Fordeler med obligasjoner

  • Bidrar til en forventet høyere avkastning enn sparing på konto
  • Begrenser risiko, sammenlignet med noen andre spareprodukter, som aksjefond
  • Tilfører stabilitet i et fond som består av aksjer og obligasjoner
  • Gir god sikring i tilfelle av krisetider

Statsobligasjoner og selskapsobligasjoner

Når du kjøper en obligasjon gir du et lån til utsteder av obligasjonen. 

Statsobligasjoner er obligasjoner utstedt av staten. Obligasjonene blir ansett å ha lav risiko, og gir derfor en lavere forventet avkastning.

Selskapsobligasjoner, eller kredittobligasjoner, er gjeldsbrev utstedt av et selskap. Risikoen og renten varierer med selskapets betalingsevne. Jo større risiko for at selskapet ikke kan betale tilbake når obligasjonen forfaller, desto høyere rente.

Grønne obligasjoner er lån der pengene benyttes til miljøprosjekt og grønne formål. For eksempel finansiering av prosjekter knyttet til fornybar energi eller energieffektive byggelån. 

Avkastning i en obligasjon

Avkastningen i en obligasjon består av en løpende rente (kupongrente) og obligasjonskursen.

Låntaker betaler en fast eller flytende kupongrente til obligasjonseieren. Ved fastrente vil kupongrenten være den samme hele tiden, uansett hva som skjer i rentemarkedet. Går markedsrenten opp vil imidlertid obligasjonskursen gå ned. Den flytende renten vil bevege seg etter utviklingen i markedsrenten.

Risiko i obligasjoner

Sammenlignet med aksjer har obligasjoner ofte et lavere risiko nivå. Risikoen kan deles inn i tre nivåer.

  1. Renterisiko som måles med rentefølsomhet, også omtalt som rentedurasjon. Rentedurasjon viser hvor mye verdien på obligasjonen eller obligasjonsfondet endres når markedsrentene går opp eller ned. 
  2. Kredittrisiko er risikoen for at utsteder ikke klarer å overholde sine forpliktelser. Kredittrisiko bestemmes av utsteders kredittverdighet og er ofte analysert av et kredittvurderingsselskap. Jo større risiko det anses å være på selskapet, jo mere må de betale for at noen skal være villig til å låne penger til selskapet. 
  3. Likviditetsrisiko er risiko som gjelder for både aksjer og obligasjoner. Om du ønsker å selge obligasjonen før forfall, må det være en kjøper. Denne risikoen forsvinner nesten helt om du velger et fond istedenfor enkeltobligasjoner. Men ved ekstraordinære markedshendelser har det skjedd at det ikke er mulig å handle fond i en periode.

    Om du kjøper en obligasjon i utenlandsk valuta pådrar du deg også valutarisiko. Normalt er imidlertid rentefond (dvs. ulike typer obligasjonsfond) valutasikret. Da vil ikke svingninger i valutakurs påvirke avkastningen.

Diversifisering = spredning av risiko

Investerer du i flere obligasjoner, eller et obligasjonsfond reduseres risikoen ved at forholdet mellom avkastning og risiko blir bedre. Du blir dermed ikke like påvirket av en enkelthendelse som kan føre til at et selskap går konkurs, eller ikke klarer å betale tilbake. 

Avhengig av din sparehorisont og risikotoleranse, kan du også lage en portefølje med aksjer og obligasjoner.

I dårlige økonomiske tider kan ofte aksjer falle i verdi, mens obligasjoner med fastrente kan øke i verdi, siden markedsrenten ofte faller.

Kredittverdighet

Risikoen knyttet til hvert enkelt selskap, altså sannsynligheten for at et selskap vil misligholde gjelden sin, blir vurdert av kredittvurderingsselskaper, for eksempel Standard & Poor's (S&P). De sikreste obligasjonene vil ha en AAA-rating, mens selskapene med høyest risiko vil ha en D-rating. 

Ratingskala for kredittvurdering av selskapsobligasjoner
Standard & Poor's
AAA
AA
A
BBB
BB
B
CCC
CC
C
D

Obligasjonsfond – hva er det?

Et obligasjonsfond (rentefond) er en type fond som plasserer pengene i ulike rentebærende obligasjoner. Risikoen og avkastningspotensialet er lavere enn i et aksjefond, men sparer du lenger enn tre år kan du likevel forvente høyere avkastning enn på bankkonto. Vær klar over at også obligasjonsfond kan svinge i verdi, men ofte mindre enn aksjefond og kombinasjonsfond.

Hvordan handle obligasjoner gjennom Nordea?

Fond: Gjennom fond er det enkelt å oppnå eksponering mot mange obligasjoner. Du kan enten velge et obligasjonsfond eller et kombinasjonsfond som består av både obligasjoner og aksjer. Fond gir en god spredning og minsteinnskuddet for å investere er lavt. I Fondslisten finner du oversikt over alle fondene våre. 

Om du ønsker å handle enkeltobligasjoner, kan du avtale møte med en rådgiver. Minstebeløpet for å investere i obligasjoner er 500.000 kroner. 

Investér i obligasjoner via fond

Du kan kjøpe fond i nett-/mobilbanken.

Logg inn Åpnes i nytt vindu

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår Fondsliste.