Chat med oss eller spør Nova Kundeservice Privat

Hva er forskjellen på nominell og effektiv rente

I jakten på det beste lånet for deg, er det lett å bli forvirret av noen begreper. Hvorfor skriver alle långivere om to ulike typer renter – nominell og effektiv? Er det ikke nok med én? Hvilken rente skal du egentlig ta hensyn til?

Undersøkelser viser at mange ikke vet hva forskjellen mellom nominell og effektiv rente er. Med denne artikkelen ønsker vi å forklare dette, slik at du lettere kan velge det beste lånet for deg. 

Hva består egentlig rente av?

Før vi forklarer hva forskjellen mellom nominell og effektiv rente er, er det på sin plass med en kort forklaring på hva rente faktisk er, og hva den består av. 

Rente er en form for leiepris og kompensasjon som långiver får, for å låne ut pengene sine. Renten oppgis oftest som prosent per år av leiebeløpet, noe som vanligvis betegnes med pro anno, forkortet p.a. Renten kompenserer for risikoÅpnes i nytt vindu, inflasjon og for at långiver går glipp av muligheten til å bruke pengene på andre ting eller gjøre investeringer.

Hva er nominell rente?

Definisjon: Den nominelle renten på lånet, er rente uten at de øvrige kostnadene ved å låne er medregnet, som etableringsgebyr og termingebyrer. 

Det er lett å se seg blind på den nominelle renten når du sammenligner lån, fordi det ofte er denne renten banker og andre långivere markedsfører. Vi råder deg til å også hente inn informasjon om den effektive renten, siden den viser den totale kostnaden av lånet.

Hva er effektiv rente?

Definisjon: Effektiv rente er den totale prisen du betaler for lånet. Det er med andre ord den nominelle renten, i tillegg til etableringsgebyr, termingebyrer og andre kostnader forbundet med lånet. Det er disse kostnadene som gjør at den effektive renten alltid er høyere enn den nominelle.  

Den enkleste måten å få en god oversikt over hva et lån kommer til å koste deg, er med andre ord å se på den effektive renten.

Hvorfor er den effektive renten større ved mindre lån?

Hvis du har brukt en av våre lånekalkulatorer, har du kanskje oppdaget at den effektive renten stiger desto mindre lån du tar. Dette virker kanskje urettferdig, men grunnen til dette er at størrelsen på etablerings- og termingebyrer er den samme uansett stort eller lite lån. Det gjør at gebyrene får en større betydning ved små lån enn store.