Sjekkliste når du skal kjøpe bruktbil:

1. Gjør grundige forberedelser

Magnus Groseth, daglig leder i KBIL, forteller at det første du bør gjøre når du skal kjøpe bruktbil er å tenke grundig gjennom hvilke behov bilen skal dekke. Hva slags bil trenger du og din familie?

– Hvis du er gift eller samboer, vil jeg på det sterkeste anbefale å diskutere det med partneren din, så dere er samkjørte. Det er også viktig å se på hva slags budsjett du har og hvordan du skal finansiere bilen. De fleste av oss trenger å låne for å kjøpe, og da må du vite hvor mye du er villig og i stand til å betale i måneden for å ha en bil. Du bør ha lånebevis i orden – før du kjøper bilen, forteller Groseth. 

2. Undersøk bilens tekniske tilstand

Når du vet hva slags bil du trenger og omtrent hvor mye penger du skal bruke, bør du sjekke tilstanden på bilen.

– Skulle jeg kjøpt bil privat ville en test utført av en tredjepart vært viktig for meg. Hos oss i KBIL NAF-tester vi alle biler som har gått mer enn 1000 kilometer. Husk at en godkjenning på en EU-kontroll ikke er det samme som en EU-kontroll, som ikke er en full tilstandsrapport, forklarer Groseth.  

3. Er bilen fri for heftelser? 

Ved kjøp av bruktbil på privatmarkedet bør du sjekke om det er noen heftelser registrert på bilen. Heftelser blir registrert dersom eier av bilen har lånt penger med pant i bil. Har ikke eieren nedbetalt lånet, vil heftelsen overtas av deg når du kjøper bilen.

– Heftelser bør du følge nøye med på så du ikke blir sittende med selgerens gjeld. Det er veldig mange som ikke tenker på det. Vi hører dessverre om en del som liker å lure folk på bruktbilmarkedet, sier Groseth.

Finansierer du bilen med billån fra Nordea blir bilen alltid sjekket for heftelser. Slik unngår du å sitte igjen med gjeld på bilen fra tidligere eier. 

4. Be om service- og verkstedhistorikk 

Selv om de fleste bruktbilhandler går smertefritt, mener Christian Hyldetoft Haugen, salgssjef i Motorforum Oslo, at du alltid bør be om service- og verkstedshistorikken til bilen du skal kjøpe. 

– Om servicehistorikken ikke er komplett, risikerer du skjulte servicekostnader på bilen i fremtiden, forklarer han. 

I motsetning til privatmarkedet har Motorforum og de fleste andre forhandlere et krav om at bilen har fulgt fabrikkens serviceprogram for å ivareta bilens garanti.

Nordea Finans - Mann med sjegg - small-overlay

5. Prøvekjør alltid bilen  

– Det er viktig å prøvekjøre bilen da du kan oppdage åpenbare feil, vesentlig slitasje eller mangler, forteller Morten Harsem, administrerende direktør i Snap Drive. 

Han ber deg gå nøye gjennom denne sjekklisten:  

  • Fungerer alle varsellampene i dashbordet som de skal? 
  • Fungerer motor og gir både ved akselerasjon og brems, ved ulike hastigheter? 
  • Opplever du vibrasjoner og ulyder fra motoren ved igangsettelse i motbakke? 
  • Kommer det ulyder fra motoren når du kjører bilen over dumper? 
  • Trekker bilen til en av sidene ved oppbremsing eller normal kjøring? 
  • Fungerer alle brytere og andre funksjoner som de skal? 
  • Fungerer klimaanlegget – både oppvarming og nedkjøling? 
  • Er frontruten uten steinsprutskader og riper? 
  • Virker alle lys? 
  • Er det sprekker eller dugg på lyktene?
  • Er det lovlig mønsterdybde på sommer- og vinterdekkene? 
  • Følger instruksjonsbok, servicehefte, jekk, verktøy, reservehjul, varseltrekant, nøkkel til låse/hjulbolter med bruktbilen?

6. Ikke glem kontrakt 

Magnus Groseth mener at å ikke ha en kjøpekontrakt når du kjøper bruktbil, er den største tabben du kan gjøre:

– Det er rett og slett vanvittig teit. Skulle det være noe å klage på, har du fint lite du skulle ha sagt uten kontrakt.

Det er ofte konflikter knyttet til bilkjøp, og ikke overraskende er det kjøp og salg av bruktbil som dominerer Forbrukerrådets klagesaker.

– Om jeg så hadde kjøpt bil av bestevennen min, hadde jeg brukt en kontrakt!

7. Stol på magefølelsen

– Får du en dårlig magefølelse, dropp å kjøpe bilen. Da er det bedre å la være, sier Groseth og legger til:

– Det er relativt store summer, og litt som å kjøpe leilighet. Kjenner du at noe skurrer, vil gleden over bilkjøpet fort drukne i grubling over om du virkelig gjorde det rette valget. Spar deg selv for det!

8. Gjør kjøpsprosessen enkel og trygg 

Det er mye som bør være på plass før du gjennomfører kjøpet av en bruktbil du har sett deg ut. Derfor har Nordea Billån – en av de raskest voksende aktørene innen finansiering av kjøretøy – lansert «Trygt Oppgjør» som en del av lånesøknaden for bil-, MC- og caravanlån. 

– Dette er en heldigital kjøpekontrakt som forenkler prosessen både for deg som kjøper og for selgeren, forteller Erling Morkemo, salgs- og markedsansvarlig i Nordea. 

– Kjøper du bruktbil gjennom «Trygt Oppgjør» sikrer du at finansieringen, enighet om pris, forsikring, lånepapirer og utbetaling skjer innenfor sikre rammer, avslutter han.