1. Betalingsevnen
- Inntekter
- Utgifter til livsopphold som for eksempel mat, drikke og personlig forbruk. Se SIFOÅpnes i nytt vindu sitt referansebudsjett over hva man gjennomsnittlig har av utgifter
- Andre utgifter og økonomiske forpliktelser
- Boutgifter (renter, avdrag, strøm, forsikring, fellesutgifter, vedlikehold, kommunale avgifter, eiendomsskatt)
Ved å beregne disse utgiftene i nåtid og framtid, får vi en oversikt over hvor mye du har igjen til å betale ned på et lån etter at alle de faste kostnadene og regningene dine er betalt. Da er renter og avdrag på lånet tatt med. SIFO har regnet seg fram til et minimumskrav - altså det minste du kan sitte igjen med - for å kunne betjene et lån.
Et godt råd er å sette opp et budsjett før du tar opp lån. Vi hjelper deg uansett med å finne ut av prosessen og økonomien din.
2. Egenkapital
I tillegg ser vi på egenkapitalen som er den delen av kjøpesummen du må ha selv. Du må ha 15,00 % egenkapital. Det betyr at hvis boligen for eksempel koster 2 000 000 kroner, må du selv ha 300 000 kroner for å kunne låne resten.
Om du vil inn i boligmarkedet i ung alder, bør du starte sparingen tidlig for å komme opp i et sparebeløp som monner. Vi har gode løsninger for sparing som er øremerket for kjøp av bolig. Du gjør lurt i å prioritere BSU og/eller Boligsparekonto.
3. Sikkerhet
Primært gis lån innenfor 75% av markedsverdi på boligen. Er du mellom 18 og 34 år kan du få lån inntil 85% av boligens markedsverdi, eventuelt tilleggssikkerhet i annen bolig.