlaget for gode vaner senere. Når barna en dag skal klare seg selv, er det en fordel at de har lært å planlegge og utsette behov.
Foreldretips
- Begynn å snakke med barna om sparing så tidlig som mulig og innfør spareordninger så fort de får håndtere egne penger.
- Synliggjør pengene barna sparer på kontoen ved å tegne det de sparer til. La dem fargelegge en større del av tegningen etter hvert som beløpet på kontoen vokser.
- Hvis barna ønsker seg dyre ting som det vil ta veldig lang tid å spare til selv, kan du innføre skyggesparing. For eksempel: For hver krone de sparer, så spytter foreldrene inn én krone. Det er viktig at barna kjenner på det å ofre noe her og nå, for å oppnå en belønning som ligger lenger frem.
- Tenk på sparing i flere nivåer som introduseres underveis i oppveksten. På det laveste nivået er det å lære barna å spare noen kroner av lommepengene til lørdagsgodtet i slutten av uka. Et annet nivå er der barna ønsker seg en sykkel og skal spare over lengre tid. Et tredje nivå er den langsiktige sparingen, hvor målet er at du skal spare til den tiden du skal klare seg selv, eller til kjøp av første bolig. Du kan lese mer om sparing her:
- Sparekonto UNG: Egner seg for alle under 18 år. Som forelder/foresatt kan du spare til mindreårige barns fremtid. Er barnet mellom 15-18 år kan det spare på egen hånd.
- Sparing i fond til barn: Historisk har fondssparing vist seg å ha den høyeste forventede avkastningen når du sparer langsiktig.
- Boligsparekonto: Har du barn under 18 år som du ønsker å hjelpe? Med Boligsparekonto merkes sparepengene bolig.
- Sparekonto UNG: Egner seg for alle under 18 år. Som forelder/foresatt kan du spare til mindreårige barns fremtid. Er barnet mellom 15-18 år kan det spare på egen hånd.