Det er enkelt å komme i gang med pensjonssparing

IPS (Individuell pensjonssparing)

Med IPS kan du spare opptil kr 15 000 i året og få inntil kr 3 300 i skattefordel. Utbetaling starter tidligst fra 62 år og det er ingen formuesskatt.

Les mer om IPS

Fondskonto Pensjon

Fordelen med Fondskonto Pensjon (Pensjonskonto) er at det er ingen øvre sparegrense og du velger selv utbetalingstidspunktet. I motsetning til IPS er det ingen skattefordel.

Les mer om Fondskonto Pensjon (Pensjonskonto)

Snakk med en pensjonsrådgiver

Du kan også få hjelp av en pensjonsrådgiver til å komme i gang med pensjonssparingen.

Få hjelp til å komme i gang med sparing

Hvorfor spare til pensjon?

Folketrygden og arbeidsgivere bidrar til pensjonen din, men for mange er det ikke nok.

For mange kan det være lurt å starte egen sparing til pensjon. Det er fordi pensjonen fra folketrygden og arbeidsgivere vanligvis blir lavere enn inntekten du har når du jobber. Ved å spare til pensjon får du bedre muligheter til å leve det livet du drømmer om som pensjonist.

Pensjonsillustrasjon

Slik er pensjonen din bygget opp

Pensjonssystemet i Norge er bygget opp av 3 nivåer: 

1. Folketrygden
Pensjon fra folketrygden sikrer at du har en inntekt den dagen du blir pensjonist. Pensjonen baseres på hvor mye du har tjent i løpet av din arbeidskarriere. 

2. Pensjon fra nåværende og tidligere arbeidsgivere 
Pensjon fra arbeidsgiver avhenger av:

  • Hvor mye som spares for deg.
  • Hvilken avkastning du får.
  • Hvor mange år innskuddene får vokse. 

3. Egen pensjonssparing 
De fleste ønsker å leve et aktivt liv som pensjonist, men dagens inntekt reduseres ofte betydelig når du slutter å jobbe. Derfor er det smart å spare.

5 tips om pensjonssparing

  1. Skaff deg oversikt over pensjonen din
    Start med å få oversikt over pensjonen din. Sjekk ut din egen pensjonskonto på norskpensjon.noÅpnes i nytt vindu. Her vil mye av pensjonen din samles automatisk.
  2. Start pensjonssparing nå!
    Husk at jo tidligere du starter, desto mindre sparing skal til. Tiden er din venn – avkastning på sparingen din kan gjøre mye av jobben for de som starter tidlig. Men du må starte! Velg mellom IPS og Fondskonto Pensjon.
  3. Spar med riktig aksjeandel
    Høyere aksjeandel gir muligheter for økt avkastning, men risikoen er samtidig høyere. Velg den aksjeandelen som er riktig for deg. Yngre pensjonssparere tåler en høyere aksjeandel siden det er flere tiår til sparingen skal utbetales som pensjon. Les om hvordan du kan velge aksjeandel selv 
  4. Spar BSU og betal ned på lån
    Boligsparing kan indirekte være god pensjonssparing. Unge bør benytte seg av BSU-tilbudet. Nedbetaling av boliglån er også god sparing.
  5. Kvitt deg med dyre og unødvendige lån
    Unngå dyre forbrukslån. Dette vil frigjøre penger som du heller kan benytte til for eksempel pensjonssparing.

Annerledes pensjonsfilm

Pensjon oppleves som komplisert for mange. Vi er så heldige å ha vår egen pensjonsekspert, Liven Sandell, med på laget. Hun har laget en pensjonsfilm hvor hun forklarer pensjon på en enkel og litt annerledes måte. Velg de kapitlene som interesserer deg mest. 

Se filmÅpnes i nytt vindu

Hvor mye lønn trenger du som pensjonist?

Det har alltid vært slik at vi går ned i inntekt når vi slutter å jobbe og blir pensjonister. Men at nedgangen kan bli så stor som en halvering av månedslønnen, kan komme som en  overraskelse på mange. Har du tenkt gjennom hvor mye du trenger? Les artikkel og forstå mer rundt pensjon

Generelt om risiko ved sparing i fond

Det er viktig å merke seg at historisk og forventet avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn.