1. Markedssvingninger er helt naturlig

Alle som sparer i fond vil før eller senere oppleve nedgang i markedene. I følge Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea, er det lett å uroe seg for tap og derfor selge seg ut. Han mener det er flere gode grunner til å ikke la følelsene overstyre fornuften. 

Når du sparer i fond er det viktig å tenke langsiktig. Hold deg til din opprinnelige tidshorisont, selv når markedene svinger. Da vil du over tid høste av oppgangen i fondsmarkedet.

Hvis du selger på feil tidspunkt og mister oppgangen som ofte kommer etter en nedtur, kan du også miste mye avkastning. Du har større sannsynlighet for en positiv avkastning på lang sikt om du sparer jevnlig, enn om du forsøker å kjøpe og selge på riktig tidspunkt. 

2. Fortsett spareavtalen din hvis du kan

Det er naturlig at du vil stanse den månedlige sparingen din inntil alt er som normalt igjen. Problemet er at det er vanskelig å vite når det skjer. Det er med andre ord lett å gå glipp av vendepunktet eller bunnen. 

Månedlig sparing jevner ut risikoen. Du kjøper fondsandeler når markedet faller og stiger, og du blir dermed mindre sårbar enn hvis du går inn med en større sum penger på samme tidspunkt. Å handle når markedet har falt og prisene er lavere, gjør at du får flere fondsandeler for samme sum. Det kan på sikt gi god avkastning.

3. Vanskelig å kjøpe og selge til rett tid

Under markedsuro kan det være store svingninger fra dag til dag. Markedet kan falle raskt, men også komme fort tilbake. Det gjør det utfordrende å komme seg inn og ut av markedet til riktig tid. Det betyr at forsøk på å time markedet fort kan bli dyrt. 

Vi lar oss ofte styre av følelser, og det er lett å bli bekymret når markedet faller. Beslutninger kan da styres av følelser, snarere enn fornuft. Da er det en risiko for at vi kan selge når børsen er nær bunnen. Motsatt er det lett å tenke at du går glipp av oppturen når markedet har steget mye, og dermed kjøper når toppen er nær.

4. Du tjener penger på eksisterende sparing

Det er ikke bare tiden som er din beste venn når du sparer i fond. Du bør også kjenne til effekten som gjør at du kan tjene penger på de eksisterende investeringene dine, nemlig rentes rente-effekten.

Helt enkelt pleier vi å si at det handler om å tjene penger på allerede opparbeidet avkastning. Overført til fond, får du effekten av «avkastning på avkastningen» gjennom investeringene fondet gjør, og som igjen øker verdien på fondsandelene dine. Rentes rente-effekten vil akselerere over tid. Derfor er det lurt å la tiden jobbe for deg, og bry seg mindre om de naturlige svingningene i markedet.

SPARETIPS I UROLIGE TIDER

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen

Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea, mener det er gode grunner til å ikke la følelsene ta overhånd når markedet faller. Foto: Nordea

Book møte med rådgiver

Ønsker du å snakke med en rådgiver er du velkommen til å booke et møte med oss.

Book møte

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår fondsliste.

Om innholdet på denne siden

Merk at innholdet på denne siden er ment som en generell informasjon til leseren. Innholdet er ikke ment som personlig investeringsrådgivning. Trenger du personlig rådgivning ber vi deg ta kontakt med oss.