Markedet svinger, men gir du det lang nok tid, vil det alltid stige

– i hvert fall om man ser på historien

Det er nettopp det Nordeas sjefsstrateg Erik Bruce har gjort. Ifølge han er de største vekstperiodene svært korte og de kommer brått. Ved å se på kurven til MSCI World-indeksen, som viser gjennomsnittlig avkastning på verdens børser fra 1970 og frem til i dag, kan man se at rundt 2/3 av den totale veksten er kommet i løpet av en periode på bare 10 måneder. 

Erik BruceFoto: Sjefsstrateg i Nordea, Erik Bruce, understreker viktigheten av å holde seg i markedet i urolige tider.

– Poenget her er, hvis du går ut når det begynner å se litt surt ut, er sjansen stor for at du ikke greier å komme tidsnok inn når ting snur. Og når det snur, det er da de gode månedene kommer sier Bruce, før ham påpeker at det til tross for korte vekstperioder, krever langsiktighet å oppnå god avkastning på aksjer.

Graf

– Du greier ikke å «time» markedet. Skal du være i aksjemarkedet, må du være konsistent og du må tåle nedgang, sier Bruce og viser til vekstkurven fra MSCI World-indeksen for de siste 55 årene.

De store gevinstene kommer plutselig

Selv om den totale avkastningen for investorer som har vært fullt investert i markedet de siste 55 årene har vært over 12 000 prosent, er kurven på ingen måte jevn. Den største veksten har kommet plutselig og vart kort. Ved å trekke fra bare ti av de beste månedene, sitter vi igjen med en avkastning på under 4000 prosent. 

I kroner og øre innebærer det at en investering på 100.000 kroner i 1970 ville ha vokst til over 12 millioner for en som var investert hele veien. Hadde man gått glipp av de ti beste månedene, hadde det totale beløpet vært på rundt 4 millioner kroner. Med andre ord kan svært korte perioder ute av markedet utgjøre forskjellen mellom økonomisk frihet og en middelmådig avkastning.

–  Ti måneder fra 1970 og frem til i dag er veldig lite. De kraftigste oppgangene skjer nesten alltid rett etter en periode med nedgang. Hvis du lar deg skremme av urolige tider og selger deg ut på vei ned, risikerer du å gå glipp av de gode månedene og sitte igjen med en avkastning som ikke er spesielt bedre enn renter. Det er ikke nok til å rettferdiggjøre risikoen og leve med de svingningene som aksjemarkedet gir, sier Bruce.

Naturlig med nedgang nå

Til tross for at nyhetsbildet preges av krigstyper og geopolitisk uforutsigbarhet, hvor det virker som om den ene krisen avløser den andre, er ikke Bruce spesielt bekymret over uroen vi nå ser i aksjemarkedet.

–  Vi har hatt en eventyrlig avkastning i aksjemarkedet de siste årene. Den uroen vi ser nå er ikke noe større enn den vi har sett tidvis gjennom denne oppgangen. Det er egentlig en korreksjon som vi må vente en gang i året i aksjemarkedet, sier Bruce.

Ha is i magen

Sjefsstrategens budskap er ikke til å ta feil av; Selv om det kan være fristende å selge seg ut når børsene skjelver, viser historien at det beste er å holde seg investert. Det er gjelder med andre ord å ha is i magen i urolig tider.

Ønsker du å snakke med en rådgiver? Bli kontaktet her.

MSCI World-indeksen

MSCI World-indeksen er en global aksjeindeks viser den gjennomsnittlige avkastningen på verdens børser.

  • Representerer aksjekursene i over 1,500 store og mellomstore selskaper fra 23 utviklede land
  • Etablert i 1969 og er en av de mest anerkjente globale indeksene
  • Brukes ofte som referanse for globale aksjefond

     . 

Generelt om risiko ved sparing i fond

Historisk og forventet avkastning gir ikke garanti for fremtiden. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning.

Penger som plasseres i fond kan gå både opp og ned i verdi, og det er ikke sikkert at du får tilbake hele beløpet du satte inn. 

Kostnader er oppgitt i vår Fondsliste.

Viktig informasjon

Merk at innholdet på denne siden er ment som en generell informasjon til leseren. Ingenting på denne siden skal forstås som et investeringsråd og skal heller ikke danne grunnlag for en investeringsbeslutning. Informasjonen er utelukkende produktinformasjon. Nordea anbefaler at du leser prospektet og brosjyren for produktet og kontakter en profesjonell rådgiver for en rådgivningssamtale før du tar en investeringsbeslutning.