Israels angrep på Iran har utløst uro i aksjemarkedet. Fremtidspriser på amerikanske børser er ned i underkant av to prosent. Prisen på råolje stiger kraftig. En må anta at usikkerheten rundt situasjonen, hvordan Iran vil gjengjelde osv., vil fortsette den kommende tiden, men utslagene i aksjemarkedet vil sannsynligvis forbli relativt moderate. Vi anbefaler ikke investorer å gjøre noen endringer i porteføljene på grunn av situasjonen.
Israels angrep på Irans atomanlegg torsdag kveld viser hvor skjør situasjonen i Midtøsten er. Europeiske og amerikanske aksjefutures peker mot en nedgang på i underkant av to prosent. I Asia har aksjer falt rundt én prosent. I april i fjor, da situasjonen mellom Iran og Israel eskalerte, var aksjekursfallet mindre enn fem prosent globalt. Dagens situasjon fremstår likevel noe mer alvorlig enn for et drøyt år siden.
Oljemarkedet i fokus
Effekten på verdensøkonomien og aksjemarkedet fra en eskalering i Midtøsten kommer primært gjennom oljemarkedet. Regionen produserer omtrent en tredjedel av verdens olje og Iran er en betydelig oljeprodusent. Samtidig kan en eventuell blokkering av Hormuzstredet lamme råoljetransporten. Et stort bortfall av olje fra regionen fremstår fortsatt som lite sannsynlig, men risikoen har åpenbart økt og oljeprisen stiger markant.
Andre OPEC-land kan erstatte eventuelt bortfall av olje fra Iran ved å øke sin produksjon. Særlig hvis oljeprisen skulle øke mye, er sannsynligheten høy for at OPEC vil erstatte Irans olje. Vissheten om at OPEC har ledig kapasitet vil bidra til å begrense oppgangen i oljeprisen på kort sikt.
Den store risikoen er at konflikten vil utvide seg til andre oljeprodusenter i regionen. Da kan oljeprisen øke mye. Det betyr imidlertid også at mange aktører har betydelige insentiver til å prøve å unngå en større konflikt. Israels nærmeste allierte, USA, er spesielt interessert i å holde drivstoffprisene under kontroll. Av denne grunn har Trump-administrasjonen sterke insentiver til å unngå ytterligere eskalering.
I tillegg er mange land i regionen avhengige av oljeeksportinntekter. Selv om en moderat prisøkning er i deres interesse, vil en mer betydelig økning bety lavere etterspørsel etter olje og øke investeringer i oljeproduksjon i andre områder og i alternative energikilder.
Langsiktig investeringsstrategi anbefales
På tross av at mange aktører har økonomisk interesse av å unngå en storkonflikt kan en storkonflikt ikke utelukkes. Vi mener imidlertid risikoen er såpass lav at en ikke bør gjøre endringer i porteføljen. Vi holder på vår nøytrale vekting mellom aksjer og obligasjoner. En må imidlertid være forberedt på en del uro i ukene som kommer avhengig av hvordan konflikten utvikler seg.