Hvorfor skal du begynne med aksjer?

Historisk sett står investering i aksjer øverst på pallen år etter år når det gjelder måter å spare penger på. Ingen andre spareformer har gitt bedre avkastning over tid.

Alle kan starte med aksjer – både de som foretrekker at sparingen går automatisk uten noen videre anstrengelser og de som sjekker børsen hver dag. Det er imidlertid viktig at du er klar over at aksjesparing innebærer risiko, og at du kan tape penger. Vær oppmerksom på at kortsiktig handel, dvs å gå raskt inn og ut av aksjer, kan være svært risikofylt og noe vi ikke anbefaler for nybegynnere. 

Hvordan tjene penger på å starte med aksjer?

To viktige grunnprinsipper når du skal starte med aksjer er langsiktighet og å spre risiko. Aksjekursene svinger og i noen perioder kan de svinge mye. Lar du aksjene stå over tid viser historien at aksjekursene normalt vil gå opp igjen etter en nedgang. Derfor anbefaler vi at du har en sparehorisont på minimum fem år. Ved å kjøpe aksjer i mange forskjellige selskaper reduseres den samlede risikoen i investeringen din. Lær mer om risiko og aksjer for nybegynnere her.  

Aksjespråket du bør kjenne til...

Aksje: Eierandel i et selskap.

Aksjekurs: Prisen man betaler for en aksje. 

Kurtasje: Prisen du betaler til banken/megler når du kjøper og selger aksjer.

Utbytte: Utbytte er den delen av et aksjeselskaps overskudd som generalforsamlingen vedtar å dele ut til aksjonærene. Også kalt dividende.

Avkastning: Det du har tjent på en investering. I aksjemarkedet er avkastning todelt og består av økning i kursverdi og utbytte på aksjene. 

Langsiktighet: Minimum fem år, gjerne lenger.

Hvordan komme i gang

Det koster penger å investere i aksjer. Du betaler kurtasje for hver aksje du kjøper.

Aksjehandel på nett er tjenesten for deg som ønsker å kjøpe og selge aksjer enkelt, raskt og billig. I tillegg kan det være lurt å opprette en Aksjesparekonto som er en skattegunstig ordning for oppbevaring av aksjer og aksjefond. Du får automatisk en VPS-konto for oppvaring av aksjene dine.

Fire tips til deg som vil investere i aksjer

Tips 1: Skaff deg innsikt
Skaff deg innsikt i aksjemarkedet, og hvordan aksjehandel foregår. Gjennom Nordea Investor får du tilgang til Investor Academy (læringsportal) med nyttig informasjon om hvordan aksjemarkedet fungerer, og hva du bør tenke på. 

Tips 2: Tenk langsiktig
Som enhver investering handler kjøp av aksjer om fremtidig avkastning. Enkelte investorer anser investering i aksjer som spekulasjon, og er da ofte kortsiktig. Men det kan være vanskelig å kjøpe når prisen for aksjen er på bunn og selge når den er på topp. Som hovedregel bør du tenke langsiktig, og gå inn i markedet på ulike tidspunkt for å redusere risiko. Samme gjelder når du skal selge aksjer – gjør det gjerne litt etter litt.

Tips 3: Invester etter interesse
Invester i bransjer og selskaper du forstår og er interessert i. Kombiner egen kunnskap med eksterne rapporter og anbefalinger, slik at du kan gjøre egne vurderinger omkring aksjeverdi og potensiell avkastning. Spre risiko ved å investere i flere selskaper og bransjer.

Tips 4: Stol på deg selv
Som din egen aksjemegler må du stole på deg selv, og være kritisk til andres meninger og anbefalinger. Det er ikke nødvendigvis de aksjene som er mest tiltrekkende i dag, som gir best avkastning over tid. Ikke glem at aksjer svinger i verdi, og viktigheten av å tenke langsiktig.

Kontakt Aksjedesken

Er du nybegynner og ønsker hjelp til å komme i gang? Du er velkommen til å kontakte vår Aksjedesk ved å ringe 22 48 51 50Åpnes i nytt vindu. Vi holder aksjekurs for alle nye kunder.

Kom i gang med å kjøpe din første aksje

Aksjehandel oppretter du enkelt i nettbanken. Deretter kan du kjøpe og selge aksjer i nettbanken og Nordea Investor.

Opprett aksjehandel - logg inn Åpnes i nytt vindu

Viktig informasjon
Informasjonen på denne siden er ment som produktinformasjon og ikke som investeringsrådgivning. Penger som plasseres i fond og aksjer kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. Som investor må du passe på at investeringen passer din økonomiske situasjon, risikotoleranse og investeringsmål. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Hvis du plasserer pengene dine i fond vil avkastning blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.