Studentøkonomi

Åtte råd for en bedre studentøkonomi

Nordeas forbrukerøkonom Derya Incerdursun gir deg sine beste råd for å få pengene til å vare lenger.

1. Kjøp brukt eller få gratis på nett

Skal du ha møbler, hvitevarer og interiørartikler til ditt nye bosted, kan du omfavne gjenbruk og utforske Finn.no. Du kan gjøre noen kupp på brukte ting som ellers er dyrt å kjøpe nytt, og noe gis til og med bort gratis. Ved å kjøpe brukt sparer du også miljøet. 

2. Jakt studentrabatter

Du kan spare penger på å utnytte studentbeviset til å få rabatter der det er mulig. På studenttorget.no får du en landsdekkende oversikt over studentrabatter, studentfordeler og studentpriser. 

3. Finn billig mat

Det finnes ulike apper som gir deg en oversikt over alle tilbud fra alle matvarebutikker i Norge. Disse sammenligner prisene på matvarer, og gir en oversikt over hvilke butikker som er billigst.

4. Kjøp og selg brukte pensumbøker

Du kan spare mye på å kjøpe brukte pensumbøker på nett i forbindelse med studiestart. Du kan også legge ut en annonse som sier at du ønsker å kjøpe bøker. Ta godt vare på bøkene og selg dem når du er ferdig med dem, så kan du også tjene litt penger. 

5. Ikke finansier hverdagen med kredittkort

Det kan være fristende å bruke kredittkort når faste utgifter og mat er betalt og studielånet ikke strekker til. Da er det viktig å huske at dette er penger du ikke har, og som skal betales tilbake, gjerne med renter i tillegg dersom du utsetter å betale. Hverdagen blir dyr når du lever på penger du ikke har, og det kan gjøre at du kan bruke lang tid på å betale tilbake. 

6. Et budsjett er viktigere enn du tror

Det kan høres litt kjedelig ut å lage budsjett, men det kan være avgjørende for om du klarer å disponere pengene dine riktig. Det kan være dyrt å være en sosial student, og ved å sette opp budsjett, får du en oversikt over hva som vil gå inn og ut av konto. På den måten vet du hvor mye du har igjen til sosiale aktiviteter, etter at mat og de faste kostnader er betalt.

7. Spar i BSU

Sett penger på BSU! Det er en gavepakke til deg som er under 34 år og som har en skattbar inntekt. Samtidig får du en svært god rente på sparebeløpet. Pengene kan brukes til boligkjøp og nedbetaling av lån. Du får 10 % skattefradrag på pengene du setter inn hvert år. Det vil si at hvis du sparer det årlige maksbeløpet på 27.500 kroner i året, får du 2.750 kroner i skattefradrag. Totalt kan du spare 300.000 kroner på BSU. 

8. Tjen skattefrie kroner

Du kan tjene noen ekstra skattefrie tusenlapper under studietiden. Du kan for eksempel laste ned appen Nabohjelp der du kan tilby naboen tjenester mot betaling. Her kan du også leie ut dine private eiendeler eller selge ting du ikke trenger. 

Du kan også selv finne og utføre småjobber for andre som hundepass, barnepass, maling, husvask, flyttehjelp, privatundervisning m.m. Fra samme oppdragsgiver kan du tjene inntil 6000 kroner i året skattefritt dersom arbeidet utføres i oppdragsgivers eget hjem, og inntil 1000 kroner dersom oppdraget utføres utenfor oppdragsgivers hjem.

Dette betyr at du kan ha flere oppdrag hos forskjellige oppdragsgivere og tjene inntil 6000 kroner skattefritt hos hver av dem. Du må likevel passe på at aktiviteten ikke blir ansett som virksomhet. Er du i tvil kan du alltid ta kontakt med skatteetaten.