Visning, bud og bekreftelse på finansiering

Dette er steg 5 i boligprosessen.

På visning

Du må kanskje gjennom utallige visninger før du finner den rette boligen. Ta deg god tid og sørg for at de fleste kravene og ønskene dine er oppfylt før du kaster deg inn i budrunden. Det kan være lurt å kjenne litt på magefølelsen - føles dette riktig for deg? Er dette et sted du kunne tenke deg å bo?

Se deg nøye rundt og sjekke spesielt ut alder og tilstand på de tingene som er dyrest å utbedre, som for eksempel røropplegg, elektrisk anlegg, bad, kjøkken, utvendig tak og vedlikehold. 

Det kan være smart å ta med deg en fagperson eller noen med erfaring rundt boligkjøp på visning. Og det er bedre å spørre megleren to spørsmål for mye enn ett for lite. Husk at du også kan ringe megleren etter visningen. 

De fleste boliger blir stylet før visning for å se mer attraktive ut. Dette får små boliger til å se større ut og deg til å betale mer. Prøv å overse stylingen og tenk heller gjennom dine egne behov og ønsker.

De vanligste eieformene – hvilken passer for deg?

Er du i ferd med å kjøpe bør du vite forskjellen på de ulike eieformene. Selveier-, andel- og aksjeleilighet er i hovedsak de eieformene du vil kunne støte på i din boligjakt.

Selveier

Et hus eller leilighet/seksjon i et boligsameie som er selveier, betyr at du eier boligen. Boligen kan kjøpes og selges fritt. Den kan også leies ut eller belånes.

Kostnader når du er selveier

Kjøper du selveierbolig tilkommer dokumentavgift til staten på 2,5% av kjøpesummen. Betaler du for eksempel 2 000 000 kroner for boligen, må du betale 50 000 kroner i dokumentavgift. For å unngå en dyr overraskelse bør du ta høyde for kostnadene i forbindelse med dokumentavgift og tinglysningsgebyr i regnestykket ditt.  

Selveier leilighet / sameie:
  • Felleskostnader som vaktmester, brøyting, kommunale avgifter og TV/nett-løsning
  • Vedlikehold som for eksempel maling, nytt tak og så videre. Disse kostnadene deles mellom alle i sameiet
Selveier enebolig:
  • Kommunale avgifter
  • Eget vedlikehold

Borettslag/andelsleilighet

Andelsleilighet er en leilighet som er en del av et borettslag eller andelslag. Du kjøper borett til leiligheten og betaler innskudd og husleie. Andelen av fellesgjelden i borettslaget pluss kjøpesummen du betaler utgjør leilighetens verdi. Borettslaget tar et gebyr for arbeidet rundt eierskiftet.

Vær også oppmerksom på at andelsleiligheter kan ha en del særregler - f.eks. at styret må godkjenne utleie eller kjæledyr. I tillegg har medlemmene av boligbyggerlaget (for eksempel OBOS, TOBB o.l.) forkjøpsrett på boliger som blir solgt i borettslaget. 

Kostnader ved andelsleilighet/borettslag

Her er det ingen dokumentavgift. Det er viktig å sjekke økonomien i borettslaget på forhånd, da din andel av felleskostnadene kan øke i forbindelse med borettslagets opptak av lån til vedlikehold/oppussing. Din andel av fellesgjelden betjenes gjennom den månedlige husleien du betaler. Husleien dekker også din andel av kostnader til vaktmester, offentlige avgifter, strøm i fellesrom og lignende. 

Aksjeleilighet

Denne eierformen likner borettslag/andelsleilighet. Du kjøper en aksje i et boligaksjeselskap som gir deg rett til å leie en bestemt leilighet. Normalt vil du fritt kunne selge aksjen, det vil si leiligheten, med leieretten til boligen for markedspris, men det kan være avtalte former for forkjøpsrett. Derfor bør du sjekke dette i forkant for å vite nøyaktig hvordan eier- og leieforhold er regulert. 

Kostnader ved aksjeleilighet

Kostnadene ved overdragelse av en aksjeleilighet er som oftest de samme som kostnadene ved overdragelse av en borettslagsleilighet.

Uavhengig av hva slags bolig du kjøper - husk å sjekke hvor høy husleien og fellesgjelden er.

Ved valg av eieform er det lurt å:

  • Sette seg inn i boligmarkedet i det området du ønsker å bo
  • Vurdere behovene dine og velge den eieformen som passer deg
  • Ta hensyn til fellesgjelden hvis du ikke velger selveierbolig
  • Sette seg inn i særreglene for kjøp og salg av borettslag/andelsleilighet slik at du er forberedt på hva forkjøpsrett innebærer og hvordan det fungerer
  • Vurdere om boligen trenger oppussing eller vedlikehold

Budgivning og oppgjør for kjøpet

Gå grundig gjennom reglene for budgivning før du gir bud på en bolig. Det er ingen angrefrist ved kjøp av fast eiendom, legg derfor ikke inn bud på flere boliger samtidig. Sett alltid en tidsfrist på budet og vær tilgjengelig slik at megleren får tak i deg.

Sett et tak for hvor høyt du kan gå og hold deg til dette. Husk at gebyrer og omkostninger kommer i tillegg til kjøpesummen. Har du allerede vært i kontakt med banken og fått et Finansieringsbevis, vet du hvor langt du kan strekke deg, men ikke vis finansieringsbeviset til megleren, han er på selgers side og kan bruke dette til å presse opp prisen hvis han vet hvor mye du kan betale.

Du finner regler for budgivningÅpnes i nytt vindupå Norges Eiendomsmeglerforbund sine nettsider.

Hvis du vinner budrunden, vil megler kontakte banken for å få bekreftet at finansieringen er i orden, og du kan signere kjøpekontrakten. Megler vil også informere banken om kjøpesummen og omkostninger.

For din og vår sikkerhet, vil vi foreta en sjekk av megleren for å sikre at vedkommende er autorisert for å kjøpe og selge boliger.

Både megler og vi vil sjekke at eiendommen du kjøper er uten heftelser. En heftelse kan for eksempel være at selger allerede har et lån med sikkerhet i boligen, men slike heftelser blir gjort opp i kjøps- og salgsprosessen. Vi påser at all sikkerhet og nødvendige formaliteter innhentes.

Når du vet akkurat hvor mye du trenger å låne, vil lånesøknaden din bli endret til dette beløpet.

Signering av lånedokumenter

Lånedokumentene sendes til deg/dere for signering med BankID. Du finner dokumentene i din digitale postkasse i Nettbanken. Og når alt er klart, overfører vi kjøpesummen fra din konto til megler.

Er du klar til å sende inn søknaden?

Her kan du søke om finansieringsbevis eller motta tilbud på boliglån. Etter at du har sendt inn din søknad vil du bli kontaktet av en rådgiver.

Søk om lån til bolig

Priseksempel Boliglån UNG/Premium-kunder:

Nom.rente 4,84 %, eff.rente 5,02 % p.a., kr 2.000.000 o/25 år.
Totale kostnader: kr 3 439 954,00

Boligkjøp - oversikt over prosessen steg for steg

1. Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe bolig?

Få tips til hva du bør tenke på før du kjøper ny bolig. Ved å kartlegge behovene dine finner du ut hvilken boligtype og prisklasse som passer deg.

Gå til steg 1

2. Hvor mye kan jeg låne?

Hvor mye du kan låne til boligkjøpet avhenger av din betjeningsevne. Lær deg mer om dette og hva som påvirker kostnaden på lånet.

Gå til steg 2

3. Hva er lurt å tenke på før jeg låner?

Før du tar opp boliglån, må du vite om du ønsker fast eller flytende rente og annuitetslån eller serielån. Her får du en rask gjennomgang av hva de ulike lånetypene innebærer.

Gå til steg 3

4. Hvordan søker jeg om finansieringsbevis og boliglån?

Få hjelp med søknadsprosessen, uansett om du ønsker å søke lån digitalt eller med hjelp av en rådgiver. Finn ut hva du må ha klart før du fyller ut søknadspapirene og er klar for kjøp av bolig.

Gå til steg 4

5. Visning, bud og bekreftelse på finansiering

Her gir vi deg noen tips i forhold til visning og bud, og mellom de ulike eierformene. Vi håper det vil hjelpe deg å gjøre et boligkjøp du er fornøyd med også i ettertid.

Gå til steg 5

6. Hva skjer etter jeg har fått lånet og kjøpt bolig?

Etter at du har kjøpt boligen trer låneavtalen i kraft og du kan begynne på en ny fase i livet. Men når starter nedbetalingen og hva skjer hvis du mister inntekten din?

Gå til steg 6

Om PrivatMegleren

PrivatMegleren er Nordeas eiendomsmeglerkjede. Meglerkjeden er landsdekkende med sterkt fokus på å ha de beste meglerne med lokal kompetanse og de mest moderne digitale verktøyene på markedet. De leter frem det beste med enhver bolig og presentere det på beste måte for å fange mest mulig oppmerksomhet hos potensielle kjøpere og nå den budgiveren som kan bety mye for sluttsummen.