Sparing for deg mellom 18 og 33

Det er ikke alltid lett å sette noe ekstra til side hvis du ikke tjener så mye enda, men det er fint å ha litt i bakhånd. Det finnes gode alternativer for deg som er ung. Visste du for eksempel at du kan spare litt hver gang du bruker bankkortet ditt?

Spar på forhånd, så har du litt i bakhånd😊

  • Dersom noe uventet skjer, så er det alltid greit å ha litt ekstra penger i bakhånd, en såkalt buffer. Skulle vaskemaskinen ryke eller sykkelen bli ødelagt og må på reparasjon, er det greit å ha satt til side litt ekstra. 
  • Det er ikke sikkert du drømmer om noe så stort som bolig enda, men kanskje en ferie, veske eller ny laptop. Det smaker stort sett bedre å kjøpe dette dersom du har spart i forkant enn å låne pengene for deretter å betale tilbake i etterkant.
  • Dersom du går med en drøm om en gang å kjøpe egen bolig er det viktig å spare. Er du under 34 år og skal kjøpe bolig i dag må du selv stille opp med 15% av boligens verdi i enten sparepenger og/eller tilleggsikkerhet (kausjon).

Tips! Visste du at:

  • Med MikroSpar sparer du litt hver gang du bruker bankkortet
  • Du kan velge å la sparebeløpet gå rett til BSU-kontoen din!
  • Det er penger spart til bolig litt etter litt - uten at du merker det

For deg som vil spare uten at du merker det😉

MikroSpar

Med MikroSpar sparer du litt hver gang du betaler med bankkortet ditt. Summen bestemmer du helt selv, og hvilken konto i Nordea den skal overføres til bestemmer du også. 

Du kan enten:
  • Sette et bestemt beløp, minimum 5 kroner. Dette beløpet trekkes hver gang du bruker kortet. 
Eller:
  • Du kan bestemme at MikroSpar skal runde opp, med minimum 2 kroner. Det betyr at du kan si at kjøpesummen skal rundes opp til nærmeste 10 kroner på varekjøpet og differansen utgjør sparingen. 

Eksempel:
La oss si at du skal spare 10 kroner hver gang du trekker kortet, og at du trekker kortet i snitt 2 ganger per dag. Da vil du i løpet av et år kunne spare 7 300 kroner, som du mest sannsynlig ikke har tenkt på at du har spart. MikroSpar oppretter du når du er logget inn i nettbanken.

Logg inn og opprett MikroSpar i nettbanken

For deg som vil spare til bolig

BSU - boligsparing for ungdom

BSU, er en veldig god spareform for deg som drømmer om å kjøpe bolig, er under 33 år og har skattbar inntekt. BSU-kontoen har svært gunstig rente sammenlignet med sparing på vanlig bankkonto. Husk at jo tidligere du kommer i gang, jo bedre. 

Les mer om fordeler og vilkår for BSU her

5 ting du bør være oppmerksom på

  1. 5500 kroner i spart skatt
    Skal du ha fullt utbytte av skattefordelen ved BSU så må du spare full kvote på BSU, som er
    kr 27 500,00 i året, og du må ha en inntekt som gir deg minst kr 2 750,00 i skatt. 
    For å få skattefradrag kan du ikke eie bolig.

    Men hva betyr egentlig skattefradrag? Et skattefradrag er spart skatt. For å få skattefradraget på 10,00 % må du har skattbar inntekt, pengene må være innbetalt på konto innen 31.12. og stå over årsskiftet.  Du kan spare opp til kr 300 000,00 på BSU til og med det året du fyller 33 år. 
  2. Du velger når du vil sette inn pengene
    Du kan selv velge når i løpet av året du setter inn pengene. Det viktigste er at pengene er på konto i god tid før 31. desember, slik at du har rett på skattefradraget. Vi oppfordrer deg til å sette inn pengene tidlig på året slik at du får den beste renten på dem lengst mulig. Dette fører oss videre til neste punkt:
  3. Ikke ta ut penger!
    Setter du inn pengene i starten av året og plutselig får behov for pengene igjen bør du forsøke unngå ta ut pengene. Pengene skal i utgangspunktet være låst til bolig. Er du usikker på om du kan få behov for pengene i løpet av året, sett de heller på en sparekonto til du vet at du kan låse dem.

    De pengene du setter inn et år blir 31. desember låst til kontoen, da disse skal inkluderes i skatteberegningen. Tar du ut låste penger anses dette dessverre som brudd på kontoavtalen, og skattefradragene må da betales tilbake.

    Videre kan uttak av låste penger fra BSU anses som at du avslutter sparingen og da avslutter kontoen. Dersom du har avsluttet kontoen så har du ikke mulighet til å begynne på nytt. Du kan flytte BSU kontoen mellom to banker, men ikke avslutte BSU i en bank for å starte i en annen. Bankene fikser flyttingen for deg. 
  4. Ikke avslutt kontoen for tidlig
    Pengene du har spart på BSU konto er for bolig. De aller fleste trenger disse pengene som egenkapital når de kjøper første bolig, men dersom du ikke gjør det, så anbefaler vi deg beholde kontoen så lenge som mulig. Ikke minst anbefaler vi deg å fortsette å spare på den så lenge du kan, frem til du er 33 år eller kvoten på kr 300 000,00 er full. 
  5. Tenk på hva du bruker BSU pengene på
    Foruten om det åpenbare, at du bruker pengene til første bolig, så kan pengene brukes på annen måte. Det viktigste er bare at du vet hvordan de kan brukes.

    Du kan bruke pengene spart på BSU til:
    - Egenkapital ved boligkjøp
    - Nedbetaling av boliglån/boligkreditt, inkl. belastningskonto for nedbetaling av boliglån 
    - Nedbetaling av gjeld knyttet til bolig som du hadde før BSU-kontoen ble opprettet
    - Påkostninger og vedlikeholdsarbeid på egen bolig

    Du kan ikke bruke BSU pengene til:
    - Bygging/påbygg
    - Kjøp av innbo og andre møbler 

Les mer og opprett BSU-konto