Hvorfor skal du begynne med aksjer?

Historisk sett står investering i aksjer øverst på pallen år etter år når det gjelder måter å spare penger på. Ingen andre spareformer har gitt bedre avkastning over tid.

Alle kan starte med aksjer – både de som foretrekker at sparingen går automatisk uten noen videre anstrengelser og de som sjekker børsen hver dag. Det er imidlertid viktig at du er klar over at aksjesparing innebærer risiko og at du kan tape penger. Vær oppmerksom på at kortsiktig handel, dvs å gå raskt inn og ut av aksjer, kan være svært risikofylt og noe vi ikke anbefaler for nybegynnere. 

Nedenfor gir vi deg en innføring i aksjer for nybegynnere, aksjetips samt noen ord og uttrykk i aksjespråket du bør kunne. 

Aksjeordboken - nyttige ord når du skal handle aksjer

Aksje: Eierandel i et selskap.

Aksjekurs: Prisen man betaler for en aksje. 

Kurtasje: Prisen du betaler til banken/megler når du kjøper og selger aksjer.

Utbytte: Utbytte er den delen av et aksjeselskaps overskudd som generalforsamlingen vedtar å dele ut til aksjonærene. Også kalt dividende.

Avkastning: Det du har tjent på en investering. I aksjemarkedet er avkastning todelt og består av økning i kursverdi og utbytte på aksjene. 

Langsiktighet: Minimum fem år, gjerne lenger.

Hvordan tjene penger på å starte med aksjer?

To viktige grunnprinsipper når du skal starte med aksjer er langsiktighet og å spre risiko. Aksjekursene svinger og i noen perioder kan de svinge mye. Lar du aksjene stå over tid viser historien at aksjekursene normalt vil gå opp igjen etter en nedgang. Derfor anbefaler vi at du har en sparehorisont på minimum fem år. Ved å kjøpe aksjer i mange forskjellige selskaper reduseres den samlede risikoen i investeringen din. Lær mer om risiko og aksjer for nybegynnere her.  

Hvilke aksjer skal du kjøpe?

Å starte med aksjer og å lage din egen aksjeportefølje krever tid og kunnskap om selskapene. Det er viktig å skaffe seg innsikt. I Nordea Investor, vår handelsplattform for deg som handler aksjer og fond, kan du lese aksjeanbefalinger og analyser. Et godt tips når det gjelder aksjehandel for nybegynnere er å investere etter interesse. Investerer du i selskaper og bransjer du har interesse og forståelse for, er det lettere å gjøre seg opp en mening om selskapets fremtid og inntjeningspotensiale. 

Er du klar til å kjøpe din første aksje?

Når du har kommet frem til hvilke aksjer du vil kjøpe, er du kanskje klar til å gjøre din første handel. 

  • Start med å opprette aksjehandel i nettbanken - benytt logg inn linken nedenfor.
  • Du får automatisk VPS-konto for oppvaring av aksjene dine.
  • Deretter kan du kjøpe og selge aksjer i nettbanken og/eller i Nordea Investor. 

Du kan lese mer om hvordan du kjøper og selger aksjer her

Kontakt Aksjedesken

Er du nybegynner og ønsker hjelp til å komme i gang? Du er velkommen til å kontakte vår Aksjedesk ved å ringe 22 48 51 50Åpnes i nytt vindu. Vi holder aksjekurs for alle nye kunder.

Kom i gang med å kjøpe din første aksje

Aksjehandel oppretter du enkelt i nettbanken. Deretter kan du kjøpe og selge aksjer i nettbanken og Nordea Investor.

Opprett aksjehandel - logg inn Åpnes i nytt vindu

Viktig informasjon
Informasjonen på denne siden er ment som produktinformasjon og ikke som investeringsrådgivning. Penger som plasseres i fond og aksjer kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. Som investor må du passe på at investeringen passer din økonomiske situasjon, risikotoleranse og investeringsmål. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Hvis du plasserer pengene dine i fond vil avkastning blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.