Mange ønskedrømmer om egen pensjon

Liven Sandell er pensjonsekspert i Nordea. Hun snakker daglig med bedrifter og privatpersoner om pensjon. - Mitt inntrykk er at folk har ganske store forventninger til pensjonen sin. Mange ønsker seg en pensjon på rundt 80 prosent av lønnen de har i dag. De blir derfor ganske tankefulle når jeg forteller dem at realiteten nok vil være en helt annen, sier hun.

Endret pensjonssystem

- Dagens voksne er vant med en foreldregenerasjon som viet lite oppmerksomhet til pensjonen sin, forteller Sandell. - Den ordnet seg selv, og man gikk av med 66 prosent pensjon når man fylte 67 år. Slik vil det ikke lenger være for oss som pensjoneres om 10, 20 eller 30 år. Dagen pensjonssystem forutsetter en egeninnsats hvis du ikke vil at nedgangen fra vanlig lønn til pensjonsutbetaling skal bli for stor.

Mer tid, men mindre penger

De fleste av dagens voksne har i dag en helt grei økonomi. Ofte er det tiden som er knapphetsfaktoren – ikke pengene. Dette bildet kan vise seg å snu helt når man blir pensjonist. Du får mer tilgjengelig tid, men hva med penger til å gjøre alt du har lyst til?

Små grep som kan øke pensjonen din

- Hvis du ble litt urolig av dette, skal du vite at det er flere små grep som du kan ta for å øke pensjonen din – helt gratis, forteller Sandell:

  • Skaff deg oversikt. Vit hva du kan forvente deg i pensjon fra folketrygden, arbeidsgivere og eventuell egen sparing. Da vet du hvor du står, og kan legge en plan videre.
  • Egen pensjonskonto. Den største pensjonsnyheten på lenge. Du samler pensjonen din i én konto, og får bedre oversikt, lavere kostnader og potensielt mer i pensjon.
  • Sjekk aksjeandelen på innskuddspensjonen hos arbeidsgiveren din. Dette har stor betydning for avkastningen på pensjonssparingen din. Riktig aksjeandel for nettopp deg er noe av det viktigste du kan gjøre for pensjonen din, særlig hvis du har mange år igjen til pensjonsalder.

- I tillegg er det aldri for sent å starte egen pensjonssparing. Du kan ennå ha flere tiår igjen med mulighet for god avkastning på sparingen din. Dette vil bidra til å lukke gapet mellom pensjonen du kan forvente deg fra folketrygden og arbeidsgivere, og den pensjonen du ønsker deg, sier Sandell.

Avtal et pensjonsmøte

Som med annen sparing er det lurt å starte pensjonssparingen tidlig. - Og til deg som befinner deg «midt i livet»; nå er det faktisk tid for å komme i gang, sier Sandell. - I ukene fremover har Nordeas pensjonsrådgivere ryddet kalenderen sin for å ta imot deg til en pensjonsprat. Avtal et uforpliktende telefon- eller nettmøte, så får du et konkret forslag til hva du kan gjøre for å øke pensjonen din. Det kan bli en lønnsom time som du om noen år vil være glad for at du satte av tid til, avslutter Sandell.

Liven Sandell - pensjonseksperten i Nordea

Liven_ser_på_hund_640-360
Jeg brenner for å formidle viktigheten av økonomisk trygghet som pensjonist, og reiser rundt i landet for å motivere og inspirere folk til å forstå pensjonen sin og ta grep. For meg det det kjempeviktig å holde meg i form. Den investeringen jeg gjør i dag kommer jeg til å nyte godt av i fremtiden. Sånn er det jo også med pensjon. Du må jo ta de grepene i dag, sånn at du får den friheten og roen du ønsker når du blir pensjonist.  

Ta pensjonspraten!

Sammen planlegger vi for morgendagen.

Avtal møte