Hvorfor skal du kjøpe fond?

Historisk sett ser vi at fondssparing gir høyere mulighet for avkastning enn sparekonto når du regner en tidshorisont på minimum 3-5 år. Dermed kan du nå målet ditt raskere enn om du velger å la pengene stå på konto med dagens lav rente. 

Ha is i magen

I løpet av spareperioden er det naturlig at markedet svinger og at verdien på fondssparingen din vil gå opp og ned. Fondssparing er langsiktig og hvis du selger i affekt kan du gå glipp av gevinst.  Å «time markedet» ved å selge når det faller og kjøpe seg inn igjen når børsene stiger, er vanskelig. Derfor er det lurt å ha et sparemål og være tro mot dette. 

Hva skjer etter at du har kjøpt et fond?

Når du har kjøpt et fond trenger du ikke gjøre noen ting. Bankens eksperter overvåker fondet ditt fortløpende. De gjør nødvendige endringer slik at fondet er optimalt sammensatt til enhver tid. 

Du vil motta en andelsbekreftelse i nettposten din noen dager etter at ordren er lagt inn i systemet. Denne viser detaljer rundt kjøpet. I tillegg finner du oversikt over alle dine ordre i nettbanken og mobilbanken.

Hvor finner jeg fondene mine?

Du finner fondene dine i nettbanken og mobilbanken. Der kan du følge med på verdiutviklingen når det passer deg. Vær klar over at verdien vil svinge i spareperioden.

Normalt tar det 1-3 virkedager for Nordea-fond fra beløpet er trukket fra din konto til de vises. Hvis du kjøper fond fra en annen forvalter enn Nordea, kan det ta noen ekstra dager. Har du opprettet en spareavtale vil det normalt ta 5 virkedager før spareavtalen er aktiv og du kan se det første trekket i mobilbanken/nettbanken.

Dersom du ønsker å stoppe sparingen i en periode kan dette gjøres i nettbanken ved å velge knappen «Endre».

Når er det lurt å selge fond?

Når du vurderer å selge fond er det lurt å tenke godt gjennom hvorfor du gjør det. Det kan naturligvis være mange grunner. Er du kanskje urolig for hvordan fondet ditt har utviklet seg, eller trenger du pengene til noe annet? Husk at du kan ha hatt et mål da du startet sparingen. Du kan alltid sette den faste sparingen på pause. Da vil fondet ditt fortsette å følge markedet mens du vil frigjøre mer penger hver måned fordi du ikke kjøper flere fondsandeler.

Hva gjør jeg når jeg trenger pengene?

Hvis du trenger pengene må du selge fondsandeler. Dette gjør du i nettbanken eller mobilbanken under "Sparing og Investering".

Hvor lang tid tar det før jeg får pengene på konto?

Det tar vanligvis to virkedager før pengene er på konto hvis salgsordre er lagt inn innen ordrefristen. Dersom du selger et fond som forvaltes av en annen forvalter enn Nordea, tar det gjerne litt lenger tid. Når du selger et fond havner pengene dine på den kontoen som du valgte for fondssparingen din. Du kan da velge å investere på nytt i et annet fond, eller sette pengene på en sparekonto.

Flere spørsmål og svar om kjøp og salg av fond

Kjøp og selg fond

Du kan kjøpe og selge fond i nettbanken.

Kjøp og selg fond Åpnes i nytt vindu

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste.

Tips: Få oversikt over sparingen din i mobilbanken

Last ned mobilbanken

  • Du velger om du skal laste ned til iPhone/iPad eller Android i neste steg.