Ja, det er mulig å dele opp lånet i en fast og en flytende rentedel. Du må minst ha fastrente på 250.000 kroner av lånet ditt. Å kombinere fast og flytende rente kan være aktuelt hvis du vil sikre deg mot renteoppgang, samtidig som du ønsker noe av fleksibiliteten flytende rente gir.
Hva er over- og underkurs?
Over- og underkurs kan oppstå dersom du gjør endringer på fastrentelånet ditt før avtaleperioden er over. Slike endringer kan for eksempel være å innfri lånet, betale inn ekstra på lånet eller endre nedbetalingstiden.
Overkurs oppstår dersom rentesatsen for resten av rentebindingsperioden er lavere enn renten på ditt fastrentelån. Denne differansen utgjør et rentetap for banken. Du må betale rentetapet dersom du avslutter lånet før avtaleperioden er over, gjør ekstra innbetalinger på lånet eller endrer nedbetalingsplanen.
Underkurs oppstår dersom rentesatsen for resten av rentebindingsperioden er høyere enn renten på ditt fastrentelån. Denne differansen utgjør en rentegevinst for banken. Du får godskrevet rentegevinsten som fratrekk i restgjelden din dersom du avslutter lånet før avtaleperioden er over, gjør ekstra innbetalinger på lånet eller endrer nedbetalingsplanen.
Kan jeg få avdragsfrihet på boliglån med fastrente?
Du kan søke om å få avdragsfrihet på et lån med fastrente som er innenfor 60% av boligens verdi, men avdragsfrihet innvilges kun i særskilte tilfeller. Slike tilfeller kan for eksempel være arbeidsledighet, sykdom, skilsmisse eller samlivsbrudd - jfr. reglene i Boliglånsforskriften.
Kan jeg avslutte eller innfri fastrentelånet før fastrenteperioden er over?
Ja, du kan velge å avslutte eller innfri et fastrentelån før avtaleperioden er over, men du kan få ekstra kostnader.
Må jeg innfri fastrentelånet dersom jeg kjøper ny bolig?
Du trenger ikke innfri fastrentelånet ditt forutsatt at den nye boligen ikke er mindre verdt enn den gamle. Vi bytter bare ut den gamle boligen som sikkerhet for lånet og erstatter den med den nye boligen.