Opprett sparekontoer ut ifra hva du ønsker deg

young girl on bicycle closeup small overlay

Lag deg en oversikt over hva du ønsker deg, og deretter kan du, sammen med foreldre opprette konto til hvert sparemål, hvor dere øremerker de ulike ønskene. Gjestene kan da overføre et valgfritt beløp til den kontoen de ønsker å bidra med gave til, og dette kan de skrive på kortet. Etter at konto er opprettet, kan dere da sende kontoene og sparemålene til gjestene som en ønskeliste. På denne måten unngår du å bruke pengene raskt, noe en ofte kan angre på i ettertid.

Ulike kontoer vi anbefaler for ulike sparemål:

  1. Ønsker du å ta ut pengene om kort tid? Da kan det være lurt å sette pengene på en BufferSpar - en bufferkonto. I denne kontoen har du lett tilgang på pengene, men ikke like lett som på brukskontoen din. Dette kan f.eks. være penger til mopedlappen eller billappen, eller kanskje du ønsker å spare til bil? Når det kommer til buffersparekonto så kan man her opprette ulike kontor til ulike sparemål og navngi de deretter slik at det gir en bedre oversikt og kontroll. Du får bedre rente dersom du er flink og sparer minimum kr 500 i måneden. 

  2. Drømmer du om å kjøpe egen bolig en gang? En god idé er å ønske seg boligsparing i konfirmasjonsgave. Da vil vi gjerne tipse deg om BSK og BSU. BSK også kalt Boligsparekonto - denne kontoen gir deg en god rente og låser pengene dine med en gang, slik at du ikke får brukt de før du skal kjøpe bolig eller nedbetale eventuelt boliglån. BSU også kalt Boligsparing for ungdom - denne kontoen passer for deg som jobber, betaler skatt og ønsker å kjøpe bolig i fremtiden. Da er BSU den beste og smarteste spareformen for deg. Skattefordelen gjør at både du og den som gir gaven får glede av at beløpet du ender opp med på konto blir større enn beløpet du faktisk fikk inn på konto.

  3. Langsiktig sparing i fond. Det å spare i fond kan være et godt alternativ dersom du som konfirmant ikke er helt sikker på hva du ønsker å spare til. Her kan du se at pengene trolig vil øke i verdi over de årene man sparer. Historisk sett viser deg seg at det er mest lønnsomt å spare i fond dersom man ønsker en sparehorisont på 5 år eller mer. 

Foreldretips

Prat med konfirmanten på forhånd

Nordea_xx_small-Mother and son with tablet in the garden

Ta en prat med konfirmanten din, legg frem ulike alternativer og forklar. Det kan være lurt å sette et konkret mål for sparingen. Ved å ha et sparemål, så bidrar det til at konfirmanten ikke sløser bort pengene (som for noen kan være lett, når de plutselig har en konto med mye penger på). 

Snakk med konfirmanten om følgende: 

  1. Avklar hva konfirmasjonspengene skal brukes til
  2. Hvor lenge det skal spares 
  3. På hvilken måte det skal spares (valg av spareform og konto)
  4. Skal settes inn mer penger etter hvert eller er det et engangsinnskudd. (Det kan ha stor innvirkning på spareresultatet)

BSU - Boligsparing for ungdom

  • Har du skattbar inntekt kan du spare kr 27 500 i året og få kr 5500 i skattefradrag hvert år. Totalt kan du spare kr 300 000
  • Du får svært god rente på sparebeløpet
  • Beløpet kan kun brukes til boligkjøp og nedbetaling av lån

Les mer om BSU

BSK - Boligsparing

  • Sparingen øremerkes boligkjøp
  • Du får en svært god innskuddsrente
  • Du kan fortsette lønnsom sparing etter at BSU-kontoen er fylt opp 
  • Du kan starte sparing til bolig fra barnet er 0 år
  • Du kan gebyrfritt overføre sparing til BSU-konto når du får skattbar inntekt

Les mer om BSK