- Er du førstegangskjøper?
Vi vet det ikke er lett å spare mens du er student, men bare litt kan hjelpe deg et godt stykke på veien. I tillegg ser banken positivt på at du har spart kontinuerlig. Dette viser både evne og vilje til å nå målene dine. Det er spesielt én ting du bør tenke på som førstegangskjøper, og det er egenkapitalen. Dette er det viktig at du tenker på tidlig, og derfor er det smart å starte å spare så snart du kan.
- Hvor dyr bolig kan jeg kjøpe? Hva har jeg råd til?
Dette er det første mange lurer på i forbindelse med et første boligkjøp. Dessverre finnes det ikke ett fasitsvar for alle. Det er mange ting banken skal se på når de vurderer hvor mye en person, eller et par, kan kjøpe bolig for.
Noe av det mest vanlige er:
- Hvor ønsker du å kjøpe bolig
- Inntekt og økonomiske forhold – hvor stor lønn har du, hvor stabil jobb har du og hvilke utviklingsmuligheter har du
- Hvor mye har du spart og hvor mye bruker du
Det å skaffe en korrekt oversikt over ditt faktiske forbruk kan være vanskelig og tidkrevende, derfor bruker som regel banken statistikk fra SIFO for å beregne hvor mye du bruker. Det er også viktig at du tenker over hvor mye du er komfortabel med å betale på boliglånet ditt i måneden.
Hvor stor del av inntekten din skal gå til nedbetaling av boliglånet? Vi vil aldri gi deg mer lån enn du skal klare å håndtere, men det er du som bestemmer hvor mye av det boliglånet vi kan tilby deg du ønsker å bruke på bolig. Husk i tillegg at ethvert bud som blir lagt inn i en budrunde er bindende, uavhengig av om finansieringen er på plass eller ikke. Så snakk med banken før første budrunde og by kun på en bolig av gangen!
Prøv vår lånekalkulator for å se hvor mye du må betale for lånet her
- Hva kreves for å få boliglån?
For å få et boliglån gjør banken en helhetsvurdering av din økonomi og livssituasjon. Dette innebærer om du har fast jobb med stabil inntekt, hvor mye har du klart å spare og hva har du i egenkapital. Det inkluderer også om du skal kjøpe sammen med noen eller alene, om du har barn eller annet forsørgeransvar.
Det er mange faktorer som spiller inn i bankens totale bilde og vurdering av deg. Du må ha evne til å betale lånet, både på kort og lang sikt, og at du må ta høyde for en potensiell renteoppgang. Det er derfor viktig at du har egenkapitalen på plass.
Egenkapital er enkelt forklart de pengene du selv betaler inn for en ny leilighet. Det kan være arv, sparepenger eller gaver. Er du under 34 år i dag, må du ha 15% egenkapital for å få boliglån i banken. For deg betyr dette at du kan låne 85% av boligens verdi fra banken, og de siste 15% må du stille med selv.
Det finnes alternativer til egenkapitalen, dette kaller vi ofte tilleggssikkerhet. Enkelt forklart betyr det at noen stiller sin eiendom som sikkerhet for din eiendom. Dette betyr i praksis at banken tar inntil 15% pant i for eksempel dine foreldres bolig eller en konto med tilsvarende beholdning. Er kontoen pantsatt er ikke pengene tilgjengelig for eieren av kontoen.
- Hva er et finansieringsbevis og hvordan får jeg det?
Finansieringsbevis er et dokument fra banken som beviser at du får låne en avtalt sum penger til å kjøpe bolig. For å få et finansieringsbevis må du søke banken om lån. Da gjør banken en total vurdering av deg og din økonomi for å se hvor mye du kan låne. Det er derfor viktig at du har lønnslipp og siste gyldige skattemelding med deg, ellers kan du godkjenne at Nordea henter ut inntektsopplysninger fra Altinn. Les mer om samtykkebasert lånesøknad her
Vi i Nordea vil gjerne hjelpe deg når du har funnet drømmeboligen, og du kan søke boliglån hos oss 24 timer i døgnet 7 dager i uken. Det er en fordel å ha finansieringsbevis klart til du starter å gå på visninger. Da vet du hva slags bolig du har råd til og hvilke visninger du bør velge. Budrunder begynner ofte raskt etter første visning.
Hva som står på finansieringsbeviset er privat, og noe du ikke skal vise til megler. Dersom du legger inn bud på en bolig vil megleren ringe banken for å sjekke at du har fått et boliglån som dekker boligen du ønsker å kjøpe. Dette bekrefter banken da.
Et finanseringsbevis hos Nordea er gyldig i 6 måneder.
- Jeg har fått finansieringsbevis – hva gjør jeg nå?
Nå kommer egentlig den morsomste biten. Du vet hvor mye du kan kjøpe for, og boliglånet er i orden. Nå kan du dra på visninger.
Mange får en god eller dårlig magefølelse når de kommer inn i boligen. Det er lett å la seg rive med, og ikke minst er det lett å la seg lure av duften fra nybakte boller, stearinlys og lekker styling. Alt dette er imidlertid borte når du har kjøpt boligen. Å oppdage skjulte feil og mangler er ikke morsomt. Derfor er det viktig at du har nok informasjon om boligen til å ikke gjøre ditt livs største bomkjøp. Husk derfor alltid å sjekke spesielt de dyre installasjonene, som for eksempel anlegg og røropplegg.
Det er ikke noe galt i å følge magefølelsen, men husk at det er du som kjøper som også er ansvarlig for å sjekke boligens tilstand nøye. Derfor er det viktig at du leser tilstandsrapporten og selgers egenerklæring nøye.
- Budrunde - hva bør jeg tenke på?
Kanskje tok det 20 visninger eller du hadde flaks og fant drømmeboligen på første visning. Uansett, har du funnet deg et sted å bo så er det nå dags for budrunde. Budrunder er spennende, og du er ikke alene om å få litt høyere puls og svette håndflater. Er det mange andre som også vil ha denne boligen? Hvor lenge vil budrunden vare? Hvor mye skal du legge inn i bud hver gang og hvor lenge skal budet stå?
Budrunder kan være korte eller lange, vriene eller enkle. Det kan være mange andre som mener at dette er deres drømmebolig.
Når du er i gang med budrunden er det lett å la seg rive med. Derfor bør du i forkant ha tenkt nøye igjennom hvor langt du er villig til å gå på denne boligen. Går budrunden opp til denne prisen, stopp.
Det er mye psykologi i en budrunde, og du vet aldri hvem du konkurrerer mot. Det finnes ikke noe fasitsvar på hvordan du bør gå frem, men det finnes noen tommelfingerregler som kan øke sannsynligheten for at boligen blir din.
- Mange venter på at noen andre skal legge inn det første budet
- Har du lest salgsoppgaven nøye og sjekket boligen grundig på visning er det ingen grunn til å vente på andre
- Dersom du forventer at det er mange andre som kommer til å by på boligen kan det da være smart å legge inn et relativt høyt startbud, på den måten kan du riste av andre interessenter tidlig
- Begynner du lavt inviterer du kanskje flere til å bli med
Er det mange som er med i budrunden lønner det seg neppe å høyne budet med 10 000 kroner. Er det mange med og det er innenfor din grense, høyn heller budet med 50 000 kroner. Er det færre med i budrunden kan det være greit å føle seg litt frem med bud på 10 000 – 20 000 kroner.
Det er ikke sånn at alle boliger selges til over prisantydning. Har du inntrykk av at du kan være alene om å legge inn bud, vil dette kunne bekreftes ved å legge inn et bud under prisantydning. Dersom ingen henger seg på, kan du forberede deg på en forhandling med selger som kanskje vil komme med et motbud.
- Budrunde - hvordan fungerer det i praksis?
I 2014 kom det regler om at budrunden skal dokumenteres. Det betyr at alle bud og budforhøyelser må være skriftlige – elektroniske meldinger gjelder også som skriftlige. Disse reglene er ment for å gjøre budrunden mer transparent, slik at det skapes en trygghet og tillit mellom kjøper, selger og megler.
Skriftlig betyr ikke at du må skrive budet og sende det i posten. Mange eiendomsmeglere tilbyr budgivning på boligprospektet ved hjelp av Bank ID og e-bud. Dersom dette ikke er tilgjengelig så fyller du ut et budskjema og et bilde av Iden din til megler via MMS eller e-post. Etter at første budet er gitt, kan de neste budene foregå på SMS eller e-post med megler. Megler skal fortløpende bekrefte at budet er mottatt, men det er alltid greit å ta ansvar selv. Lite er nok mer irriterende enn at budet ble liggende i utboksen i e-posten eller at SMSen aldri ble sendt.
- Hvor lenge skal du la budet stå?
En budforhøyelse bør være gyldig i minimum 30 minutter. Dette så megler kan videreformidle budet til selger og selger har tilstrekkelig akseptfrist. Det kan være selger må snakke med en partner for at de skal være enige om å akseptere budet eller har behov for å snakke med noen andre for å føle seg trygg på sin beslutning. Med en tidsfrist på 30 minutter rekker du også å få tak i noen du vil snakke med før du legger inn et eventuelt høyere bud. Avtal gjerne med den du vil rådføre deg med på forhånd, så den personen er forberedt.
Dersom selger er en privatperson er det også krav om at budfristen må settes til tidligst kl. 12.00 dagen etter siste annonserte visning. Dette betyr ikke at du må vente med å legge inn første bud, men fristen på budet må stå til tidligst klokken 12 dagen etter siste annonserte visning.
Aksepterer selger ditt siste bud, er boligen din.
Ønsker du mer informasjon om selve boligprosessen steg for steg, har vi laget en guide her