Eksperten om Trumps tolltrusler: Ingen grunn til panikk

USA har allerede innført straffetoll på varer fra blant annet Kina, Canada og Mexico. Skal vi tro Trump står EU for tur. Mye tyder på at det brygger til handelskrig og mange frykter nå konsekvensene dette kan ha for både økonomien og sparepengene deres. Ifølge Robert Næss, som sammen med sitt team til daglig forvalter mer enn 200 milliarder kroner for Nordeas kunder, er det ingen grunn til panikk: 

– Først av alt så er Trump en «dealmaker» og det er han og teamet hans veldig klare på. Strategien hans er å gå hardt ut og komme med påstander som sjokkerer for så å bruke det som grunnlag til å oppnå en avtale. Finansmarkedene priser inn at det ikke på langt nær kommer så mye tolltariffer som det Trump sier. En må derfor ikke lytte til det Trump sier og gjøre analyser ut fra det, sier Næss. 

Ikke budsjetter med flere rentekutt

På spørsmål om det er grep vi småsparere bør ta for å sikre investeringene og lommeboka vår, er Næss tydelig i sitt budskap – sitt stille i båten, men ta høyde for at rentekuttene du hadde håpet på, ikke kommer:

– Det er vanskelig å vite akkurat når aksjemarkedene vil falle og dermed vil det for de fleste av oss være riktig å holde på investeringene og ikke prøve å kjøpe og selge. Men, når de fleste landene i Europa skal bruke mer på forsvar kan det gi mer vekst som igjen minsker sannsynligheten for rentekutt. En bør derfor ikke budsjettere for mye med lavere renter fremover.

Tenk langsiktig

Næss ser ikke på faren for handelskrig som en umiddelbar trussel mot folks personlige økonomi. Han vil imidlertid ikke se bort fra det kan komme relativt store svingninger i aksjemarkedet i tiden som kommer 

– Det er vanskelig å se hva det betyr for lommebøkene våre. Dersom det blir mest trusler og mindre virkelige endringer så vil det ikke ha så mye å si for lommeboken, sier den rutinerte investeringsdirektøren, før han fortsetter med å minne om at investeringer i aksjemarkedet alltid vil være forbundet med en viss risiko: 

– Det er alltid risiko å være investert i aksjer og det er derfor man får betalt med høyere avkastning over tid. En regner ofte med at aksjer kan gi ti prosent årlig avkastning, mens bankinnskudd i beste fall kan gi opp mot fem prosent. Dersom man skal spare penger som en må bruke innen ett år så er det svært høy risiko å være i aksjer. En kan langt ifra utelukke at det kommer et fall på 20 prosent, sier Næss. Derfor understreker han viktigheten av å tenke langsiktig:

 – Dersom en ser på de neste ti til 20 årene er sannsynligheten mindre for at du samlet sett taper mye penger på aksjer, og da blir den samlede avkastningen også langt bedre.

Ikke spesielt urolig

Robert Næss

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, er ikke spesielt bekymret – tenk langsiktig er hans råd.

Ekspertens innsikt for investeringer i urolige tider

1. Markedsuro kan være bra

Tenk deg et aksjemarked som aldri svinger. Da ville «alle» flytte pengene til aksjemarkedet og det vil medføre at det ikke blir noe særlig avkastning å hente i aksjemarkedet. Det at aksjekursene svinger og gir dårlig avkastning i en kortere eller lengre periode er grunnen til at du over tid får bedre avkastning ved å være i aksjer.

2. Du skal forberede deg på markedsuro

Tenk deg at du skal gå en langtur på fjellet. Med litt medvind og sol i ansiktet kan det bli en fantastisk tur, og du trenger ikke å drasse på vindklær eller hansker og lue. Men, hva gjør du hvis det blåser opp til storm? Da er det for sent å gjøre grep. Sånn er det også i aksjemarkedene. Når du investerer i fond bør du tenke på hvor mye du har råd til å tape.

3. Salg er salg

De fleste liker å kjøpe ting som er satt ned i pris. Sånn er det også ofte med markedsuro. Hvis aksjekursene stuper så betyr det at prisen er lavere enn det den var før. Folk flest selger på bunn, ekspertene handler ved børsfall.

 4. Mangel på markedsuro kan være et faretegn

Lange perioder med rolige markeder er ofte et faretegn. Hvis aksjekursene stiger og stiger og det ikke kommer en nedtur, kan en risikere at de blir for dyre.

5. Markedsuroen kan vare

Det er en klar tendens til at hvis det først oppstår markedsuro, så varer den en stund. Men, den går begge veier. Noen dager stiger markedet mye og andre dager faller det. Analyser over utviklingen på lang sikt viser faktisk at avkastningen i året etter markedsuro ofte er høyere enn når markedet er rolig.

Ønsker du personlig rådgivning?

Usikker på hvordan markedsuroen påvirker din økonomi? En av våre rådgivere gir deg anbefalinger basert på din økonomi.

Book gratis møte

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår Fondsliste.

Viktig informasjon

Merk at innholdet på denne siden er ment som en generell informasjon til leseren. Ingenting på denne siden skal forstås som et investeringsråd og skal heller ikke danne grunnlag for en investeringsbeslutning. Informasjonen er utelukkende produktinformasjon. Nordea anbefaler at du leser prospektet og brosjyren for produktet og kontakter en profesjonell rådgiver for en rådgivningssamtale før du tar en investeringsbeslutning.