Ung kvinne i leilighet i Paris

Slik skaffer du deg boliglånet du ønsker

– Små grep i privatøkonomien kan gi store utslag for lånesummen din, sier Nordea-rådgiver Peder Ramberg.

– Det er mange som kommer på fredagen og sier at «vi ønsker å dra på visning på søndag, vi». Da er jo de fleste banker stengt, men vi tar nettmøter med kunder i helgene også, sier Peder Ramberg. 

Han er autorisert finansiell rådgiver i Nordea, og jobber mye med nye lånekunder. 

– Jeg har flere kunder som har fått finansieringsbevis i helgen, gått på visning på søndag, og vunnet budrunden på mandag. Vi får mange gode tilbakemeldinger fra kundene på at vi er tilgjengelig i helgene også, sier Ramberg. Peder Ramberg v2

Peder Ramberg, autorisert finansiell rådgiver i Nordea

Få finansieringsbevis

Ha finansieringsbeviset i orden før du går på visning. I Nordea varer et finansieringsbevis i hele seks måneder.

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 1,79 % p.a., eff. rente 1,89 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 2 504 632,00

Dette avgjør om du får lån

Ramberg forteller at han i hovedsak ser på tre ting når han vurderer lånesaker:

 • Du kan ikke låne mer enn fem ganger bruttoinntekten din: Dette inkluderer også annen gjeld, som studielån, forbrukslån, billån og kredittkort.
 • Du skal kunne tåle en renteøkning på fem prosentpoeng. Har du en rente på 1,9 prosent i dag, skal du altså kunne tåle en rente på 6,9 prosent.
 • Lånet skal ikke overstige 85 prosent av verdien på boligen. 15 prosent av summen skal altså dekkes inn av egenkapital eller garanteres gjennom tilleggssikkerhet. På sekundærbolig i Oslo kreves det 40 prosent egenkapital.

– Med dagens boliglånsforskrift er det ofte fem ganger inntekten som begrenser hvor mye kundene kan kjøpe for. Det er mange som gjerne vil kjøpe for litt mer enn regelverket tillater, sier Ramberg. 

Det siste punktet er en gjenganger som noen ganger må forklares, forteller han:
– Noen misforstår dette med tilleggssikkerhet for manglende egenkapital. Sikkerhet gjør ikke at man kan øke lånebeløpet. Sikkerheten garanterer for den delen av kjøpesummen som egentlig skulle vært dekket av egenkapital. 

Skaff deg drømmeboligen

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 1,79 % p.a., eff. rente 1,89 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 2 504 632,00

Skreddersydd løsning

En av de viktigste rollene til en rådgiver er å finne den personlige, skreddersydde løsningen til din økonomi, mener Ramberg. 

– Av og til finnes det gode løsninger som kundene kanskje ikke har tenkt på.  

– Når vi finner frem til disse løsningene, så pleier det å være ganske god stemning i andre enden. Jeg kan liksom høre kunden smile gjennom telefonen. 

- Vi tar den ekstra praten

Ramberg sier at han opplever at flere bytter bank til Nordea rett og slett for å få den rådgivningen de trenger. 

– Vi setter av tid til å forklare hva som skal til for å fikse finansieringsbevis, eller hvorfor ikke et finansieringsbevis kan innvilges. 

Han har til og med opplevd at en kunde byttet bank til Nordea selv om de ikke fikk innvilget lån:

– Jeg hadde en lang rådgivningssamtale med et par som ønsket boliglån. I første omgang endte det med at vi ikke kunne innvilge lånet fordi de hadde et veldig høyt forbrukslån, og de kunne ikke refinansiere forbrukslånet i boligen fordi det hadde oversteget 85 prosent belåning. 

– Men så ringte de igjen noen uker senere og sa at de ville bli kunder selv om de ikke fikk innvilget lånet, på grunn av at vi hadde vært imøtekommende og gitt god rådgivning.

I Nordea får du personlig veiledning også i mobilbanken, og du kan avtale nettmøter gjennom både mobil- og nettbanken.

Rambergs beste boliglånstips

 1. Reduser kredittkortrammen din
  – Alt du har i kredittkortramme vil inngå i femgangen, selv om du sjelden eller aldri bruker kortet. Det reduserer den potensielle lånesummen din. Jeg anbefaler å slette de kredittkortene du ikke trenger, eller å redusere kredittrammen, sier Ramberg. 
 2. Nedbetal kortsiktig gjeld
  Usikret kortsiktig gjeld som forbrukslån og kredittkort reduserer størrelsen på et potensielt boliglån. Ramberg anbefaler å spare opp en egen buffer i stedet for å ta opp kortsiktig gjeld til å betale uforutsette kostnader. 
 3. Spare opp egenkapital
  Mindre beløp her og der kan bli flere tusen kroner i løpet av et år. Sett deg ned og finn ut hvilke kostnader du kan kutte for å spare egenkapital raskere, anbefaler Ramberg.
  – Er du under 34 år bør du benytte deg av BSU-tilbudet, hvor du kan spare inntil 27. 500 i året, og få 20 prosent skattefradrag. Det er 5.500 kroner rett i lommen ved full sparing, helt risikofritt.
 4. Dokumentèr inntektsforandringer
  – Hvis du vet at du kommer til å gå opp i inntekt eller få bonus i nærmeste fremtid, så trenger vi skriftlig dokumentasjon på det, så kan vi som regel ta høyde for det i beregningen av lånesummen, forteller Ramberg.
  Det samme hvis du er student, og har jobb som venter etter studieslutt. Da kan du sende inn den signerte arbeidskontrakten.

Dropp dokumentstresset

Når du søker om boliglån i Nordea, slipper du å stresse med å finne frem dokumentasjon og papirer og lønnsslipper. 

Med ditt samtykke kan Nordea hente inn lønns- og skatteopplysningene dine for deg. Alt du trenger å gjøre, er å signere med BankID, så gjør Nordea resten.  

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 1,79 % p.a., eff. rente 1,89 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 2 504 632,00
Innholdet er produsert av Schibsted Partnerstudio for Nordea.