– Ha is i magen

Å eie egen bolig kan være en god investering. Så lenge du ikke kjøper for å tjene raske penger, og ser på boligkjøpet som en langsiktig investering. 

Det er få ting som er så frustrerende som å tape budrunde etter budrunde, i hvert fall når en bolig i utgangspunktet er innenfor budsjett og rekkevidde. Skal Nordeas forbrukerøkonom komme med ett råd til deg som er på boligjakt, er det å ha is i magen. 

Derya - visning

– Å ta gode økonomiske valg er grunnlaget for god livskvalitet, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom hos Nordea. 

Hva er rett lånesum for deg?

Priseksempel Grønt Boliglån
Nom.rente 5,44 % p.a., eff. rente 5,64 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Kostnad kr 3 718 371,00. Totale kostnader: kr 3 682 557,00

Er bolig en sikker investering?

På spørsmålet om hvorvidt bolig er en sikker investering, er Derya Incedursun positiv, og peker på at det i Norge finnes en rekke skatteregler som gjør det gunstig å eie egen bolig.

– Helt konkret kan man selge boligen skattefritt, dersom man selv har bodd i boligen i minst 12 måneder av de siste 24 månedene før salg. Det er lav, eller ingen eiendomsskatt, alt etter hvilken kommune man bor i. Man kan få rentefradrag på låneutgifter. Det er lav formuesverdsettelse, og formuesverdien av primærboliger settes til 25 prosent av boligverdien. Man kan også tjene skattefrie penger på å leie ut deler av boligen.

Tenk igjennom tidshorisonten for boligkjøp

Forbrukerøkonomen minner om at tidsperspektivet spiller en vesentlig rolle.

– Skal man tenke på boligkjøp som en investering, noe mange nordmenn gjør, har tidshorisonten en del å si. Man bør bo der i minimum fem til seks år, skal man være trygg på at et boligkjøp lønner seg som en ren økonomisk investering.

Selv om det å investere i eiendom historisk sett har gitt veldig god avkastning over tid, understreker Derya Incedursun at man først og fremst kjøper bolig for å bo, ikke for å tjene penger på over tid.

– For de aller fleste av oss ligger det mye følelser i det å kjøpe bolig. Hjem er et sted vi skal ønske å komme tilbake til, et sted vi er stolte av, og et sted vi ønsker å invitere andre inn i. Å følge magefølelsen for å finne et sted man vil trives, kan være en ganske god strategi, understreker hun.

Hva bør du tenke på før budrunden?

  1. Snakk med banken om hvor mye du kan låne og ha finansieringsbevis i orden før visning. 
  2. Tenk gjennom hvor du vil bo og finn ut hva som er viktig for deg; Hvordan er kollektivtilbudet? Er det nærme jobb? Bompenger? Ligger det nært naturen? Finn ut hva som betyr mest for deg med tanke på beliggenhet i det daglige. 
  3. Sett deg inn i boligens tilstand! Les selgers egenerklæring og takstmannens rapport. Hvor lenge har selger bodd der? Hvilke utbedringer er gjort i boligen? Vil det være nødvendig å gjøre noen utbedringer, og hva vil det koste, er spørsmål det går an å spørre takstmannen om. Slik unngår du kjedelige overraskelser. 
  4. Undersøk området og dets potensiale: Hva er planene for nabolaget de neste fem til ti årene? Er det en byggeplass akkurat nå, kommer det kanskje et kjøpesenter og en skole på sikt. Slikt gjør området mer attraktivt. Eller vil det komme nybygg som skygger for sol og utsikt, noe som vil gi motsatt effekt. 
  5. Og til slutt – Ikke si til megler hva budsjettet ditt er.