Chat med oss Åpnes i nytt vindu Kundeservice Privat

Slik kan du spare i fond

Opprett månedlig spareavtale

Spar smart med en spareavtale i fond og få mulighet for god avkastning over tid. En månedlig spareavtale går av seg selv og du bestemmer selv hvor mye du vil spare. Selv et lite beløp kan vokse seg stort over tid.

Dine fordeler med en spareavtale 

 • Med en spareavtale kan du forvente god avkastning over tid.
 • Du velger selv hvor høy risiko du vil ta på fondssparingen din.
 • Risikoen jevnes ut over tid fordi du kjøper fondsandeler i både oppgangstider og nedgangstider. 
 • Du velger selv hvor mye du vil spare i måneden.
 • Det er ingen bindingstid på en spareavtale.
 • Sparingen går av seg selv. Pengene trekkes automatisk fra kontoen din hver måned.

Sparing i fond kan gi mye penger over tid

Med en månedlig spareavtale har du alltid penger i bakhånd.

Sparing i fond passer alle og du kan spare helt ned til 100 kroner i måneden. Selv et lite beløp kan vokse seg stort med fondssparing, så lenge du sparer langsiktig og riktig. Etter hvert får du handlefrihet til å realisere små og store drømmer.

Det finnes mange forskjellige fond og du kan velge mellom et stort utvalg av aksjefond og kombinasjonsfond utfra din forventning til avkastning og hvor mye risiko du er villig til å ta . 

Så mye kan pengene vokse når du sparer i fond

 • Sparer du 500 kroner i måneden i 10 år kan sparingen din vokse til 69.535* kroner inklusive avkastning (totalt sparebeløp 60.000 kroner).
 • Sparer du 1.000 kroner i måneden i 10 år kan sparingen din vokse til 139.071* kroner inklusive avkastning (totalt sparebeløp 120.000 kroner).

* I beregningene har vi benyttet Nordeas sparekalkulator for fond og valgt en portefølje med 50 % aksjer. Gjennomsnittlig forventet avkastning er 5,4 % og årlig inflasjon er på 2,5 %. 

Jo høyere andel aksjer du velger i sparingen din, jo høyere avkastning kan du forvente, men husk at da øker også risikoen.

Hva er det beste fondet å investere i - for deg?

Det varierer hvor risikovillige vi er, og vi har forskjellige behov for langsiktighet. Derfor er det individuelt hva som er det beste fondet å investere i.

Dersom du ikke trenger sparepengene dine på en god stund og du er opptatt av gode avkastningsmuligheter, samtidig som du er villig til å ta risiko, så kan et aksjefond være noe for deg. 

For de fleste anbefaler vi å spare i kombinasjonsfond som kombinerer investering i aksjer og renter, slik at du kan velge aksjeandel utfra hvor mye risiko du vil ta.

Er du nysgjerrig? Les mer om aksjefond | Mindre risiko? Les mer om kombinasjonsfond

Ønsker du tips til fondssparing?

Spareroboten Nora er en digital rådgiver som gir hjelp til å finne en fondssparing som passer for deg, basert på dine individuelle behov.

Nora tilbyr fire forskjellige fond med ulike risikonivåer. Utfra dine svar på spørsmål om ønsker og behov, anbefaler Nora det fondet som passer deg. Du kan opprette spareavtale og sette inn enkeltinnskudd.  

Du finner Nora i Nettbanken. 

Gå til vår digitale rådgiver Nora - logg innÅpnes i nytt vindu | Les mer om Nora

Nyttig å vite om fondssparing

Nedenfor finner du linker til informasjon som kan være nyttig for deg som ønsker å starte med fondssparing.

 • Skatteregler for fond
  Skattereglene ved sparing i fond varierer avhengig av om du sparer i aksjefond, kombinasjonsfond eller rentefond.
 • Forholdet mellom risiko og  avkastning
  Avkastning og risiko er tett forbundet når det kommer til sparing i fond. Jo høyere forventet avkastning, jo større risiko. Og omvendt betyr lavere risiko lavere forventet avkastning.
 • Tidsfrister for kjøp og salg av fond
  Når du kjøper og selger fond er kursen ukjent. Fristen for når kursen settes avhenger av hvilket fond du velger å spare i.
 • Forskjellige typer fond
  Det finnes 3 hovedgrupper; aksjefond, rentefond og kombinasjonsfond. De har alle ulike egenskaper.
 • Investorbeskyttelse
  Som sparer og investor er du godt beskyttet av lovverket. MiFID er et EU-direktiv om finansielle tjenester hvor hovedformålet er å styrke beskyttelsen av deg som spare- og investeringskunde.  
 • Angrerett ved fjernsalg
  Angrerett gjelder ikke ved kjøp av andeler i verdipapirfond.

Kom i gang med fondssparingen

Du kan opprette spareavtale i Nettbanken. Her kan du velge fritt blant et stort utvalg av aksjefond, kombinasjonsfond og rentefond.

Opprett spareavtale i Nettbanken Åpnes i nytt vindu

Sparing i fond og forventet avkastning

Det er viktig å merke seg at historisk avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.