Bilferie i Norge

Tips til et trygt bruktbilkjøp

Bruktbilmarkedet er hett om dagen og vi nordmenn kjøper bruktbiler som aldri før. Her får du tips om hva du bør tenke over før du tar steget inn i bruktbilmarkedet.

1. Gjør grundige forberedelser

Eirik Håstein, produktdirektør for motor i Finn.no, forteller at det første du bør gjøre når du skal kjøpe bruktbil er å tenke grundig gjennom hvilke behov bilen skal dekke og hva slags bruksmønster bilen skal ha. Skal du bruke den i hverdagen eller kun i helger og ferier? 

– Det er også viktig å se på hva slags budsjett du har og hvordan du skal finansiere bilen. Å ha lånebevis klart på forhånd gjør kjøpsprosessen vesentlig enklere. Noe av det mest irriterende for selgere er når noen sier at de vil kjøpe bilen, men må ordne lånebevis først, forteller Håstein. 

2. Undersøk bilens tekniske tilstand

Å kreve å få en tilstandsrapport om bilens tekniske tilstand, er noe Håstein anbefaler alle som skal kjøpe seg bruktbil å gjøre. 

– Om bilen ikke har gjennomgått en NAF-test kan du høre om selger er villig til å ta testen, sier Håstein. 

Han forteller at du også bør sjekke om bilen er EU-godkjent, men understreker at det er viktig å merke seg at en EU-godkjenning ikke er det samme som en NAF-test. 

– Mange har nok mye tiltro til EU-kontrollen, men det er viktig å påpeke at dette ikke er en tilstandsrapport, den forteller deg kun om bilen tilfredsstiller visse sikkerhetskrav, som for eksempel at bremsene er i orden. 

3. Er bilen fri for heftelser? 

Ved kjøp av bruktbil på privatmarkedet bør du sjekke om det er noen heftelser registrert på bilen. Heftelser blir registrert dersom eier av bilen har lånt penger med pant i bil. Har ikke eieren nedbetalt lånet, vil heftelsen overtas av deg når du kjøper bilen. 

– Heftelser bør du følge nøye med på så du ikke blir sittende med selgerens gjeld, sier Håstein.  

4. Be om service- og verkstedhistorikk 

Selv om de fleste bruktbilhandler går smertefritt, mener Christian Hyldetoft Haugen, salgssjef i Motorforum Oslo, at du alltid bør be om service- og verkstedshistorikken til bilen du skal kjøpe. 

– Om servicehistorikken ikke er komplett, risikerer du skjulte servicekostnader på bilen i fremtiden, forklarer han. 

I motsetning til privatmarkedet har Motorforum og de fleste andre forhandlere et krav om at bilen har fulgt fabrikkens serviceprogram for å ivareta bilens garanti.

Nordea Finans - Mann med sjegg - small-overlay

5. Prøvekjør alltid bilen  

– Det er svært viktig å prøvekjøre bilen da du kan oppdage åpenbare feil eller vesentlig slitasje eller mangler, forteller Morten Harsem, administrerende direktør i Snap Drive. 

Han forklarer at det er flere viktige ting du bør undersøke når du prøvekjører en bruktbil, og ber deg gå nøye gjennom denne sjekklisten:  

 • Fungerer alle varsellampene i dashbordet som de skal? 
 • Fungerer motor og gir både ved akselerasjon og brems, ved ulike hastigheter? 
 • Opplever du vibrasjoner og ulyder fra motoren ved igangsettelse i motbakke? 
 • Kommer det ulyder fra motoren når du kjører bilen over dumper? 
 • Trekker bilen til en av sidene ved oppbremsing eller normal kjøring? 
 • Fungerer alle brytere og andre funksjoner som de skal? 
 • Fungerer klimaanlegget – både oppvarming og nedkjøling? 
 • Er frontruten uten steinsprutskader og riper? 
 • Virker alle lys? Er det sprekker eller dugg på lyktene?
 • Er det lovlig mønsterdybde på sommer- og vinterdekkene? 
 • Følger instruksjonsbok, servicehefte, jekk, verktøy, reservehjul, varseltrekant, nøkkel til låse/hjulbolter med bruktbilen?

6. Ikke glem kontrakt 

Håstein mener at den største tabben du kan gjøre når du skal kjøpe deg bruktbil er å ikke ha en kjøpekontrakt. 

– Har du ikke har en kjøpekontrakt vil du stå svakt om det skulle bli en klagesak, sier Håstein.  

Det er ofte konflikter knyttet til bilkjøp, og ikke overraskende er det kjøp og salg av bruktbil som dominerer Forbrukerrådets klagesaker. Åpnes i nytt vindu

Håstein synes det er merkelig at så mange dropper kjøpekontrakt når kjøp av bil er en av de største investeringene de fleste gjør. 

– Det virker som om folk har en oppfatning om at «dette går greit». 

7. Gjør kjøpsprosessen enkel og trygg 

Det er mye som bør være på plass før du gjennomfører kjøpet av en bruktbil du har sett deg ut. Derfor har Nordea Billån – en av de raskest voksende aktørene innen finansiering av kjøretøy – lansert «Trygt Oppgjør» som en del av lånesøknaden for bil-, MC- og caravanlån. 

– Dette er en heldigital kjøpekontrakt som forenkler prosessen både for deg som kjøper og for selgeren, forteller Erling Morkemo, salgs- og markedsansvarlig i Nordea. 

– Kjøper du bruktbil gjennom «Trygt Oppgjør» sikrer du at finansieringen, enighet om pris, forsikring, lånepapirer og utbetaling skjer innenfor sikre rammer, legger han til.