Spareavtaler i aksjefond gjennom turbulente tider

Sist oppdatert 11.04.2025

«Det geniale med spareavtaler i aksjefond er at du sprer investeringene dine over tid og på den måten unngår å overinvestere når optimismen i markedet er stor, eller underinvestere når pessimismen råder. Jevn sparing i aksjefond og langsiktighet er den beste oppskriften for å kunne oppnå realavkastning på sparepengene våre.» (Bernt Zakariassen, Adm Dir VFF) 

Tall fra verdipapirfondenes forening (VFF) viser at rekordmange nordmenn sparer i aksje og kombinasjonsfondfond, faktisk er det nå etablert over 1,7 millioner spareavtaler i Norge, hvorav ca. halvparten er etablert bare de siste fem årene. Kvinner stod for en noe høyere andel av nyetableringer, og aldersgruppen 25-39 år er den som øker mest. 

I en kommentar til resultatet av VFF sin årlige spareavtaleundersøkelse sier VFF at sparing gjennom månedlig faste innskudd i aksje og kombinasjonsfond er en ettertraktet form for sparing, og i manges øyne den absolutt beste også. Det er vanskelig å peke på en bestemt årsak til at spareavtaler har blitt så populære, men økt kunnskap og bevissthet rundt denne spareformen ser ut til å ha stor innvirkning, hevder VFF videre. 

Tallene fra VFF, og omfanget tatt i betraktning, samt den brede bruken av spareavtaler hos investorer kan bety at mange i dag lurer på om de skal fortsette sparingen eller pause den, når aksjemarkedet oppfører seg slik det har gjort de siste dagene. Det forstår vi og skal prøve å gi noen generelle betraktninger.

Sparesjef Nicolay Eger

 

Nicolay Eger

Etter nedturer i aksjemarkedet har det i et historisk perspektiv tatt relativt kort tid før markedet har tatt igjen det tapte.

Nedturene i markedet kan også være en mulighet

Det er vanskelig å time aksjemarkedene, og det generelle rådet er gjerne at man skal forholde seg rolig og ikke avvike fra sin opprinnelige spareplan. Fondsandelene du kjøper på lavere nivåer bidrar godt til grunnlaget for meravkastningen du kan få i aksjemarkedet over tid.  

Det kan derfor være viktig for den fremtidige avkastningen din at du fortsetter spareavtalen, selv om aksjemarkedet er inne i en vanskelig periode. Dersom sparehorisonten eller risikovilligheten din har endret seg, kan det være lurt å snakke med banken din for personlig rådgivning. 

Saken forsetter under

Dersom man tror på at aksjemarkedet henter seg inn over tid vil et fall på børsen bety at fondsandelene er billigere etter fallet enn de var før, og ved å benytte spareavtaler sikrer du en spredning av kjøpstidspunktet og pris på aksjefonds-andeler.  Med andre ord vil en generell anbefaling være å fortsette spareavtalen sin så lenge man ikke ønsker å endre selve spareplanen grunnet endringer i behov, tidshorisont eller andre faktorer. 

Det føles ubehagelig når sparingen din faller i verdi. Når det skjer, oppfordrer vi deg likevel til å tenke langsiktig.  Nedturer i markedet oppleves gjerne som dramatiske når vi er midt oppe i dem, og da er det lett å la seg rive med og selge fond på ofte ugunstige tidspunkt. Når det er som mørkest blir det ofte snart lysere. 

Etter nedturer i aksjemarkedet har det i et historisk perspektiv tatt relativt kort tid før markedet har tatt igjen det tapte, synligjort i grafen under:

Grafen viser aksjemarkedets globale utvikling siden 1970

Grafen viser aksjemarkedets globale utvikling siden 1970 (Verdensindeksen MSCI målt i USD).  

Så mye kan sparing i fond vokse over tid

Sparer du 2000 kroner i fond hver måned i 20 år gir du pengene mulighet til å vokse med 175 321 kroner, gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 5 %. 

  • Månedlig sparing: kr 2000  
  • Totalt sparebeløp: kr 480 000  
  • Antall år: 20 
  • Gjennomsnittlig årlig avkastning: 5 % 
  • Gevinst: kr 175 321 
  • Sparebeløp inklusive gevinst etter 20 år: kr 655 321 

Resultatet oppgis i dagens kroneverdi ved at en inflasjon på 2 % er trukket fra. Produktkostnader og skatteeffekt er ikke hensyntatt i utregningen. 

Her kan du gjør dine egne beregninger iFondskalkulatoren 

Viktig informasjon

Merk at innholdet på denne siden er ment som generell informasjon til leseren. Ingenting på denne siden skal forstås som et personlig investeringsråd og skal heller ikke danne grunnlag for en investeringsbeslutning.

Nordea anbefaler at du leser prospekt og nøkkelinformasjon for et produkt og kontakter en profesjonell rådgiver for en rådgivningssamtale før du tar en investeringsbeslutning.

Historisk avkastning gir ingen garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.