– Det er mange som kommer på fredagen og sier at «vi ønsker å dra på visning på søndag, vi». Da er jo de fleste banker stengt, men vi tar nettmøter med kunder i helgene også, sier Wenche Aakerman Mossefin.

Han er autorisert finansiell rådgiver i Nordea, og jobber mye med nye lånekunder. 

– Jeg har flere kunder som har fått finansieringsbevis i helgen, gått på visning på søndag, og vunnet budrunden på mandag. Vi får mange gode tilbakemeldinger fra kundene på at vi er tilgjengelig i helgene også, sier Aakerman Mossefin. Wenche Mossefine v2 - small 640x360

Wenche Aakerman Mossefin, autorisert finansiell rådgiver i Nordea

Få finansieringsbevis

Ha finansieringsbeviset i orden før du går på visning. I Nordea varer et finansieringsbevis i hele seks måneder.

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,70 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 703 643,00

Dette avgjør om du får lån

Aakerman Mossefin forteller at hun i hovedsak ser på tre ting når han vurderer lånesaker:

 • Du kan ikke låne mer enn fem ganger bruttoinntekten din: Dette inkluderer også annen gjeld, som studielån, forbrukslån, billån og kredittkort.
 • Du skal kunne tåle en renteøkning på 3,00 % fra dagens nivå, eller minst 7 prosentpoeng. 
 • Lånet skal ikke overstige 85 prosent av verdien på boligen. 15,00 % av summen skal altså dekkes inn av egenkapital eller garanteres gjennom tilleggssikkerhet.

– Med dagens utlånsforskrift (som før het boliglånsforskriften) er det ofte fem ganger inntekten som begrenser hvor mye kundene kan kjøpe for. Det er mange som gjerne vil kjøpe for litt mer enn regelverket tillater, sier Aakerman Mossefin. 

Det siste punktet er en gjenganger som noen ganger må forklares, forteller hun:
– Noen misforstår dette med tilleggssikkerhet for manglende egenkapital. Sikkerhet gjør ikke at man kan øke lånebeløpet. Sikkerheten garanterer for den delen av kjøpesummen som egentlig skulle vært dekket av egenkapital. 

Skaff deg drømmeboligen

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,70 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 703 643,00

Skreddersydd løsning

En av de viktigste rollene til en rådgiver er å finne den personlige, skreddersydde løsningen til din økonomi, mener Aakerman Mossefin. 

– Av og til finnes det gode løsninger som kundene kanskje ikke har tenkt på.  

– Når vi finner frem til disse løsningene, så pleier det å være ganske god stemning i andre enden. Jeg kan liksom høre kunden smile gjennom telefonen. 

- Vi tar den ekstra praten

Aakerman Mossefin sier at hun opplever at flere bytter bank til Nordea rett og slett for å få den rådgivningen de trenger. 

– Vi setter av tid til å forklare hva som skal til for å fikse finansieringsbevis, eller hvorfor ikke et finansieringsbevis kan innvilges. 

Han har til og med opplevd at en kunde byttet bank til Nordea selv om de ikke fikk innvilget lån:

– Jeg hadde en lang rådgivningssamtale med et par som ønsket boliglån. I første omgang endte det med at vi ikke kunne innvilge lånet fordi de hadde et veldig høyt forbrukslån, og de kunne ikke refinansiere forbrukslånet i boligen fordi det hadde oversteget 85 prosent belåning. 

– Men så ringte de igjen noen uker senere og sa at de ville bli kunder selv om de ikke fikk innvilget lånet, på grunn av at vi hadde vært imøtekommende og gitt god rådgivning.

Aakerman Mossefin beste boliglånstips

 1. Reduser kredittkortrammen din
  – Alt du har i kredittkortramme vil inngå i femgangen, selv om du sjelden eller aldri bruker kortet. Det reduserer den potensielle lånesummen din. Jeg anbefaler å slette de kredittkortene du ikke trenger, eller å redusere kredittrammen, sier Aakerman Mossefin. 
 2. Nedbetal kortsiktig gjeld
  Usikret kortsiktig gjeld som forbrukslån og kredittkort reduserer størrelsen på et potensielt boliglån. Aakerman Mossefin anbefaler å spare opp en egen buffer i stedet for å ta opp kortsiktig gjeld til å betale uforutsette kostnader. 
 3. Spare opp egenkapital
  Mindre beløp her og der kan bli flere tusen kroner i løpet av et år. Sett deg ned og finn ut hvilke kostnader du kan kutte for å spare egenkapital raskere, anbefaler Aakerman Mossefin.
  – Er du under 34 år bør du benytte deg av BSU-tilbudet, hvor du kan spare inntil kr 27 500,00 i året, og få 10,00 % skattefradrag. Det er kr 2 750,00 kroner rett i lommen ved full sparing, helt risikofritt.
 4. Dokumentèr inntektsforandringer
  – Hvis du vet at du kommer til å gå opp i inntekt eller få bonus i nærmeste fremtid, så trenger vi skriftlig dokumentasjon på det, så kan vi som regel ta høyde for det i beregningen av lånesummen, forteller Aakerman Mossefin.
  Det samme hvis du er student, og har jobb som venter etter studieslutt. Da kan du sende inn den signerte arbeidskontrakten.

Dropp dokumentstresset

Når du søker om boliglån i Nordea, slipper du å stresse med å finne frem dokumentasjon og papirer og lønnsslipper. 

Med ditt samtykke kan Nordea hente inn lønns- og skatteopplysningene dine for deg. Alt du trenger å gjøre, er å signere med BankID, så gjør Nordea resten.  

Priseksempel Førstehjemslån
Nom.rente 5,49 % p.a., eff. rente 5,70 % p.a., 2.000.000,- o/25 år. Totale kostnader: kr 3 703 643,00
Innholdet er produsert av Schibsted Partnerstudio for Nordea.