Kvinne med mobil i sofa

Velge fond

Er du usikker på hvilket fond du skal velge? Før du går i gang med sparingen er det lurt å tenke gjennom det grunnleggende, slik at du kan velge fondet som passer best for deg.

Hvordan velge fond?

For at sparingen din skal lønne seg, er det viktig å velge fond som passer deg med hensyn til risiko, forventning til avkastning og tidshorisont.

Tidshorisont – hva sparer du til?

Når du skal velge riktig fond, må du vite hvor lenge du har tenkt å spare. Det er forskjell på om du sparer til pensjon, bil eller økonomisk trygghet.

Skal du spare i mange år forventes best avkastning ved å spare i aksjefond eller et fond med høy aksjeandel. Du kan eksempelvis spare i aksjefond for barn eller barnebarn, eller til din egen pensjon. Ønsker du økonomisk trygghet i dag, er det derimot rentefond som gir deg mulighet for avkastning med lavest mulig risiko på kort sikt.

  • Lang sikt: Aksjefond og kombinasjonsfond (blanding av aksjefond og rentefond)
  • Kortere sikt: Rentefond (obligasjonsfond med kort og lang løpetid)

Risiko og avkastning 

Risiko og avkastning går hånd i hånd. Ønsker du høy avkastning, må du ta høyere risiko. Velger du et fond med lav risiko, må du forvente lavere avkastning. Hvor høy risiko du er villig til å ta spiller derfor en stor rolle når du skal velge fond.

Sparing i aksjefond innebærer høy risiko og høy forventet avkastning over tid. 

Kombinasjonsfond kan være et godt alternativ for deg som ønsker mulighet for god avkastning, men ikke nødvendigvis ønsker å ta for stor risiko. Det er som navnet sier, en kombinasjon av aksjefond og rentefond.

Dersom du ikke ønsker å ta risiko i det hele tatt bør du sette pengene dine på sparekonto med en mer forutsigbar rente. 

Historiske resultater – hvordan har det gått tidligere?

Selv om historisk avkastning ikke garanterer fremtidig avkastning, så kan en titt på historikken si noe om hvor dyktig fondsforvalteren har vært over tid.

Derfor er et lurt å velge fond fra trygge aktører som har lang erfaring innenfor feltet. 

Velg riktig fond

Les mer om de ulike fondstypene:

Aksjefond

Langsiktig sparing som gir best mulighet for høy avkastning, mot høy risiko.

Les mer om Aksjefond 

Kombinasjonsfond 

Langsiktig sparing som gir mulighet for høy avkastning, men ikke nødvendigvis høy risiko.

Les mer om Kombinasjonsfond

Rentefond

Sparing på kort- eller mellomlang sikt med muligheten til å få høyere avkastning enn i banken, med lav risiko.  

Les mer om rentefond 

Velg fond

Start fondssparing.

Logg inn i nettbanken Åpnes i nytt vindu

Er det første gang du sparer i fond hos oss?

Få tilgang til å spare i fond ved å fylle ut et enkelt skjema, så er du klar til å starte sparingen når det passer deg. Få tilgang - fyll ut skjema

Generelt om risiko ved sparing i fond

Det er viktig å merke seg at historisk og forventet avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste