Hvordan bør du tenke rundt sparingen din i urolige tider?

Alle som investerer i aksjer eller fond vil før eller senere oppleve nedgang i markedene. Vi anbefaler deg som sparer å ha is i magen og holde deg til din opprinnelige spareplan. På denne siden kan du lese hvordan du bør tenke rundt sparingen din i urolige tider.

Slik bør du tenke rundt sparingen din i urolige tider:

Vær langsiktig selv om markedene svinger

Når markedene svinger anbefaler vi at du har is i magen og holder deg til din opprinnelige spareplan. På den måten vil du over tid få glede av oppgang som kommer etter en nedgang.

Når du sparer i fond er det viktig at du er langsiktig og ikke lar deg påvirke av hvordan markedskursene utvikler seg. Du har større sjanse til en positiv avkastning på lang sikt om du sparer jevnlig, enn om du forsøker å kjøpe og selge på riktige tidspunkter. Når du sparer jevnlig i en børsnedgang så kjøper du fondsandeler til en lavere pris. Disse vil stige i avkastning når markedet stiger igjen.    

Ikke forsøk å time markedet

Det finnes to hovedårsaker til at det er vanskelig å kjøpe og selge til rett tid:

  1. Du ser et mønster som ikke finnes
    Vi er eksperter på å finne mønster. Vi kan tro at vi har sett historiske prismønster, men i virkeligheten har som oftest disse bevegelsene vært tilfeldige. Vi hører ofte fortellinger om de som lykkes med å time markedet, men ikke like ofte om de som forsøker og som feiler.
  2. Du har følelser
    Våre beslutninger styres i stor grad av følelser og usikkerhet. Det er lett å få panikk når markedet har falt mye. Det betyr at det sannsynligvis er fare for at vi selger når børsen er nær bunnen. Motsatt er det lett å tenke at en går glipp av oppturen når markedet har steget mye og dermed kjøper når toppen er nær.

Trenger du rådgivning?

Sparer du til pensjon eller har andre langsiktige sparemål, har du vanligvis ingen grunn til å avvike fra spareplanen din. Hvis du likevel er urolig, er du velkommen til å snakke med en rådgiver.

Vi har mange svært dyktige rådgivere over hele landet. Våre spareråd er basert på våre modellporteføljer som har eksistert og virket siden 2001. Vi bruker god tid på hver enkelt kunde for å finne riktig spareplan, basert på din risikoprofil, risikokapasitet, tidshorisont, formål, likviditet, rebalansering, involveringsgrad og kostnader.

Trenger du å prate med en rådgiver nå, er du velkommen til å treffe oss via nettmøte.

Book møte her - fyll ut skjema, eller benytt chat nederst på siden.

Spar smart med en månedlig spareavtale!

Har du en månedlig spareavtale jevnes risikoen ut over tid fordi du kjøper fondsandeler i både oppgangstider og nedgangstider.

Du kan forvente gode avkastningsmuligheter over tid og du velger selv hvor høy risiko du vil ta på fondssparingen din.

Les mer om spareavtale i fond her

Derfor bør du tenke langsiktig med din fondssparing

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, deler sine 5 beste tips og råd om langsiktig sparing i fond.

Generelt om risiko ved sparing i fond

Det er viktig å merke seg at historisk og forventet avkastning ikke gir garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste

Om innholdet på denne siden 
Merk at innholdet på denne siden er ment som en generell informasjon til leseren. Innholdet er ikke ment som personlig investeringsrådgivning. Trenger du personlig rådgivning ber vi deg ta kontakt med oss.