Hvordan bygge økonomisk trygghet?

Start sparing

Uansett livssituasjon lønner det seg å sikre en sunn økonomi.

Spar balansert

Kombiner nedbetaling av boliglån med andre smarte sparemetoder.

Trygghet først

Prioriter bufferkonto før du starter opp med annen sparing.

Start i riktig ende

– Det er viktig å finne en god balanse mellom å betale ned på boliglånet og spare på andre måter. Det handler om å ha trygghet i boligen, men også ha muligheten til å nå andre økonomiske mål, sier Derya Incedursun, forbrukerøkonom i Nordea.

Det er særlig én ting forbrukerøkonomen mener du bør prioritere først:

– Ha alltid en bufferkonto til uforutsette utgifter. To til tre månedslønninger på konto kan være et godt utgangspunkt, men all sparing er bedre enn ingenting. Det viktigste er at du har lett tilgjengelige midler i reserve, før du gjør investeringer som binder pengene dine over lengre tid, forklarer hun.

 

Boliglånets størrelse påvirker hvordan du bør spare

Størrelsen på boliglånet er det første du bør ta hensyn til.

 – Har du et stort boliglån med høye renteutgifter, bør du prioritere nedbetaling. Med et mindre lån og lavere renteutgifter, kan du fokusere mer på sparing eller investeringer, sier Incedursun.

Derya og Espen Ekspertene er enige:  Forbrukerøkonom Derya Incedursun og Espen Haugdahl Hagen, banksjef og tidligere investeringsrådgiver i Nordea, mener balanse er nøkkelen.

Espen Haugdahl Hagen, banksjef i Nordea, mener valget mellom å spare i fond eller betale ned på lån avhenger av to viktige faktorer: holdning til risiko og hvilken økonomisk situasjon man er i.

– Er du forberedt på noe svingninger kan langsiktig sparing i fond være aktuelt, selv med en boliglånsrente mellom 5,5-6 %.

Incedursun legger til:

– En tommelfingerregel er at hvis renten på boliglånet er lavere enn forventet avkastning på investeringer, kan det lønne seg å spare eller investere. Men dette må alltid vurderes opp mot dine langsiktige mål.

4 tips å huske på om boliglån og sparing

  • Spar opp en buffer først, deretter investering eller ekstra nedbetaling av lån.
  • Noe sparing er bedre enn ingenting.
  • Det som lønner seg for én, passer ikke nødvendigvis for en annen.
  • En økonomisk plan skal ikke gi deg bekymringer, men ro.

Tilpass sparingen til målet ditt

Om du vil spare til et bestemt kortsiktig mål –  innenfor tre år –  kan et fast trekk fra lønnskontoen til en høyrentekonto være en trygg strategi.

Om du har et mer langsiktig sparemål, kan fond være en god løsning. Her legger Derya til at du ikke bør legge alle eggene dine i én og samme kurv:  

– Selv om fond historisk sett har gitt den beste avkastningen, innebærer denne typen sparing også risiko. Min anbefaling er derfor at du sprer sparingen over flere fond, eller velger et fond hvor du kan tilpasse risikoen til behovene dine.

Hagen ønsker at flere tar kontakt for gode spareråd: 

Våre sparerådgivere ser helheten, og gir anbefalinger som passer akkurat din økonomi og livssituasjon. Enten du er nybegynner eller erfaren sparer kan du når som helst avtale en time med en sparerådgiver hos oss.

Start sparereisen din i dag

Uansett hvilken livssituasjon du er i og hvilken sparestrategi du går for, er vår forbrukerøkonom tydelig på en ting:  

– Du bør absolutt prioritere en eller annen form for sparing. Å spare gir deg økonomisk trygghet og frihet til å realisere målene dine, enten det er å kjøpe bolig, reise eller sikre en god pensjonisttilværelse. Start tidlig, spar regelmessig, og husk at selv små beløp over tid kan vokse til betydelige summer, sier Incedursun. 

Fordeler med nedbetaling av boliglånet

Derya poengterer at nedbetaling av boliglånet også er en form for sparing. 

Selv om gevinsten her ikke nødvendigvis er enkel å realisere om du skal fortsette å bo i samme bolig, finnes det andre klare fordeler:   

– Husk at du får skattefradrag på boliglånet, mens du må betale skatt for gevinst på investeringene. Hvilke utslag det gir vil variere fra person til person, avhengig av gjeldsgrad, men det må med i regnestykket. 

Avdragsfrihet: Dette er det lurt å tenke på

Noen vurderer avdragsfrihet på deler av boliglånet for å frigjøre penger til andre investeringer. Dette er en strategi som krever nøye vurdering. Investering i fond eller aksjer kan gi høyere avkastning enn verdistigning på bolig, men innebærer også større risiko. Det er en god regel å huske at renteutgiftene ikke må bli høyere enn mulig gevinst fra investeringene. Da vil avdragsfrihet rett og slett øke den totale gjelden over tid.  

Få hjelp til å balansere sparing og lån

En samtale med en av våre erfarne rådgivere er gratis og kan gi deg verdifull innsikt i din økonomiske situasjon og muligheter.

Book gratis rådgivningsmøte Åpnes i nytt vindu

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår Fondsliste.

Viktig informasjon

Merk at innholdet på denne siden er ment som en generell informasjon til leseren. Ingenting på denne siden skal forstås som et investeringsråd og skal heller ikke danne grunnlag for en investeringsbeslutning. Informasjonen er utelukkende produktinformasjon. Nordea anbefaler at du leser prospektet og brosjyren for produktet og kontakter en profesjonell rådgiver for en rådgivningssamtale før du tar en investeringsbeslutning.