Før du vet ordet av det er det du som er gammel

Selv om det kanskje er mer fristende å bruke pengene dine på noe annet akkurat nå, er det lurt å spare noe. Så kan du leve livet og gjøre det du vil - også som gammel. Noen få hundrelapper i måneden med pensjonssparing kan utgjøre en stor forskjell for deg som pensjonist.

Pensjon er også lønn, bare fremtidig. Det er den du skal leve av når du en gang slutter å jobbe. Det er derfor viktig med god oversikt og forståelse av egen pensjon, selv om det er lenge til pensjonsalderen. Ved å vite hva du kan forvente å få utbetalt i pensjon, er det enklere å planlegge for fremtiden.

Det første steget mot å sikre din økonomiske fremtid, er naturligvis å sjekke hvor mye du ligger an til å få i pensjon. Før i tiden var dette en knotete prosess, men nå er det gjort med noen få tastetrykk. I Nordea Boost kan du enkelt kan sjekke hvor mye du vil få i pensjon, uansett om du er Nordea-kunde eller ikke. Der kan du også ta enkle grep for å påvirke pensjonen din.

Endret pensjonssystem krever mer av deg

Dagens voksne er vant med en foreldregenerasjon som viet lite oppmerksomhet til pensjonen sin. Den ordnet seg selv, og man gikk av med 66 prosent pensjon når man fylte 67 år. Slik vil det ikke lenger være for oss som pensjoneres om 10, 20 eller 30 år. Dagen pensjonssystem forutsetter en egeninnsats, hvis du ikke vil at nedgangen fra vanlig lønn til pensjonsutbetaling skal bli for stor.

Det er lite som skal til

Hvis fremtids-deg kunne reist tilbake i tid for å gi deg pensjonsråd, så ville nok dette vært det viktigste. Det er sant at vi i Norge både har folketrygden og pensjonen som arbeidsgiverne setter til side for oss, men i tillegg er vi avhengig av pensjonen vi sparer selv. Og her er ikke alle like flinke. Heldigvis er det ikke mye som skal til. Når pengene får flere år på seg å vokse frem til pensjonsalder, kan selv et lite beløp i måneden gjøre en stor forskjell. Så gjør på fremtids-deg en tjeneste: boost pensjonen din.

Er du i 40- eller 50-årene og ennå ikke har startet pensjonssparing, trenger du ikke å fortvile. Med flere tiår igjen til pensjonsalder, kan selv et beskjedent månedlig sparebeløp vokse til et betydelig tilskudd til pensjonen din. Men – la ikke dette være en sovepute. Tiden er definitivt inne for å starte pensjonssparingen. 

Her er ser du noen eksempler på hva som skal til for å oppnå en viss sum etter et antall år med sparing. Eksemplene gjelder sparing i fond med en årlig avkastning på syv prosent. Sparebeløpet er inflasjonsjustert*. 

 • Sparer du 1000 kroner i måneden fra du er 35 år til du fyller 67 år, vil sparebeløpet vokse til 930 000 kroner
 • Sparer du 1000 kroner i måneden fra du er 45 år til du fyller 67 år, vil sparebeløpet vokse til 500 000 kroner

Eksemplene viser at det ikke er nødvendig med svimlende sparebeløp for å oppnå et godt tilskudd til pensjonen din.

Langsiktig, men samtidig fleksibel sparing

Fondssparing passer for alle som ønsker fleksibel og langsiktig sparing, med mulighet for god avkastning over tid.

Med Fondskonto Pensjon kan du spare et engangsbeløp eller sette opp en månedlig spareavtale, og du kan skattefritt bytte fond eller investeringsprofiler så ofte du vil. Det er ingen bindingstid, og pengene kan tas ut gebyrfritt når det passer deg. Les mer om Fondskonto Pensjon. 

Tre tips for å øke lønnen din som pensjonist!

Selv om det er lenge til pensjonsalder, kan det være smart å ta noen enkle grep nå for å øke lønnen din som pensjonist. Det er spesielt tre ting du bør tenke på:

 1. Har du en aksjeandel på innskuddspensjonen din som passer for deg?

  Pensjonssparingen din plasseres i investeringsprofiler. Her kan du selv velge hvor mye aksjer du ønsker i investeringsprofilen din. Har du mer enn 10 – 15 år igjen til pensjonsalder, anbefaler vi en aksjeandel på 80 %. Ved langsiktig sparing, slik som pensjon, kan en høyere aksjeandel være med på å øke pensjonen din. Sjekk effekten av å endre aksjeandel i Nordea Boost. Logg inn her!
 2. Det er smart å spare på egenhånd

  For mange kan det være fornuftig å spare selv til pensjon. Jo tidligere du kommer i gang med egen sparing, jo mindre sparebeløp skal til for å sikre økonomien din som pensjonist. Du kan velge mellom flere alternativer for egen sparing, og disse kan også kombineres. Les mer her!
 3. Snakk med en pensjonsrådgiver

  Har du spørsmål om pensjonen din? Trenger du bedre oversikt og forståelse? Våre dyktige pensjonsrådgivere kan hjelpe deg med å beregne og samle pensjonen, i tillegg til å se på gode løsninger for fremtiden din.

  Pensjonsrådgiverne kan bistå deg med en god individuell rådgivning, helt gratis. De er spesialiserte på effektive og sømløse videomøter. Les mer her!

Kom i gang med pensjonssparing

Start sparing Åpnes i nytt vindu