Ta kontakt med et begravelsesbyrå

Det første du bør gjøre er å kontakte et begravelsesbyrå. Be om pris og vurder gjerne flere byråer. De fleste byråer kan hjelpe deg med å melde dødsfallet og søke NAV om gravferdsstøtte.

Meld fra om dødsfallet

Når en person dør, må dødsfallet meldes til Tingretten eller lensmannen der avdøde bodde. Som regel vil begravelsesbyrået, etter avtale med deg, hjelpe til med utfylling og innsending av skjema "Melding om dødsfall". Det er viktig å vite at nærmeste pårørende har ansvar for å sikre at dødsfallet registreres.

Velg privat eller offentlig skifte

Arvingene må bestemme seg for om de vil gjøre skiftet privat, eller om Tingretten skal håndtere det.

Privat skifte

Her kan arvingene selv eller en advokat administrere boet. Privat skifte er ofte rimeligere enn offentlig skifte og anbefales hvis arvingene kan bli enige om fordelingen. Ta kontakt med Tingretten hvis gjelden i boet er større enn verdiene.

Offentlig skifte

Dersom gjelden er stor, arvingene er uenige, eller dere ønsker at andre håndterer boet, kan Tingretten oppnevne en advokat til å fordele eiendelene. Dette er en kostbar løsning som belastes dødsboet. Kontakt Tingretten for mer veiledning hvis dere ønsker offentlig skifte.

Skifte eller uskiftet bo?

Som arvinger må dere ta stilling til skiftet eller uskiftet bo. Dette handler om hvem som overtar boet og når arven fordeles.

Skiftet bo 

Hvis det ikke finnes en ektefelle eller samboer som ønsker å overta, fordeles boet mellom arvingene. Du må da fylle ut skjemaet "Erklæring om privat skifte av dødsbo" og sende til Tingretten.

Uskiftet bo 

Er du ektefelle eller samboer, kan du vurdere å ta over boet uskiftet. Uskifte gir deg disposisjonsrett over avdødes eiendeler, men innebærer også ansvar for gjeld og forpliktelser. Hva som lønner seg avhenger blant annet av din alder, inntekt og gjeld i boet. For vurdering, ta kontakt med Tingretten eller en advokat.

For å sitte i uskiftet bo må du fylle ut og sende inn skjemaet Melding om uskiftet bo / Melding om uskiftet bo – Samboere til Tingretten innen 60 dager etter dødsfallet.

Overfør eierskap og lån

Hvis boet har lån, må eierskapet overføres i Kartverket. Du kan finne nødvendig skjema på kartverket.noÅpnes i nytt vindu under "Eiendom".

Utnevn en bobestyrer

En bobestyrer tar seg av det praktiske rundt boet. Dette kan være en av arvingene eller en advokat. Bobestyreren har ansvar for å følge arvereglene, fordele eiendelene og sende inn skifteattest og selvangivelse. Det kan være en omfattende rolle, så noen velger en advokat som bobestyrer. Arvingene må fylle ut Fullmakt ved privat skifte av dødsboÅpnes i nytt vindu hvis en av dem skal påta seg rollen.

Få oversikt over inntekter og utgifter fra dødsboet

Lag et budsjett og regnskap for å få oversikt over boets inntekter og utgifter. Dette gir mer forutsigbarhet og gjør fordelingen enklere og større forutsigbarhet når det gjelder skatteoppgjør for den avdøde. Vi i Nordea hjelper deg gjerne med økonomisk rådgivning.

Fordel arv

Dødsboet kan inneholde hus, bil, kunst og annet inventar. Verdisett eiendelene før de selges eller fordeles. Et arveoppgjør kan ta tid, og vi anbefaler at dere setter av godt med tid til prosessen.