Beskjeden som snudde livet på hodet

– I 2018 får mannen min, Per, beskjed om at han har fått kreft. Livet ble snudd på hodet, sier Sonja Eidstø. 

I dag er hun banksjef i Nordea i Narvik, men i 2018 er hun nyutdannet økonom, småbarnsmor med nybygget hus og fersk i ny Nordea-jobb. Få av oss orker å tenke på at alvorlig sykdom kommer til å ramme oss. Men det kan skje. Det visste Sonja, og året før hadde hun og Per sammen etablert en forsikring ved dødsfall og alvorlig sykdom.

– På grunn av denne forsikringen fikk Per utbetalt en større sum penger da han ble syk. Disse fikk han hjelp av en sparerådgiver til å plassere i fond, som en forsikring og sparing for fremtiden, sier hun.

640-360- Sonia - bilde 2

Rutinesjekk snur livet igjen på hodet

Per responderer heldigvis godt på behandlingen, og blir etter hvert erklært kreftfri. Livet kan gå videre for familien. Tror de.

– I 2022 drar vi til Gran Canaria for å gifte oss. Per går da til jevnlige kontroller, og to uker etter bryllupet skal han inn til en ny rutinesjekk. Da viser det seg at kreften har kommet tilbake.

Et stort traume

Etter dette går alt veldig fort, og 9 måneder etter bryllupet dør Per. Barna er da 11 og 15 år. Økonomi er det siste du tenker på i en slik situasjon, men for de fleste kommer de økonomiske realitetene og forpliktelsene fort til overflaten.

- Mange er ikke klar over hvor stort traume du sitter igjen med når du går gjennom noe slik som jeg gjorde, sier Sonja og fortsetter:

- Traumet det er å se partneren din i store smerter og all lidelsen alvorlig sykdom fører med seg. Dette traumet skal du håndtere, samtidig som hverdagen etter hvert kommer tilbake. Jeg klarte selv ikke å koble meg ordentlig på før det hadde gått ett år. Og jeg aner ikke hvordan jeg skulle klart å ordne med et hussalg på grunn av dårlig økonomi oppi det hele.

Beholdt huset med forsikringen

Å selge huset er ikke et tilfeldig eksempel. Mange må nettopp selge huset når partneren går bort, og de sitter igjen med en inntekt. For Sonja kunne det også blitt en realitet.

– Heldigvis hadde vi dødsfallforsikringen. Da Per dør får jeg utbetalt penger fra denne. Det ble helt avgjørende for økonomien min, og at jeg kunne beholde huset, sier hun og fortsetter:

– Mange sier til meg at de bare kan selge hytta om noe skulle skje. Jeg har en hytte, men da mannen min døde var hyttemarkedet helt dødt og jeg ville ikke fått solgt den. Da ville huset vært det neste på listen, sier hun. 

«Det skjer ikke meg» 

Erfaringene hun har fått gjennom årene tar hun med seg inn i jobbhverdagen, og i møte med kundene. Hun er svært opptatt av å vise hvor stor forskjell en forsikring kan ha for folks liv, om noe alvorlig skulle skje.

– Folk tror at ting som alvorlig sykdom og dødsfall ikke kommer til å ramme dem, men det skjedde med meg. Og det kan også skje med andre. Det er viktig for meg å formidle til de jeg møter. Du vet aldri, og det er derfor det er så utrolig viktig å sikre seg på de måtene du kan, mens du kan, sier hun.

640-360- Sonia