- Hva er en dødsattest?
En dødsattest er en erklæring om dødsfall som blir skrevet ut av lege eller sykehus og sendt til Tingretten. Dette gjør at dødsfallet blir registrert i Folkeregisteret og hos NAV. Dødsattesten er nødvendig blant annet for å få utbetalt livsforsikringer og for å få uskifteattest. Du kan senere få en kopi av dødsattesten fra Tingretten.
- Hva er melding om dødsfall?
Når en person dør, skal nærmeste slektning, ektefelle eller en som var tilstede ved dødsfallet, informere Tingretten eller lensmannen på avdødes bosted så raskt som mulig. Vanligvis vil begravelsesbyrået, etter avtale med deg, hjelpe til med å fylle ut og sende inn "Melding om dødsfall".
- Hva er et dødsbo?
Når noen dør, blir alt den avdøde eide – både eiendeler, gjeld, rettigheter og forpliktelser – samlet i et dødsbo. Dødsboet må håndteres etter lovbestemte regler som sikrer riktig fordeling og oppgjør.
- Hva er et skifte av dødsbo?
Når noen dør, må verdiene deres fordeles til arvingene. Et skifte av dødsbo betyr at verdier overføres til gjenlevende ektefelle, samboer eller andre arvinger. Fordelingen styres av arveloven, skifteloven og ekteskapsloven. Hvis det finnes et gyldig testament, følger man også det.
For å kunne få innsyn i avdødes økonomi og dele verdier, må du ha en skifteattest. Du får skifteattesten fra tingretten etter at du har sendt inn skjemaer, som "Erklæring om privat skifte av dødsbo" eller "Melding om uskiftet bo" eller "Melding om uskiftet bo – Samboere". Du finner skjemaene på domstol.noÅpnes i nytt vindu.
- Hva er forskjellen på privat og offentlig skifte?
Privat skifte
Privat skifte er den vanligste måten å fordele dødsboet på. Dette innebærer at én eller flere av arvingene, eller en advokat dere engasjerer, tar ansvar for å administrere boet – som inkluderer avdødes formue, gjeld, rettigheter og forpliktelser. I et privat skifte er arvingene selv ansvarlige for å håndtere boet.
Vanligvis er privat skifte rimeligere enn offentlig skifte, og anbefales hvis arvingene klarer å bli enige. For å komme i gang, fyller dere ut skjemaet "Erklæring om privat skifte av dødsbo" som dere finner på domstol.noÅpnes i nytt vindu. Hvis det viser seg at gjelden er større enn verdiene i boet, bør dere kontakte tingretten eller Oslo byfogdembete for veiledning.
Offentlig skifte
Offentlig skifte betyr at tingretten eller Oslo byfogdembete tar hånd om skiftet. Retten oppnevner da en advokat som styrer hele prosessen. Offentlig skifte kan være aktuelt hvis
- gjelden er større enn verdiene i boet
- arvingene er uenige
- en kreditor krever offentlig skifte
- avdøde har bestemt i testamentet at skiftet skal være offentlig
Offentlig skifte er ofte kostbart, og disse kostnadene dekkes av dødsboet. Hvis dere vurderer offentlig skifte, kan dere kontakte tingretten eller Oslo byfogdembete for veiledning.
Les mer om privat og offentlig skifte på domstol.noÅpnes i nytt vindu
- Hva er forskjellen på privat skifte og uskiftet bo?
Privat skifte
Ved privat skifte tar arvingene ansvar for å fordele dødsboet. Minst én myndig arving (slektsarving eller testamentsarving over 18 år) må ta fullt ansvar for avdødes gjeld for at privat skifte kan gjennomføres. Dette er den mest vanlige måten å avslutte et dødsbo på.
Uskiftet bo
Uskiftet bo kan være aktuelt hvis du er gjenlevende ektefelle eller samboer. Som ektefelle har du rett til å overta felleseiet uskiftet, noe som betyr at arveoppgjøret etter avdøde utsettes. Dette gir deg som gjenlevende rett til å disponere eiendelene og midlene i boet. For samboere finnes det noen begrensninger, men du kan i noen tilfeller ha rett til uskiftet bo.
Før du velger uskifte, bør du vurdere om det er den beste løsningen for deg. Hva som lønner seg avhenger av flere faktorer, som din alder, inntekt, verdien av formue og gjeld, om du har barn, samt forsikringsutbetalinger og annen arv som inngår i boet. Du kan få hjelp til å vurdere dette hos en advokat eller tingretten.
- Hva er en bobestyrer?
En bobestyrer er den som administrerer dødsboet og håndterer alt praktisk og juridisk arbeid knyttet til arveoppgjøret, enten det er privat eller offentlig skifte. Bobestyreren kan være en av arvingene, en advokat, en revisor, eller en annen person dere har tillit til.
Bobestyreren har hovedansvaret for at arvereglene og eventuelle testamentbestemmelser følges. Oppgavene inkluderer å
- sørge for at en skifteattest er på plass
- organisere, fordele og eventuelt selge eiendeler i boet
- holde arvingene informert underveis
- utarbeide regnskap og levere selvangivelse for dødsboet
Hvis en av arvingene påtar seg rollen som bobestyrer, kan det være vanlig med en kompensasjon for arbeidet og ansvaret. Fordi denne rollen kan være omfattende og det ofte oppstår uenighet under arveoppgjør, kan det være en god løsning å engasjere en advokat for oppgaven.
Når dere har blitt enige om hvem som skal være bobestyrer, må hver arving fylle ut skjemaet "Fullmakt ved privat skifte av dødsboÅpnes i nytt vindu" og sende det til tingretten.
- Hvilket innsyn har jeg krav på i et dødsbo?
Den som innhenter "Fullmakt vedrørende formues- og gjeldsforhold" fra tingretten kan få innsyn i avdødes kontooversikt og transaksjonshistorikk for de siste 3 månedene før dødsfallet.
Hvis du sender inn fullmakten digitalt på nordea.no under Kontakt og meldinger med BankID, trenger du ikke vedlegge kopi av legitimasjon. Dersom du sender inn dokumentene på annen måte, må du legge ved en kopi av legitimasjonen din.
I tillegg har alle arvinger som står oppført i skifteattesten rett til samme innsyn.
I de første 60 dagene etter dødsfallet kan arvelaterens ektefelle, eller samboer som har, har hatt, eller venter barn med arvelateren, også kreve innsyn i formues- og gjeldsforhold uten å ha en fullmakt.
- Hva kan Tingretten hjelpe med ved et dødsfall?
Tingretten (tidligere Skifteretten) hjelper deg med viktige steg i arveoppgjøret. De kan gi veiledning om
- utfylling av skifteerklæring og fullmakter
- hvilke skifteformer som kan være aktuelle
- hvem som er arvinger til dødsboet
- hvordan dødsboet skal fordeles
Tingretten registrerer dødsboet, vurderer om alle vilkår er oppfylt, og utsteder skifteattest eller uskifteattest. Hvis boet skal behandles som offentlig skifte, er det tingretten som styrer hele prosessen.
Hva kan tingretten ikke hjelpe med?
Tingretten kan ikke svare på spørsmål om tolkning av testament, uenigheter mellom arvinger, eller detaljer rundt gjennomføring av skifte. For slike spørsmål bør du kontakte en advokat med erfaring fra skiftesaker.
Kontaktinformasjon
Finn riktig tingrett ved å søke på avdødes postnummer på domstol.noÅpnes i nytt vindu.