Bekymret for svingninger i aksjemarkedet? Dette bør du gjøre

Alle som investerer i aksjer eller fond vil før eller senere oppleve nedgang i markedene. Seniorstrateg i Nordea, Joachim Bernhardsen, har følgende tips til kunder som lurer på hvordan de bør tenke rundt sparingen sin i urolige tider.

Pensjon i et fallende marked - hva bør jeg gjøre?

Leif Rune Rein - webinar 640x360

Se webinar med Leif-Rune Rein, Investeringsdirektør i Nordea Liv, hvor han snakker om pensjonssparing i et relativt turbulent marked.

- Vi anbefaler deg som sparer å ha is i magen og holde deg til din opprinnelige spareplan. Vær langsiktig selv om markedene svinger. På den måten vil du over tid høste oppgangen i aksjemarkedet. 

Seniorstrategen understreker viktigheten av å ha et langtidsperspektiv når en sparer i fond. 

- Svingninger som vi opplever nå er ikke uvanlig i aksjemarkedet. Det er samtidig vanskelig å time slike svingninger. Du har større sjanse til en positiv avkastning på lang sikt om du sparer jevnlig, enn om du forsøker å kjøpe og selge på riktige tidspunkter. Når du sparer jevnlig i en børsnedgang så kjøper du fondsandeler til en lavere pris. Disse vil stige i avkastning når markedet stiger igjen, sier han. 

Derfor bør du ikke forsøke å "time" markedet

Ifølge Bernhardsen er det to hovedårsaker til at det er vanskelig å kjøpe og selge til rett tid:

  1. Overdreven tro på timing
    Når markedet er urolig, som nå, er det også store svingninger fra dag til dag. Markedet kan falle raskt, men også komme fort tilbake. Det gjør det utfordrende å komme seg inn og ut av markedet til riktig tid. Fasiten kan fort bli at forsøk på å «time» kan koste deg dyrt. 
  2. Du har følelser
    Det er lett å få panikk når markedet faller. Beslutninger kan da styres av følelser snarere enn fornuft. Da er det en fare for at vi selger når børsen er nær bunnen. Motsatt er det lett å tenke at en går glipp av oppturen når markedet har steget mye og dermed kjøper når toppen er nær.

Ønsker du rådgivning?

Sparer du til pensjon eller har andre langsiktige sparemål, har du vanligvis ingen grunn til å avvike fra spareplanen din. Hvis du likevel er urolig, er du velkommen til å snakke med en rådgiver.

Vi har mange svært dyktige rådgivere over hele landet. Våre spareråd er basert på våre modellporteføljer som har eksistert og virket siden 2001. Vi bruker god tid på hver enkelt kunde for å finne riktig spareplan, basert på din risikoprofil, risikokapasitet, tidshorisont, formål, likviditet, rebalansering, involveringsgrad og kostnader.

Ønsker du å prate med en rådgiver, er du velkommen til å treffe oss via nettmøte.

Les mer og book møte

Derfor bør du tenke langsiktig med din fondssparing

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, deler sine 5 beste tips og råd om langsiktig sparing i fond.

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste

Om innholdet på denne siden 
Merk at innholdet på denne siden er ment som en generell informasjon til leseren. Innholdet er ikke ment som personlig investeringsrådgivning. Trenger du personlig rådgivning ber vi deg ta kontakt med oss.