Slik kan du spare smartere til pensjon

Vi bør alle spare til pensjon, om vi har muligheten til det. Tips 1 gjelder for deg som jobber i det private, eller har gjort det tidligere. Tips 2 og 3 kan alle følge. Start med et grep og legg til flere etter hvert, alt etter hva som passer deg og livssituasjonen din.

1. Samle alt på et sted

Flytt pensjon fra private arbeidsgivere til banken din og få full oversikt. 

2. Spar dedikert i IPS

Pensjonssparing med skattefordel, der pengene er bundet til pensjonsalder.

Visste du dette om kvinner og pensjonssparing?

– Kvinner får i snitt mye mindre utbetalt pensjon enn menn, sier Liven Sandell, pensjonsekspert i Nordea.  

Hun fortsetter:  

– Dette skyldes flere ulike faktorer. Kvinner jobber mye deltid, tar oftere ulønnet pensjon, tjener mindre og jobber oftere steder med dårligere pensjonsordninger. Derfor bør pensjon alltid være på agendaen når du er i lønnsforhandlinger. Jobber du et sted med en pensjonsordning som kunne vært bedre ? Da bør du be om å bli kompensert for dette. 

3 steg til full pensjonskontroll

Jobber du i det private, eller har gjort det tidligere, er det flere måter du kan påvirke pensjonen arbeidsgiver sparer eller har spart for deg. Se tips 1 og 2 i boksen under for hvordan du gjør det. Tips 3 kan du følge uavhengig av hvor du jobber.

1. Finn pensjonen din

Å få kontroll over pensjonen din er ikke vanskelig. Logg inn på Nordea Boost. Hvor mye som er spart for deg fra arbeidsgiver, og hvor du finner pensjonen din.

2. Påvirk pensjonen din

Sjekk hvilken "pensjonsprofil" du har. Enten i Nordea Boost hvis den er hos oss, eller hos selskapet hvor du har pensjonen din. Pensjonsprofilen bør samsvare med alderen din, og hvor lenge det er til du blir pensjonist. Er det mer enn 7 år til bør du vurdere en aksjeandel på 80 %. 

3. Start egen sparing

I tillegg til det arbeidsgiver og folketrygden sparer for oss, bør vi spare litt selv, om vi har mulighet til det. Hvor mye du sparer er selvfølgelig opp til deg. Det viktigste er å komme i gang, slik at små beløp kan vokse seg store. 

Husk 5 prosent-regelen

Det du sparer selv kan bety mye for fremtiden din, og hvor stor økonomisk frihet du har til å oppfylle pensjonsdrømmene dine. 

Ekstra viktig er det å spare selv om du jobber deltid eller tar ulønnet permisjon en periode. 

– I tillegg til å spare selv bør du og partneren din også diskutere om du bør kompenseres for å være hjemme, og dere bør sette opp et tydelig regnestykke på hva det koster deg å være hjemme. Både i form av tapt pensjonsopptjening og muligheten til å spare selv. Lurer du på hvor mye du bør kompenseres for, er 5 prosent av lønn en god regel, sier Liven.